CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Curs “Mitjans de comunicació i perspectiva de gènere” el 19 i 26 de gener a Barcelona

Diumenge, 13 gener, 2013

Cartell curs

Dones, migrades i del sud, als mitjans de comunicació.

Introducció al periodisme amb una visió de gènere, classe i ètnia.

Dissabte 19 i 26 de gener, a l'Espai cultural La Llibertària, c/Torrent de L'Olla 72, Vila de Gràcia, Barcelona.

Programa estructurat per sessions:

19 de gener de 2013, de 10 a 14h.:

- Invisibles i menystingudes.

Invisibilització i homogeneització de dones, migrades i del sud en l’agenda informativa. Objectes/subjectes invisibilitzats; redacció androcèntrica, sexisme lèxic, infravaloració, jerarquització informativa, divisió sexual del treball al món de la comunicació i el periodisme, esviaix de gènere en recerca de fonts, protagonistes, portaveus, dades. Estudis de representació de gènere en els mitjans: Capítol J de la Plataforma d’Acció de la Plataforma de Beijing 1995, Projecte Global de Monitoreig dels Mitjans(PGMM), estudis estatals i nacionals.

- Víctimes, objectes bells, mares i polítiques sensibles.

Androcentrisme i etnocentrisme en la contrucció d’estereotips mediàtics sobre les dones, migrades i del sud. Objectualització, funció dramàtica dels cossos femenins; rols tradicionals (rol vicari, mare, esposa, treball domèstic, reproductiu i de cura); víctimes.

26 de gener de 2013, de 10 a 14h.:

- No és un succés, se’n diu feminicidi.

Tendències i propostes de tractament informatiu de la violència masclista. especificitat de la violència contra les dones com a vulneració de drets humans a escala internacional; implicacions en la salut pública; el cicle de la violència; interrelació entre violències de gènere i contextos de crisi, catàstrofe i conflicte armat. Tractament informatiu de la violència de gènere: retrospectiva i evolució de l’abordatge informatiu de la violència de gènere 70’s-2012; estudis i protocols de tractament equilibrat de la violència de gènere de referència a nivell estatal i autonòmic; tensions i debats sobre violència de gènere; propostes de tractament informatiu equilibrat de la violència de gènere (Manual IORTVE 2002, Protocol d’actuació periodística i publicitària sobre igualtat 2007, recomanacions Consell de l’ Audiovisual de Catalunya, Col·legi de Periodistes de Catalunya et alia 2009); casos de vulneració per part dels mitjans, òrgans de seguiment i/o sanció.

- Cap a una agenda informativa transformadora amb perspectiva de gènere, classe i ètnia.

Tematització i transversalització. Xarxes de comunicadores, periodistes i projectes capdavanters.

El curs és una primera aproximació a les tendències de representació de les dones, migrades i del sud als mitjans de comunicació; a les propostes de construcció d’agenda informativa alternativa amb perspectiva de gènere, classe i ètnia i als projectes informatius i xarxes de comunicadores que les han elaborat. S’adreça a públics diversos, tant a persones que es dediquen al món del periodisme o la comunicació com a associacions i gent interessada en general.

El curs parteix del treball pràctic, percepcions i coneixements de les persones participants (anàlisi de notícies en petits grups, debat i plenari general) per identificar les tendències de representació mediàtica existents i les rutines de tractament informatiu que s’expliquen en una exposició teòrica posterior. Finalment es presenten les estratègies de construcció d’agenda informativa alternativa i es fa un repàs històric dels projectes comunicatius i associacions capdavanteres en l’aplicació de perspectiva de gènere arreu del món.

Formadora: Joana G. Grenzner (http://www.joanagarciagrenzner.wordpress.com)

Preu 50€

Inscripcions (fins el 15 de gener): lallibertaria@gmail.com

Organitzen: La Llibertària espai cultural i Aldarull editorial.

http://aldarull.org/?p=683&lang=ca