CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

A un any del desallotjament del darrer gran assentament del PobleNou (Barcelona)

Dimarts, 29 juliol, 2014

A UN ANY DEL DESALLOTJAMENT DEL DARRER GRAN ASSENTAMENT DEL POBLENOU

Les persones que vivien i treballaven a les naus dels carrers Puigcerdà i Pere IV continuen reclamant una alternativa digna d’habitatge, treball i papers

El 24 de juliol de 2013 es va procedir al desallotjament dels assentaments dels carrers Puigcerdà i Pere IV, on vivien al voltant de 360 persones. A primeres hores del matí, un fort desplegament policial de mossos (55 furgons) estaven preparats perquè l’operació no se’ls hi escapés de les mans. En els dies previs als desallotjaments, l’Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments (ASCD) va mantenir reunions amb l’alcalde de Barcelona, Subdelegació del Govern i Direcció General d’Immigració de la Generalitat. L’objectiu era lligar uns compromisos amb les tres administracions que atenguessin les necessitats d’habitatge, treball i papers per a les persones afectades.

A una any d’aquest fet, pràcticament no queden grans assentaments al Poblenou. L’últim s’ha desallotjat aquest mes de juliol al carrer Paraguai. Però les persones no desapareixen, queden, i les seguim veient pel carrer recollint ferralla, vivint en altres espais, cases o pisos sobreocupats i lluitant per la seva subsistència.

Aquest mateix dia, quan es compleix un any d’aquests fets, l’Ajuntament convoca una roda de premsa per fer balanç i anunciar la creació d’una cooperativa de ferralla que donarà lloc de treball a 30 persones. D’entrada volem posar de manifest la falta de sensibilitat i participació vers les entitats i col·lectius que estem treballant amb els assentaments. Un cop més ens hem hagut d’assabentar pels mitjans de comunicació del que ens hagués hagut d’informar prèviament l’Ajuntament. Ni s’ha convocat a la Taula d’Entitats del Pla d’Assentaments, ni tampoc s’ha informat a l’ASCD.

Sostre i treball

Dels dos compromisos que l’Ajuntament va adquirir, facilitar un sostre, i un projecte d’inserció laboral, sols el primer ha estat cobert a mitges. En l’actualitat, l’Ajuntament assegura que 110 persones encara viuen en les pensions o albergs on se les va ubicar després del desallotjament fa un any. Cal remarcar que aquesta solució no satisfà a molts dels afectats, pel caràcter temporal i sobre tot per les limitacions que comporta de cara a realitzar determinades feines com la recollida de ferralla. El que es demana son pisos de protecció.

Quant a la inserció laboral, sempre ha estat un accés molt restringit, ja que hi ha poques places disponibles. Si el projecte de la cooperativa en pot crear 30 més, benvingut sigui, però ens preocupa molt com es gestionarà. S’ha posat èmfasi en que es vol legalitzar una activitat que ara contradiu les ordenances, però que passarà amb la resta de persones, que actualment viuen de la ferralla i son prop d’un miler? Es perseguirà amb més duresa els que no estiguin a la cooperativa?

Els papers

Respecte a la regularització d’aquest col·lectiu, cal assenyalar que de tots els expedients que l’ASCD ha presentat a la Delegació del Govern (uns 90), els que han estat contestats (uns 50) han estat denegats. Ara queda la via del recurs, que mentre estigui oberta protegeix a aquestes persones en no ser deportades, detingudes o internades als CIES.

El dia de l’aniversari ens vam trobar uns quants al solar de l’antiga nau del carrer Puigcerdà. Érem veïns i veïnes, entitats, col·lectius i persones que havien viscut allí. No podíem deixar passar aquest dia sense recordar-ho. Es va pintar una gran pancarta que va quedar penjada a la tanca on queda palesa la necessitat de treball, vivenda i papers, i per això la lluita continua.

Assemblea Solidària Contra els Desallotjaments (ASCD)

Barcelona, Juliol 2014

Més informació:

Per qualsevol aclariment es podeu posar en contacte amb Montse Milà 675805440, Enrique Mosquera 660620669 i Manel Andreu 639258006