CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

“És un atac a aspectes bàsics de l’Estat de dret i un retrocés de 30 anys”

Dimecres, 25 abril, 2012

Benet Salellas critica la web de delació estrenada pels Mossos i exposa que Felip Puig hauria de jutjar directament les persones que hi surten "perquè ja les ha condemnat". L'advocat reitera que es vulnera la presumpció d'innocència i alguns drets fonamentals.


Marc Font - El Triangle

La polèmica web que els Mossos d’Esquadra van estrenar dimarts i que permet als ciutadans delatar a presumptes autors d’incidents durant la vaga general del 29-M –tot i que, segons es pot veure en les imatges del portal, molts dels sospitosos s’haurien limitat a moure plantes- segueix generant un fort rebuig entre molts advocats. Si primer va ser Josep Jover qui va assegurar a EL TRIANGLE que la iniciativa del conseller d’Interior, Felip Puig, i el director dels Mossos, Manel Prat, vulnera la Llei de protecció de dades, ara ha estat el també jurista Benet Salellas qui ha manifestat en declaracions a aquest diari que la mesura suposa un “retrocés de 30 anys”. “Estan passant coses que no ens hauríem imaginat mai i fa molta por pensar fins a on volen arribar i quin serà el proper anunci del Departament d’Interior”, apunta l’advocat gironí.

Per a Salellas, la web, en què apareixen 230 imatges d’un total de 68 persones, “és un atac a aspectes bàsics de l’Estat de dret”, ja que vulnera el dret a la intimitat i a la pròpia imatge. L’advocat subratlla que genera un “problema amb les garanties penals” de les persones que hi surten, perquè el simple fet que es publiquin les imatges pot tenir conseqüències “molt greus” per a elles i la comunitat sencera “pot fer un judici paral·lel”. “No sé com es defensarà la imatge i el prestigi d’aquestes persones, a banda que és incontrolable saber què passarà amb les fotografies que poden córrer molt i perjudicar-les en un futur”, opina el lletrat.

Per tot plegat, Benet Salellas considera que potser “Felip Puig s’hauria d’encarregar directament del judici d’aquestes persones, sense admetre cap defensa, perquè ja les ha condemnat”. “No sé on queda la presumpció d’innocència, perquè parlem d’un procés paral·lel totalment controlat i manipulat”, afegeix l’advocat. Salellas considera que des d’un punt jurídic s’hauria de poder acabar amb aquesta iniciativa recorrent-la, per la vulneració de drets que suposa, però no té la certesa que si algú la denuncia se’n surti, atès que “tenim una judicatura partidària d’aquest tipus de processos”.

El lletrat, habitual defensor de persones dels moviments socials de les comarques gironines imputades en processos judicials pel seu activisme, conclou que “anem avançant cap a un major control policial de la societat i endurint les regles del joc en temes tan bàsics com el dret a la manifestació”. En aquest sentit, exposa que el portal suposa una evolució, “anar un pas més enllà”, d’una pràctica extensament denunciada com és l’existència de fitxers policials de persones vinculades als moviments socials o col·lectius d’esquerres que participen en manifestacions o accions, malgrat que no s’hi registrin incidents i que fer-ne un registre vulneri la legislació actual.

* Article en base a una entrevista a l'advocat Benet Sallellas realitzada i publicada pel setmanari El Triangle