CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 12 de gener, una de les més grans manifestacions de la història del moviment anarquista grec recorria els carrers d’Atenes

Diumenge, 13 gener, 2013

12 de gener de 2013: un crit de llibertat, solidaritat i esperança, en la lluita contra la repressió i el totalitarisme

Les manifestacions massives realitzades el dissabte 12 de gener en 14 ciutats del territori de l'Estat grec van donar una primera resposta a la recent onada repressiva deslligada pel règim, contra okupes, centres socials auto-organitzats, ràdios lliures i lluitadors socials.

Desenes de milers de persones es van manifestar contra la repressió dels aparells estatals i paraestatals, la feixistització de la societat i la imposició del totalitarisme.

Atenes: Una de les manifestacions més massives en la història del moviment anarquista

A Atenes es va realitzar una de les manifestacions més massives i millor organitzades en la història del moviment anarquista-antiautoritari. Durant unes dues hores més de 10.000 persones van estar marxant per una gran part del centre de la ciutat, cridant lemes contra la repressió, el paper de l'Estat i la Policia, i a favor dels detinguts en la reocupació de la okupa “Vila Amalías”.

La manifestació havia estat convocada per diverses col·lectivitats anarquistes, antiautoritàries i llibertàries, okupes i centres socials autogestionats, assemblees barrials i alguns partits i col·lectius de l'Esquerra extraparlamentària. La manifestació va començar a les 12:00h en els Propileos de la vella Universitat d'Atenes. La marxa va començar dues hores més tard. Aquesta vegada no es va dirigir al Parlament i la plaça de Síntagma, sinó que es va dirigir als tribunals d'Atenes, situats en l'altre costat del centre de la ciutat.

Els més de 10.000 manifestants van passar per la okupa Skaramangá, desallotjada el 9 de gener, així com per la Facultat d'Estudis Econòmics i Empresarials, en la qual el 28 de desembre de 2012 la Policia va realitzar una redada, detenint a 17 immigrants, irrompent en el local auto-gestionat de la Universitat i confiscant la maquinària de la ràdio lliure 98FM.

La marxa va passar també pels tribunals d'Atenes, on va parar durant uns 30 minuts cridant lemes en solidaritat amb els 93 detinguts que en aquell moment estaven dintre dels tribunals. Aquella tarda, per segona vegada en els tres dies que duen detinguts, van comparèixer davant un jutge instructor. Les forces repressives de la Democràcia van prohibir l'entrada a la gent als tribunals. Ni els periodistes (excepte uns quants acreditats), ni tan sols els familiars dels detinguts, van poder entrar en el recinte dels tribunals durant el processament dels acusats. És un «detall» més en aquesta orgia repressiva, que va passar totalment desapercebut en els mitjans de desinformació grecs i internacionals. Segons la informació que ens ha arribat de mitjans contrainformatius i de companys, fins a les 23:00h tots els detinguts havien estat posats en llibertat, sota condicions restrictives.

Després de passar pels tribunals, la marxa es va dirigir al barri de Exárjia, on es va dissoldre. Com s'ha esmentat més amunt, la marxa va recórrer diversos barris del centre que estan densament poblats, així que moltíssima gent va poder ser testimoni ocular del seu massivitat i combativitat, i comparar el que va veure i va escoltar amb les mentides de la tele i els altres mitjans de propaganda massiva sobre el moviment anarquista, antifeixista i en general sobre el moviment social que es resisteix al totalitarisme modern.

Alguns dels lemes cridats: “La solidaritat és l'arma dels pobles, guerra a la guerra dels patrons”, “La passió per la llibertat és més forta que totes les cel·les”, “Si no resistim en tots els barris, les nostres ciutats es convertiran en presons modernes”, “Els policies no són fills d'obrers, són els gossos dels patrons”, “Policies, TV, neonazis, totes les escòries treballen juntes”.

Fotografies:

http://dimostheniszem.blogspot.gr/2013/01/12-2013.html

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1448709

https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1448748

Vídeos:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=_vJgAmL6Oak

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=x6zLP6IpR_c

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9PGgQ7Hz4e4

http://videobin.org/+6ac/71z.ogg

Tessalònica: Manifestació massiva i atacs a bancs

En la ciutat de Tessalònica, segona ciutat més poblada en el territori de l'Estat grec, la manifestació en solidaritat amb les ocupacions i els lluitadors socials perseguits va ser una de les més massives en la història del moviment anarquista/antiautoritari en el nord de Grècia. Entre 1.500 i 2.000 persones van participar en una marxa que va recórrer una bona part del centre de la ciutat. La nit del 11 de gener, tres bancs van rebre atacs incendiaris. Els atacs es van realitzar en solidaritat amb els detinguts en la reocupació de la okupa “Vila Amalías” i el desallotjament de la okupa Skaramangá, en el centre d'Atenes.

Patrás: Marxa de 800 persones entre dues okupes

A Patrás, tercera més gran ciutat a Grècia, unes 800 persones van marxar per tot el centre de la ciutat. La marxa va començar en la okupa Parártima, que últimament s'ha posat en el punt de mira de les forces repressives, i va acabar al punt de partida, després de passar per la okupa Marangopúlio, en l'altre extrem del centre de la ciutat. La major part dels manifestants eren anarquistes, llibertaris, mentre que els esquerrans extraparlamentaris i els antifeixiistes van tenir els seus blocs també. En la pancarta del cap de la marxa posava: “Vagues, enfrontaments, ocupacions, en un món de putrefacció organitzada”.

Fotos de la manifestació aquí.

Manifestacions en solidaritat amb les okupes atacades es van realitzar també en altres nou ciutats de Grècia.

* Informacions extretes del portal OACA http://www.portaloaca.com/videos/noticiasvideo/6767-atenas-una-de-las-mayores-manifestaciones-en-la-historia-del-movimiento-anarquista.html#.UPKzNlAsTxY.twitter


Els antecedents de la mobilització:

101 detingudes a Atenes en una nova ofensiva de l'Estat contra l'okupació

DAVID BOU | 10/01/2013 - Setmanari Directa

Un centenar de persones van tornar a ocupar l'històric centre social ocupat Villa Amalias, situat ben aprop del centre d'Atenes, el matí de dimecres 9 de gener. En una acció coordinada, un grup d'activistes va atacar els esquadrons de policia que vigilaven la zona prevenint la re-ocupació de la finca, mentre el grup més nombrós aprofitava l'oportunitat per tornar a obrir l'edifici, que havia estat desallotjat el darrer 20 de desembre. Immediatament, la divisió d'antiavalots de la policia grega (MAT), va ampliar el dispositiu tallant els carrers i requerint l'assistència de la divisió antiterrorista d'elit (EKAM) per expulsar ràpidament les noves ocupants. Va ser durant aquest interval de temps, quan desenes de persones es van començar a concentrar al voltant del perímetre policial per mostrar el seu suport a les activistes, que s'atrinxeraven a l'edifici resistint el llançament de gasos lacrimògens que els MAT duien a terme des del carrer cap a l'interior de l'immoble.

Després d'una hora i mitja, els efectius policials van aconseguir irrompre a l'edifici als volts de les nou del matí, retenint i identificant al més d'un centenar de persones que es trobaven al seu interior i transferint-les a dependències policials provocant una imatge inèdita, ja que les retingudes van ser confinades als propis autocars que utilitzen els antiavalots per desplaçar-se durant els seus operatius. Finalment, la policia va anunciar el processament de 93 de les detingudes per delictes de desordres públics, insults i resistència a l'autoritat amb l'agreujant -tipificat com a tal a la legislació grega- d'anar encaputxats.

Reacció immediata

Després que la policia s'endugués a les detingudes, unes dues-centes persones de les que es concentraven en solidaritat amb les activistes, van marxar en direcció a la Plaça Syntagma per bloquejar l'entrada del ministeri d'hisenda i finances, on el Primer Ministre, Andonis Samaras, tenia previst dur a terme una roda de premsa que va ser cancel·lada per la pressió de les manifestants. Finalment la concentració va ser atacada i dispersada per part dels antiavalots amb l'ús de gas lacrimògens.

Anteriorment a aquesta acció i mentre la policia encara desallotjava les activistes de l'interior de Villa Amalias, un grup d'unes quaranta persones van ocupar per sorpresa la seu del partit Esquerra Democràtica (DIMAR), un dels partits que junt amb els socialdemòcrates del PASOK donen suport i permeten l'estabilitat del govern dels conservadors Nia Demokratia. Durant l'acció, les ocupants van despenjar una pancarta des del terrat de la seu del partit, que va qualificar l'acció com “inacceptable i antidemocràtica”, demanant solidaritat amb el centre social ocupat. La simbòlica ocupació va acabar amb el desallotjament, per part de les divisions policials MAT i EKAM, de les persones participants de l'acció, que van ser traslladades a comissaria i posades en llibertat poca estona després.

Contraatac policial i organització popular

L'intens matí viscut a Atenes durant el 9 de gener no va acabar aquí. Al volts de les dues del migdia, deu esquadrons de la MAT feien acte de presència al centre social ocupat Skaramagka, situat a deu minuts de Villa Amalias i molt aprop de l'Universitat Politècnica, on en aquells moments es començava a concentrar gent esperant l'inici d'una assemblea per coordinar una resposta a les detencions del matí. Minuts després d'acordonar la zona la policia va procedir al desallotjament de l'immoble i a la detenció de les vuit persones que es trobaven al seu interior.

Tot i aquest inesperat desallotjament que la pròpia policia ha confirmat que no estava planificat sinó que es va dur a terme com a resposta a l'intent de re-ocupació de Villa Amalias, a dos quarts de sis de la tarda més de mil cinc-centes persones es van manifestar fins a la comissaria central de policia d'Atenes -on es trobaven totes les detingudes-, mentre les mostres de solidaritat s'estenien pel país en forma de manifestacions o concentracions a ciutats com Veria, Arta, Xania, Ioanina, Patra o la segona ciutat del país, Salònica, on la policia va dissoldre la manifestació amb gasos sense que s'haguessin produït incidents previs.

El dia va acabar amb petits disturbis pel barri atenenc d'Exarhia i durant la jornada de dijous s'han reproduït les accions arreu del país amb l'ocupació de les oficines de les joventuts de Nia Demokratia a Creta, l'ocupació per part de grups autònoms de dues ràdios a Atenes i Salònica per llegir sengles comunicats de suport a les ocupacions, i la concentració permanent a l'exterior de la comissaria central d'Atenes on segueixen recloses i declarant davant del fiscal les 101 persones detingudes. És destacable la denuncia pública que han dut a terme divuit advocats afirmant que la policia els va denegar contacte amb les detingudes fins la ben entrada la nit del dia de la seva detenció.

L'històrica Villa Amalias

El desallotjament de Villa Amalias abans de nadal, va provocar una onada d'accions arreu del país en defensa dels espais alliberats. Aquest històric centre social portava més de 22 anys ocupat i era un símbol pel potent moviment anarquista grec, però també per d'altres àmbits de la societat que l'identificaven com un espai de resistència i autoorganització enfront les successives crisis polítiques, econòmiques i socials, que ha patit el país durant les darreres dues dècades.

Darrerament Villa Amalias era un dels valuards més actius en la lluita contra el feixisme i el racisme a Grècia, encara més tenint en compte que el lloc on es troba l'edifici és una de les portes d'entrada a l'empobrit barri d'Agios Panteleimon, bastió de la formació neonazi Alba Daurada.

Aquest fet va aixecar suspicàcies entre certs sectors de la societat grega, que fruit de la coneguda connexió entre la policia i els neonazis, no creuen la versió policial que va justificar el desallotjament del centre social arrel d'una trucada anònima que denunciava un presumpte tràfic de drogues a l'interior de l'immoble. Des d'aquell moment, la campanya mediàtica de criminalització contra l'extens moviment okupa grec no ha cessat, i el Ministre de l'Interior grec Nikos Dendias sembla decidit a acabar amb el que ell defineix com “centres d'activitats il·legals”.

La coneguda capçalera grega Ta Nea ha fet pública una filtració que apunta que el Govern planeja desallotjar durant els propers dies més de quaranta okupacions arreu del país. Tot i això, cada dia apareixen noves convocatòries arreu del país en solidaritat amb Villa Amalias i en defensa de la okupació. Sembla que el conflicte no ha fet més que tornar a començar.

* Informació extreta del setmanari Directa http://www.directa.cat/noticia/101-detingudes-atenes-una-nova-ofensiva-lestat-contra-okupacio