Nacions Unides: "L'Estat Espanyol ha d'extradir o jutjar els responsables de violacions greus de #DDHH" - Experts de l'ONU - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Nacions Unides: "L’Estat Espanyol ha d’extradir o jutjar els responsables de violacions greus de #DDHH" - Experts de l’ONU
diumenge 29 de març de 2015 / Notícies / Visites: 336
Menéame

GINEBRA (27 de març de 2015) - Un grup d’experts en drets humans de les Nacions Unides han alertat avui que l’Estat espanyol està obligat a extradir als responsables de violacions greus dels drets humans, mentre no es prenguin mesures per garantir l’accés a la justícia i el dret a la veritat de les víctimes davant les instàncies legals espanyoles.

La declaració dels experts internacionals es produeix arran de la decisió del Consell de Ministres d’Espanya de no extradir 17 ciutadans espanyols acusats per la justícia argentina de violacions greus dels drets humans comeses durant el règim franquista, inclosos diversos exministres.

"La denegació de l’extradició deixa en profund desemparament a les víctimes i als seus familiars, negant el seu dret a la justícia ia la veritat", han indicat els experts de l’ONU que han mantingut comunicació amb el govern espanyol en relació amb les extradicions ordenades a l’octubre de 2014, en el marc de l’anomenada ’querella argentina’, en què s’investiguen afusellaments, tortures, robatori de nadons i altres delictes.

La justícia argentina va establir que els delictes que investiga constitueixen crims de lesa humanitat i demana poder jutjar els responsables, sota el principi de jurisdicció universal.

"Reconeixem que cal entre les competències de l’Estat espanyol la possibilitat de denegar aquesta sol·licitud d’extradició", van dir. "Però si no extradeix, l’Estat té l’obligació de garantir, davant les jurisdiccions nacionals, l’accés a la justica per a les víctimes de violacions greus dels drets humans i el dret a la veritat".

Els experts independents han recalcat que els arguments preliminars presentats pel Consell de Ministres "no tenen base, ja que semblen ignorar i contradir les normes i estàndards internacionals dels drets humans".

"En particular, l’Estat espanyol no pot escudar-se en els principis de prescripció i extinció de la responsabilitat penal per no extradir, o jutjar, als responsables de violacions greus dels drets humans", han assenyalat. "La tortura, les execucions sumàries i la desaparició forçada poden constituir crims de lesa humanitat".

El dret internacional és molt emfàtic, van accentuar els experts de l’ONU: "Els crims de lesa humanitat i els delictes de tortura són imprescriptibles, és a dir que no ’venç’ l’obligació de l’Estat d’investigar i sancionar els responsables".

"Així mateix, la desaparició forçada és un delicte continuat i una vulneració permanent dels drets humans. L’obligació d’investigar perdura fins que s’aclareixi la sort i parador de la persona ", van aclarir.

El Govern també va invocar els principis de jurisdicció preferent i de no doble incriminació. No obstant això, els experts de l’ONU van explicar que aquests principis no s’apliquen en aquests casos, ja que a la data - més de 40 anys després dels fets - no s’han iniciat a Espanya investigacions sobre aquests delictes, que inclouen tortura, desaparicions o execucions comeses durant el franquisme.

(*) Els experts: Ariel Dulitzky, president del Grup de Treball sobre les desaparicions forçades o involuntàries; Christof Heyns, Relator Especial sobre les execucions extrajudicials, sumàries o arbitràries; Juan E. Méndez, relator especial sobre la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants; i Pablo de Greiff, Relator Especial sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.

Més informació:

- Nacions Unides (ONU)

- Xarxa Catalana-Balear de la Querella Argentina

- Pàgina Facebook Recuperant la Memòria de la Història Social de Catalunya

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid