CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Declaració en el VIIè aniversari de l’accident nuclear de Fukushima

Diumenge, 11 març, 2018

L’11 de març de 2011 es va produir un accident nuclear a la central de Fukushima (Japó) en un moment en què s’estava produint una veritable ofensiva de la indústria nuclear per intentar revertir el seu declivi. Aquesta per una banda intenta vendre més reactors sobretot en els anomenats països emergents, amb la Xina al capdavant, i de l’altra pressiona perquè es prolongui la vida de les centrals que funcionen als països industrialitzats, el que constituiria un veritable negoci per a les empreses que les exploten, però suposaria un notable augment del risc i del volum de residus a gestionar.

L’accident de Fukushima va tornar a recordar al món quelcom que semblava haver oblidat: que l’energia nuclear és perillosa. Que per moltes precaucions que es prenguin no es pot preveure tot i finalment pot ocórrer un accident. I el de Fukushima es va classificar com el segon més greu de tota la història pel que fa al nombre de víctimes, després del de Txernòbil.

Avui amb motiu del setè aniversari de l’accident, i en sintonia amb les entitats ecologistes i socials que conflueixen en el Moviment ibèric Antinuclear (MIA), les organitzacions sotasignants, reclamem el tancament escalonat de les centrals nuclears espanyoles, segons vagin expirant els seus actuals permisos d’explotació, de tal manera que ens puguem veure lliures d’aquesta amenaça i ens permeti reduir al màxim la generació de residus radioactius.

Són molts els motius pels quals aquest tancament és necessari, l’Estat espanyol compta amb un parc nuclear envellit. En l’actualitat, hi ha set reactors en funcionament, amb una vida útil mitjana de 33 anys .. En la propera dècada caducaran totes les llicències d’explotació, l’última la de la central nuclear de Trillo, a Guadalajara, l’any 2024. Les centrals aconseguirien per tant una vida útil mitjana de 38 anys.

El tancament de les centrals no és la fi de la gestió de l’energia nuclear de manera que la societat haurà de seguir afrontant durant anys el desmantellament i durant centenars d’anys la gestió dels residus radioactius. En aquest sentit, ampliar la vida de les centrals nuclears és un risc innecessari per a la salut de les persones i el medi ambient, amb el seu ús augmentem la quantitat de residus nuclears a gestionar, per als quals no hi ha una solució definitiva.

Per tot això, reclamem l’abandó definitiu de l’energia nuclear, per ser aquesta cara, perillosa, impactant i antidemocràtica, i així lliurar-nos de les amenaces que implica sobre el territori i les persones.

Greenpeace, Ecologistes en Acció, Xarxa Sobirania Energètica-Tarragona i l’Ebre, Moviment Ibèric Antinuclear

https://www.ecologistasenaccion.org/article35941.html