Les 5 noves punyalades del govern, la patronal i CCOO-UGT a la classe treballadora - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Les 5 noves punyalades del govern, la patronal i CCOO-UGT a la classe treballadora
dilluns 30 de març de 2020 / Acció Sindical / Visites: 3544
Menéame

Avui diumenge el BOE publica el Real Decreto Ley 10/2020, de 29 de marzo de 2020, por el que se regula un permiso retribuido recuperable para las personas trabajadoras de los servicios no esenciales (RDL 10/2020). Els sindicats CCOO-UGT s’han afanyat a aplaudir la mesura. Nosaltres, en canvi, considerem imprescindible denunciar-la i lluitar-hi en contra perquè suposa un greu atac contra la classe treballadora. Ho expliquem ràpidament.

 • 1 El permís retribuït recuperable suposa que nosaltres, els i les treballadores, acabem pagant l’aturada.
  El RDL 10/2020 diu clarament que les hores no treballades les haurem de recuperar al llarg de l’any 2020: “desde el día siguiente a la finalización del estado de alarma hasta el 31 de diciembre de 2020”.
  Parlem de 72 hores, equivalents a treballar una hora més durant 72 dies o 36 dies fent dues hores diàries. La nostra vida i conciliació, en mans de l’empresa.
 • 2 Facilita que siguin les empreses qui acabin decidint quan i com es recuperaran les hores.
  El RDL 10/2020 afirma caldrà “negociar” entre les empreses i la representació legal dels treballadors/es (comitè, junta de personal, delegats/des) com es fa la recuperació de les hores no treballades. També diu que si no hi ha cap representació legal dels treballadors/es la negociació la faran els sindicats més representatius del sector, que en molts casos són els mateixos que avalen aquestes punyalades. I diu que aquesta negociació ha de ser molt ràpida: de només 7 dies.

7 dies és una pantomima de negociació si no és entre iguals, per tant cal revisar què succeeix si no hi hagués entesa. I aquí el decret afirma que, si passat els 7 dies no hi ha cap acord, l’empresa decideix com es recuperen les hores. Així de directe:
De no alcanzarse acuerdo durante este periodo de consultas, la empresa notificará a las personas trabajadoras y a la comisión representativa, en el plazo de 7 días desde la finalización de aquel, la decisión sobre la recuperación de las horas de trabajo no prestadas durante la aplicación del presente permiso
És a dir, les empreses tenen la paella pel mànec.

 • 3 No garanteix en cap moment que no ens puguin obligar a treballar durant les vacances per recuperar les hores.
  Les úniques limitacions que indica és que no es podran incomplir els períodes mínims de descans diari i setmanal prevists per la llei i el conveni col·lectiu aplicable, que ens hauran d’avisar com a mínim 5 dies abans de quan ens toca recuperar les hores i que no podrem superar la jornada màxima anual. No diu enlloc que no ens puguin fer treballar part de les nostres vacances.
 • 4 No és una suspensió total d’activitats no essencials.
  Encara s’obliga a anar a treballar en activitats que molt possiblement no són essencials com: la industria electrointensiva, siderúrgica i minera, a les plantes de cicles de producció contínua (que suposadament costaria diners aturar-les), la indústria aeroespacial i de defensa, una àmplia llista de gestories i despatxos d’assessoria legal, fiscal, empresarial i sociolaboral, el manteniment i neteja de totes les activitats excloses de l’aturada...
 • 5 Els treballadors/es que han patit un ERTO seguiran de moment a l’atur
  Aquesta mesura no s’aplica als centenars de milers de treballadors/es a qui les empreses han suspès el seu contracte i han enviat a l’atur a l’inici de l’estat d’alarma. Seguiran sense cobrar l’equivalent al 100% del seu salari i se seguiran pagant les seves prestacions d’atur amb diners públics, alliberant de la despesa a les empreses.

SP CGT Catalunya

Comparteix
 Convertir a ebook |  Enregistrer au format PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
 1. El toc de queda és una mesura absurda, inefectiva i autoritària
 2. Noves diligències pel cas de l’accident d’IQOXE indiquen que l’empresa hauria estat funcionant sense cap Pla d’Autoprotecció homologat des de l’inici de la seva activitat
 3. Un cop presentat l’ERTO...retornen l’exagerat volum de trucades als canals comercials telefònics del RACC
 4. BALAÑÁ acomiada il·legalment al personal de tots els seus teatres
 5. Valoració d’urgència davant l’anunci del president del govern espanyol d’aturada de les activitats econòmiques no essencials
 6. Exigim la paralització de les oposicions de TEEI i que les fagin fixes
 7. Formulari d’afiliació (beta)
 8. IKEA Valls ’recompensa’ als treballadors durant la pandèmia amb un article 41
 9. Quotes afiliació any 2020
 10. La CGT denuncia un cas de semiesclavatge laboral en una empresa de Valls

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.2.3 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid