Declaració en el VIIè aniversari de l'accident nuclear de Fukushima - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Declaració en el VIIè aniversari de l’accident nuclear de Fukushima
diumenge 11 de març de 2018 / Comunicats / Visites: 115
Menéame

L’11 de març de 2011 es va produir un accident nuclear a la central de Fukushima (Japó) en un moment en què s’estava produint una veritable ofensiva de la indústria nuclear per intentar revertir el seu declivi. Aquesta per una banda intenta vendre més reactors sobretot en els anomenats països emergents, amb la Xina al capdavant, i de l’altra pressiona perquè es prolongui la vida de les centrals que funcionen als països industrialitzats, el que constituiria un veritable negoci per a les empreses que les exploten, però suposaria un notable augment del risc i del volum de residus a gestionar.

L’accident de Fukushima va tornar a recordar al món quelcom que semblava haver oblidat: que l’energia nuclear és perillosa. Que per moltes precaucions que es prenguin no es pot preveure tot i finalment pot ocórrer un accident. I el de Fukushima es va classificar com el segon més greu de tota la història pel que fa al nombre de víctimes, després del de Txernòbil.

Avui amb motiu del setè aniversari de l’accident, i en sintonia amb les entitats ecologistes i socials que conflueixen en el Moviment ibèric Antinuclear (MIA), les organitzacions sotasignants, reclamem el tancament escalonat de les centrals nuclears espanyoles, segons vagin expirant els seus actuals permisos d’explotació, de tal manera que ens puguem veure lliures d’aquesta amenaça i ens permeti reduir al màxim la generació de residus radioactius.

Són molts els motius pels quals aquest tancament és necessari, l’Estat espanyol compta amb un parc nuclear envellit. En l’actualitat, hi ha set reactors en funcionament, amb una vida útil mitjana de 33 anys .. En la propera dècada caducaran totes les llicències d’explotació, l’última la de la central nuclear de Trillo, a Guadalajara, l’any 2024. Les centrals aconseguirien per tant una vida útil mitjana de 38 anys.

El tancament de les centrals no és la fi de la gestió de l’energia nuclear de manera que la societat haurà de seguir afrontant durant anys el desmantellament i durant centenars d’anys la gestió dels residus radioactius. En aquest sentit, ampliar la vida de les centrals nuclears és un risc innecessari per a la salut de les persones i el medi ambient, amb el seu ús augmentem la quantitat de residus nuclears a gestionar, per als quals no hi ha una solució definitiva.

Per tot això, reclamem l’abandó definitiu de l’energia nuclear, per ser aquesta cara, perillosa, impactant i antidemocràtica, i així lliurar-nos de les amenaces que implica sobre el territori i les persones.

Greenpeace, Ecologistes en Acció, Xarxa Sobirania Energètica-Tarragona i l’Ebre, Moviment Ibèric Antinuclear

https://www.ecologistasenaccion.org/article35941.html

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. Guia d’autodefensa davant l’actuació de les mútues
  2. El 23 de març manifestació a Barcelona. Aturem l’extrema dreta. #23MSTOPVOX
  3. TransFormem UB convoca el professorat a vaga a la UB i a assemblea interuniversitària el dijous 25 d’octubre
  4. Entrevista a Jordi Martí Font sobre el ’Llibre Negre’: ’La revolució anarquista del 1936 suposà el moment d’independència més gran a Catalunya des del 1714’
  5. Full d’afiliació CGT i quotes afiliació any 2019
  6. La CGT de Catalunya finalitza el seu XIè Congrés a Òdena
  7. ’Peiró 42’, espectacle escènic sobre la figura de Joan Peiró, que es representarà el 28 d’octubre a Barcelona
  8. La LLUITA de TOTA l’Atenció Primària passa per la VAGA del 26 al 30 de novembre
  9. La CGT de Catalunya davant la sentència de la justícia grega a la companya Lola Gutiérrez
  10. 10 anys de presó per ajudar a un refugiat? Lola absolució!

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid