CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Entrevista a David Karbala, de la Plataforma ‘Unitat contra el feixisme’: ‘El que està passant a França amb els gitanos és resultat de 30 anys de no aturar el feixisme’

Diumenge, 19 setembre, 2010

X. Prera.- David Karvala és el [un] portaveu de la Plataforma ‘Unitat contra el feixisme’, que neix de dins del moviment contra la guerra de l’Iraq i de la preocupació, creixent entre els moviments socials, per l’ascens de la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada. Comparen la seva trajectòria i actes amb Hitler o Le Pen, i denuncien que no és només una amenaça en si mateix sinó també per als partits, ja que contamina el seu discurs.

Quin és l’objectiu de la Plataforma contra el Feixisme?

– Doncs és aturar els feixistes a Catalunya. Si als anys trenta sortien al carrer amb marxes militars i deien que eren feixistes, des de fa una dècada, arreu d’Europa han sortit partits que són feixistes, però ho amaguen. Ara van ben vestits, amb corbata, i diuen que són demòcrates, amb el que es presenten a les eleccions amb arguments populistes i mentides. Però en el fons són tan feixistes com els partits dels anys trenta. Volen fer servir el racisme contra minories, però també tenen una hostilitat total contra l’esquerra i el moviment sindical i, en el fons, a tot el que signifiqui democràcia. Però això els hem d’aturar i l’objectiu d’aquesta nova campanya és fer un moviment unitari contra els feixistes. I això no ha de ser cosa d’uns pocs radicals sinó de tota la societat, que s’oposa al feixisme perquè no vol tornar al Franquisme.

L’objectiu està molt clar, però quins mecanismes preteneu articular per fer front a aquest tipus de partits?

– Aquí hi ha diferents coses. El bàsic és desemmascarar l’estratègia d’aquests grups feixistes. L’Anglada, per exemple, ha dit davant d’una càmera oculta de la televisió valenciana que ‘a mi em va el Franquisme i l’àguila, però per guanyar suport he de passar per demòcrata’. Això és el feixisme modern, però el mateix Adolf Hitler va dir al 1932 que es limitaria a mecanismes legals, i un any després havia començat el genocidi.

Perquè desemmascarar? Doncs perquè hi pot haver veïns i veïnes de diferents barris o pobles que se senten amenaçats i perduts, i persones com l’Anglada es presenten com les solucions als seus problemes i com a salvadors, i l’acaben votant. Tota la societat ha de saber que no es tracta de salvar el barri o el poble davant determinats canvis, sinó que si Anglada pren més poder hi ha possibilitats reals de regressió democràtica.

Aquesta conscienciació és bàsica, i s’ha de fer amb informació però també amb mobilització. Jo, per exemple, visc al Raval, i sé que si l’Anglada organitzés un acte aquí hi hauria un rebuig social important, però hi ha d’haver una plataforma unitària com la nostra per organitzar i convertir aquest rebuig en quelcom útil.

Heu tingut algun tipus de contacte amb els partits polítics per fer-los arribar les vostres reivindicacions?

– Fins ara el que tenim és una crida que han signat moltes persones, i que ha sorgit de la gent que estem al moviment contra la guerra, perquè la forma d’organitzar-se és similar. I, al igual que amb aquest moviment, que vam començar amb una preocupació específica per un tema en concret, estic segur que en un temps de tots els partits democràtics rebrem suports. De fet, ja hi ha individus de diferents partits de l’esquerra política –membres d’Iniciativa, EUiA, Esquerra, CCOO o UGT han signat el manifest-.

Estem començant ara, no hem tingut temps de contactar amb gairebé ningú. Però estic segur que podem rebre molt suport de l’arc polític, així com de moviments socials i entitats cíviques de tota mena.

Cal aquesta mena de cordó sanitari per una persona o un partit, com la Plataforma per Catalunya de Josep Anglada, que té una mínima representació a Catalunya? Tanta por tenen al que pugui aconseguir?

– No és una qüestió de por. Crec que s’ha de prevenir. Puc tenir moltes diferències amb un o l’altre partit dels que hi són al Parlament actualment, però no crec que cap d’aquests partits estigui per acabar amb el sistema democràtic. La diferència amb un partit feixista és que si arriba al poder, s’acaba tot el debat polític i la llibertat. Un cordó sanitari perquè això no passi em sembla un mínim.

L’amenaça és tant gran?

– Ara per ara, Plataforma per Catalunya no és una gran amenaça. Estan a alguns ajuntaments, que no hi haurien d’estar, però el gran objectiu inicial és que no entrin al Parlament. Però mirant el que ha passat als darrers mesos a Catalunya veiem el perill que representa un partit com aquest, perquè fan girar tot el discurs polític cap a la dreta. Els grans partits temen perdre vots davant el partit feixista i copien part del seu discurs contra els immigrants –els musulmans en el nostre cas-. Hi ha molts exemples. Les denúncies als immigrants a Vic, el burca…

Però el que no siguin un gran partit encara no vol dir que no s’hagi d’actuar contra ells. A França, Le Pen, als anys 80, va començar amb poca cosa i ningú va pensar que fos un problema. Ara, està arreu de França, al Parlament i a Europa, i Sarkozy està expulsant gent per raó d’ètnia. Això és resultat de 30 anys de feixisme que no s’ha aturat.

>>> Entrevista realitzada per Catalunya Press.

http://unitatcontraelfeixisme.wordpress.com/2010/09/16/entrevista-catalunyapress/