CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

147 corporacions controlen l’economia del món occidental

Dijous, 8 novembre, 2012

Mapocho Press

Un estudi de la Universitat de Zuric va revelar que un petit grup de 147 grans corporacions transnacionals, principalment financeres i miner-extractives, en la pràctica controlen l'economia global. L'estudi va ser el primer a analitzar 43.060 corporacions transnacionals i desentranyar la teranyina de la propietat entre elles, aconseguint identificar a 147 companyies que formen una "súper entitat" que controla el 40 per cent de la riquesa de l'economia global.

El petit grup està estretament interconnectat a través de les juntes directives corporatives i constitueix una xarxa de poder que podria ser vulnerable al col · lapse i propensa al "risc sistèmic", segons diverses opinions. El Projecte Censurat de la Universitat Sonoma State de Califòrnia va desclassificar aquesta notícia sepultada pels mitjans i el seu ex director Peter Phillips, professor de sociologia en aquesta universitat, exdirector del Projecte Censurat i actual president de la Fundació Mitjana Freedom / Project Censored, la va citar en el seu treball "The Global 1%: Exposing the Transnational Ruling Class" (L'1%: Exposició de la Classe Dominant Transnacional), signat amb Kimberly Soeiro i publicat en ProjectCensored.org.

Els autors de l'estudi són Stefania Vitali, James B. Glattfelder i Stefano Battiston, investigadors de la Universitat de Zuric (Suïssa), que van publicar el seu treball el 26 d'octubre 2011, sota el títol "La Xarxa de Control Corporatiu Global" (The Network of Global Corporate Control) a la revista científica PlosOne. org.

En la presentació de l'estudi publicat en PlosOne, els autors van escriure: "L'estructura de la xarxa de control de les empreses transnacionals afecta la competència del mercat mundial i l'estabilitat financera. Fins ara, van ser estudiades només petites mostres nacionals i no existia una metodologia adequada per avaluar el control a nivell mundial. Es presenta la primera investigació de l'arquitectura de la xarxa de propietat internacional, juntament amb el càlcul de la funció mantinguda per cada jugador global ".

"Trobem que les corporacions transnacionals formen una gegantina estructura com corbata de llaç i que una gran part dels fluxos de control condueixen a un petit nucli molt unit d'institucions financeres. Aquest nucli pot ser vist com un bé econòmic, una "súper-entitat" que planteja noves qüestions importants, tant per als investigadors i responsables polítics ".

El diari conservador britànic Daily Mail va ser potser l'únic del món que va recollir aquesta notícia, el 20 d'octubre 2011, presentada per Rob Waugh sota el cridaner titular "Hi ha una" súper-corporació que dirigeix ​​l'economia global? L'estudi clama que podria ser terriblement inestable. La investigació va trobar que 147 empreses van crear una "súper entitat" dins el grup, controlant el 40 per cent de la riquesa ".

Waugh explica que l'estudi de la Universitat de Zuric "prova" que un petit grup de companyies-principalment bancs-exerceix un poder enorme sobre l'economia global. El treball va ser el primer a examinar un total de 43.060 corporacions transnacionals, la teranyina de la propietat entre elles i establir un "mapa" de 1.318 empreses com a cor de l'economia global.

"L'estudi va trobar que 147 empreses van desenvolupar al seu interior una" súper entitat ", controladora del 40 per cent de la seva riquesa. Tots tenen part o la totalitat de tots dos. La majoria són bancs-els 20 top, inclosos Barclays i Goldman Sachs. Però l'estreta relació significa que la xarxa podria ser vulnerable al col · lapse ", va escriure Waugh.

Mapamundi de la riquesa

La mida dels cercles representa els ingressos. Els cercles vermells són "corporacions súper-connectades" mentre els grocs són "corporacions molt connectades". Les 1.318 empreses transnacionals que formen el nucli de l'economia globalitzada, mostren les seves connexions de propietat parcial entre uns i altres, i la mida dels cercles correspon als ingressos. A través de les empreses seus propietaris controlen la major part de l'economia "real" (Il · lustració dels autors, PlosOne, 2012.10.26).

"En efecte, menys de l'1% de les empreses va ser capaç de controlar el 40 per cent de tota la xarxa", li va dir al Daily Mail James Glattfelder, teòric de sistemes complexos de l'Institut Federal Suís de Zuric, un dels tres autors de la investigació.

Alguns dels supòsits subjacents en l'estudi han estat criticats, com la idea que propietat equival a control. "No obstant això, els investigadors suïssos no tenen cap interès personal: es van limitar a aplicar a l'economia mundial models matemàtics utilitzats habitualment per modelar sistemes naturals, usant Orbis 2007, una base de dades que conté 37 milions les companyies i inversors", va informar Waugh .

Economistes com John Driffil, de la Universitat de Londres, expert en macroeconomia, va dir a la revista New Scientist que el valor de l'estudi no radicava en veure qui controla l'economia global, però mostra les estretes connexions entre les corporacions més grans del món. El col · lapse financer de 2008 va mostrar que aquest tipus de xarxes estretament unides pot ser inestable. "Si una empresa pateix angoixa, aquesta es propaga", va dir Glattfelder.

Per Rob Waugh i el Daily Mail hi ha un "però": "Sembla poc probable que les 147 corporacions al cor de l'economia mundial poguessin exercir un poder polític real, ja que representen massa interessos", va assegurar el diari conservador britànic.

La riquesa global del món s'estima que ronda els 200 bilions de dòlars, és a dir, dos centenars de milions de milions. Segons Peter Phillips i Kimberly Soeiro, l'1 per cent més ric de la població del planeta agrupa, aproximadament, a 40 milions d'adults. Aquestes persones constitueixen el segment més ric de les primeres grades de la població dels països més desenvolupats i, intermitentment, en altres regions.

Segons el llibre de David Rothkopf "Súper-classe: la Elite de Poder Mundial i el Món que està Creant", la súper elit abastaria aproximadament al 0,0001 per cent (1 milionèsima) de la població del món i comprendria a unes 6.000 a 7.000 persones, encara que altres assenyalen 6.660. Entre aquest grup caldria buscar els amos de les 147 corporacions que cita l'estudi dels investigadors de Zuric.

*) Ernesto Carmona, periodista i escriptor xilè

Fonts i referències:

● Stefania Vitali, James B. Glattfelder, and Stefano Battiston, "The Network of Global Corporate Control," Public Library of Science, October 26, 2011, http://www.plosone.org/article/info% 3Adoi% 2F10.1371% 2Fjournal.pone.0025995

● Rob Waugh, "Does One 'Super Corporation' Run the Global Economy? Study Claims it Could be Terrifyingly Unstable, "Daily Mail, October 20, 2011,

● Stefania Vitali, James B. Glattfelder, Stefano Battiston, Revista PlosOne, 26 de octure 2011

http://www.mediafreedominternational.org/2012/04/04/small-network-of-corporations-run-the-global-economy/

● Peter Phillips i Kimberly Soeiro, "The Global 1%: Exposing the Transnational Ruling Class"

http://www.projectcensored.org/top-stories/articles/the-global-1-exposing-the-transnational-ruling-class/

Estudiant Investigador: Siguin Lawrence (Sonoma State University)
Avaluador Acadèmic: Peter Phillips (Sonoma State University)

FONT: CUBADEBATE.CU