index

 

Anna Celma

 

Després de la reunió, aquest dilluns 7, entre secretariats de la Confederació General del Treball (CGT) i membres del Departament de Salut i de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAMS), la Directa ha parlat amb els representants d’aquest sindicat. A la reunió es van trobar Àlex Tisminetzky, secretari de Salut Laboral de la CGT, i Elisenda Pardo, representant de la formació al Comitè d’Empresa de Correus, amb la subdirectora general de l’ICAMS, Consol Lemonche, i amb el Director de Serveis del Departament de Salut, Xavier Rodríguez. A més, a títol personal també hi va participar la Marta, una afectada de Síndromes de Sensibilitat Central que s’ha sumat a l’acampada iniciada per la Natividad Gómez el passat octubre.

Des del sindicat s’ha tret una conclusió en clar de la trobada: l’ICAMS té molt d’interès en què les acampades s’acabin i la vorera de l’avinguda de Vallcarca torni a quedar buida. “Nosaltres no som qui ha acampat, per tant, només donarem suport a qui va iniciar la protesta i actuarem segons les seves decisions”, ens expliquen Pardo i Tisminetzky. Un cop aclarit això, la reunió ha tirat endavant i s’han pogut tractar diversos temes que la CGT ha recollit arran de les denúncies que els hi han fet arribar afiliades d’aquest sindicat. Com és el cas de les persones afectades per amiant, o el de col·lectius com Correus o personal dels Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), entre altres.

La primera reunió entre l’ens mèdic i la CGT s’ha previst per al gener, per parlar d’afectades de malalties provocades per l’amiant. Més endavant se’n farà una sobre fatiga crònica

Novament, Lemonche hauria declarat que l’ICAMS no és responsable directe dels diversos conflictes que s’han produït en aquest ens públic, alguns dels quals han cridat l’atenció social mitjançant protestes ciutadanes. L’ICAMS qualifica la seva situació com a “embut” on van a parar els problemes que sorgeixen a les empreses, a l’atenció mèdica de la Seguretat Social i a l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). Així doncs, negaria la responsabilitat en els dictàmens d’altes mèdiques o en les vulneracions dels drets laborals i sanitaris de les pacients.

A més, Lemonche també hauria afirmat que les baixes mèdiques més reduïdes i les altes uniformes, sense atendre a cada cas particular, respondrien a una exigència de l’INSS de “no discriminar a les pacients, sinó establir uns criteris comuns per a tots els casos”. Però això atemptaria contra les persones que, amb unes necessitats individuals i diferenciades, es veuen afectades pels criteris estadístics en pro de la racionalització pressupostària. Ho explicava Alex Tisminetzky, que també informava de l’acord de pròximes reunions periòdiques entre l’ICAMS i la CGT. “Primerament serà per afectades per l’amiant, aquest mes de gener. La següent, serà sobre fatiga crònica”, avançava Tisminetzky.

Per l’ICAMS, una sentència del Suprem no seria suficient per acatar la llei

Tisminetzky ha volgut destacar una problemàtica urgent que envolta l’ICAMS: el bloqueig durant sis mesos de les baixes mèdiques dictaminades per personal d’atenció primària. Segons Lemonche, de nou, això vindria forçat des de l’INSS com a directriu interna. Quan aquest ens català dictaminava una alta mèdica, però l’equip sanitari dels Centres d’Atenció Primària (CAP) o dels hospitals consideraven que era necessària la baixa, es podia recórrer a fer un segon diagnòstic per cursar aquesta prestació. És a dir, si la primera baixa era denegada, se sol·licitava una segona per causes diferents, com ara depressió. Però la resposta de l’ICAMS, a Catalunya, va ser bloquejar l’adjudicació de les baixes en aquests casos per part del personal d’atenció primària. Així, les metgesses no tenen més remei que enviar a les pacients al tribunal mèdic de l’ICAMS, qui haurà de dictaminar què fer amb aquesta segona sol·licitud.

La sentència del Suprem dictamina que l’ICAMS no pot bloquejar automàticament les baixes mèdiques concedides pel personal mèdic de la xarxa de CAP

“Com ja et pots imaginar, la majoria acaben en altes mèdiques i les pacients es queden sense alternatives. Ara bé, això és il·legal!”, denunciava Tisminetzky, ja que hi ha una sentència del Tribunal Suprem que dictamina que aquestes metgesses han de seguir tenint la potestat de dictaminar baixes mèdiques. Què hi va respondre l’ICAMS? “Ens han dit que ells no l’acaten, perquè no estan d’acord amb aquesta sentència i en ser només una, no hi ha jurisprudència. Però preguntant si, en el futur pròxim, es donés una segona sentència amb directrius similars, l’ICAMS l’acataria, han dit que no ho creuen pas. És a dir, van en contra de la llei. Com se’n diu, d’això? Desobediència, desacatament? Si ho fa la ciutadania, es considera una acció punible. Si ho fa l’ICAMS, és igual?”, ens resumien Tisminetzky i Ermengol Gassiot, Secretari General de la CGT.

Perdre la categoria de pacient a les portes de l’ICAMS

Si bé la Marta ha participat en la reunió, ha estat no per atendre el seu cas concret sinó per compartir amb les reunides la seva experiència i el maltractament que ha experiment o presenciat. “Ella ha explicat a Lemonche i a Rodríguez, i a una metgessa de l’ICAMS que també participava en la reunió, les condicions pèssimes en les quals es troben les pacients quan venen a les cites per revisions”, ens explicava Tisminetzky. Algunes d’aquestes vulneracions dels drets, que la Marta i altres afectades han denunciat, inclouen la denegació d’entrar acompanyades a les revisions; les hores d’espera a sales que no estan condicionades per a les seves patologies -per exemple, ús de productes químics o llums que causen cefalees-; la negació a donar els números identificatius de les facultatives; la manca de tracte correcte per part del personal de l’ICAMS i fins i tot el tracte denigrant.

La subdirectora general de l’ICAMS hauria demanat incorporar més personal mèdic a la plantilla però el Departament de Salut hauria rebutjat aquesta petició

Tot i que els tribunals mèdics de l’ICAMS estan formats per metges i metgesses, en canvi les pacients que arriben allà perden, com per art de màgia, aquesta etiqueta i esdevenen “usuàries” d’aquest servei. Per tant, segons l’ICAMS, no quedarien cobertes per la Carta de Drets i Deures de les Pacients, que esdevindria només vigent en l’atenció primària sanitària. I, com que no són pacients, aquesta Carta no seria aplicable. “Així, entre altres exemples, qui acudeix a l’ICAMS no pot reclamar el canvi de metge si tenen discrepàncies amb el personal, com sí que és possible fer als Centres d’Atenció Primària”, ens explicava Pardo.

Malgrat tot, Lemonche hauria explicat durant la reunió que ha sol·licitat l’increment del personal de l’ICAMS, demanant la incorporació d’una quinzena de metgesses. Però, des del Departament de Salut se li hauria denegat aquesta petició. “Lemonche ens explicava que, si bé podria ser que el tracte humà a vegades no fos l’adequat, també ens ha demanat que es tingués en compte que el personal de l’ICAMS es troba sota molta pressió i pateix moltes agressions, per part de les pacients”, comentaven Pardo i Tisminetzky. “El conflicte és inevitable, en les condicions actuals”, hauria afirmat la metgessa present a la reunió.

L’ICAMS ignora una sentència del Tribunal Suprem (article a La Directa)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *