CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Les mobilitzacions del 15-O reactiven i reforcen la dinàmica del moviment del 15-M, la lluita contra les retallades i l’anticapitalisme

Diumenge, 16 octubre, 2011

El 15-M encara és viu i és més global que mai. El moviment ho ha demostrat amb una convocatòria de mobilització mundial a la que han respost centenars de milers de persones d'arreu del planeta en una protesta internacional contra el capitalisme, la banca i les corporacions financeres i contra les polítiques econòmiques dels governs, posant l'accent en les problemàtiques relacionades amb les retallades en salut, educació i serveis socials, així com en la dificultat d'accés a l'habitatge i l'augment dels desnonaments que ha provocat la crisi. La repressió policial també ha estat en el punt mira de les crítiques de les manifestants.

Han tingut lloc una seixantena de manifestacions a ciutats de tot l'Estat espanyol, amb Barcelona i Madrid al capdavant en quant a participació, per tal d'expressar que cal passar de la indignació a l'acció i cridar ben fort que no som mercaderies en mans de polítics, banquers i especuladors, i mostrar que la guspira que va néixer fa cinc mesos segueix viva i s'ha estès per tot el món. Més de 900 ciutats de 82 països, de nord a sud i d'est a oest, s'han sumat a la jornada de mobilització.

I la CGT, com no podia ser d'altra manera, ha participat activament en les mobilitzacions, diluïts i disseminats en mig de les marxes, accions i manifestacions, sense ànim de capitalitzar res però amb un paper actiu i dinamitzador en molts àmbits.

Barcelona ha aplegat milers de persones, unes 200.000, que a partir de les cinc de la tarda han cobert, avançant amb dificultat per la gran afluència de gent, el recorregut entre plaça Catalunya i Arc de Triomf, on s'ha dividit en tres protestes diferents en defensa de l'educació, la sanitat i l'habitatge. Entre els assistents, gent de totes les edats, sectors laborals i situacions personals, i de diversa i plural procedència associativa i ideològica.

Un mantra al centre de la plaça Catalunya ha estat l'inici tranquil de la manifestació. El silenci, però, s'ha anat trencant amb música i actuacions i l'arribada contínua de columnes de manifestants provinents de diferents punts de la ciutat. Les retallades han estat l'objectiu principal de les crítiques però també hi ha hagut càntics contra la dictadura financera, encarnada per exemple per la Borsa de Barcelona on els manifestants s'han aturat per expressar la seva protesta. I també hi ha hagut una important xiulada davant del Departament d'Interior, al passeig de Sant Joan.

Després de la manifestació el bloc blanc ha continuat les protestes per queixar-se de les retallades al sector sanitari. En total han sigut unes 2.000 persones que des de l'Arc de Triomf s'han dirigit a l'Hospital del Mar de Barcelona. Allà, portaveus dels diferents hospitals catalans han explicat quina és la situació que es viu als seus centres sanitaris. I per representar la situació crítica que comença a viure la sanitat catalana, han fet una "performance". Els 2.000 s'han estirat a terra i s'han fet els morts. Una metàfora del que pot ser el futur de la sanitat si es continua retallant. També han fet crides per continuar les reivindicacions.

Després de la manifestació, la protesta de l'habitatge, formada per unes 300 persones, ha ocupat un edifici d'obra nova del barri de Verdum (Nou Barris), amb l'objectiu de que persones afectades per desnonaments puguin viure en una dotzena de pisos que hi ha buits. Per la seva part, la columna d'educació s'ha dirigit a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, per denunciar la situació que viu l'ensenyament a causa de les retallades.

A Tarragona, més de 10.000 persones s'han manifestat amb el lema “Defensem els nostres drets” pel centre de la ciutat, principalment en contra de les retallades, molt especialment contra les que afecten la sanitat. La plaça Imperial Tàrraco ha estat el punt de trobada de les marxes sortides des de tres barris de la ciutat, des d'on han iniciat el recorregut de la manifestació que ha acabat a la plaça de la Font.

A Reus unes 800 persones s'han manifestat pels carrers del centre de la ciutat amb el lema "Passem de la indignació a l'acció" realitzant accions i lectures de comunicats en una oficina bancària, l'ajuntament, el local de CCOO-UGT, una seu de Telefònica i una ETT.

A Girona, les protestes han reunit més de 3.000 persones, darrere d'una pancarta amb el lema “Capitalisme en crisi. De la indignació a l'acció!”, que han fet un recorregut fins a la delegació del govern de la Generalitat, on s'ha llegit el manifest del 15 d'octubre. Gent de Breda, Sant Hilari, Palamós, Palafrugell, La Bisbal, Ripoll, L'Escala, Salt i altres poblacions es van sumar a la marxa que va sortir de la Plaça del Barco, a la qual van participar activistes de diversos col·lectius i organitzacions.

A Lleida més d'un miler de manifestants han triat l'antiga seu del Banc d'Espanya com a punt final de la concentració, que es va iniciar a la plaça Ricard Vinyes, el símbol del moviment a Lleida. La manifestació, amb el lema “Pobles del món en lluita”, va passar per davant de la caserna de la Guàrdia Urbana, la Diputació de Lleida i el Palau de la Paeria, on es van fer segudes i nombroses escridassades contra la classe política. Així mateix els manifestants van expressar la seva protesta davant de les seus de caixes i bancs.