CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Suprimir els serveis socials dels ajuntaments deixarà sense protecció a 200.000 persones

Dissabte, 27 abril, 2013

Un total de nou organitzacions de treballadors, empreses, sindicats, científics i usuaris s'han unit per exigir al Govern que mantingui la competència dels serveis socials que actualment ostenten els ajuntaments ja que, segons afirmen, si es priva les entitats locals d'aquesta responsabilitat, 200.000 persones es quedaran sense assistència i fins a 65.000 perdran la feina.


Suprimir els serveis socials dels ajuntaments deixarà sense protecció a 200.000 persones

Un total de nou organitzacions de treballadors, empreses, sindicats, científics i usuaris s'han unit per exigir al Govern que mantingui la competència dels serveis socials que actualment ostenten els ajuntaments ja que, segons afirmen, si es priva les entitats locals d'aquesta responsabilitat, 200.000 persones es quedaran sense assistència i fins a 65.000 perdran la feina.

Així ho han explicat en roda de premsa els representants de la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG), Alfredo Bohórquez, la Confederació Espanyola d'Organitzacions de Majors (CEOMA), Ángel Quesada, la Federació Empresarial de la Dependència (FED), Javier Gómez; Comissions Obreres, Jesús Fernández; l'Associació Estatal de Directores i Gerents de Serveis Socials, César Blanco, i el Consell General del Treball Social, Emiliana Vicenta.

Aquestes entitats, han enviat una carta per triplicat als ministres d'Ocupació i Seguretat Social, Economia i Competitivitat i Hisenda i Administracions Públiques per incidir en la importància d'eliminar la previsió d'eliminar les esmentades competències que recull en l'avantprojecte de reforma de la Llei reguladora de les bases del règim local.

La carta cita deu raons per mantenir els serveis socials en mans dels ajuntaments, i que van des de les avantatges econòmiques en termes de generació d'ocupació - l'administració local genera per al sector privat més de 150.000 llocs -, com d'activitat econòmica en el sector de l'atenció a les persones - més de 250 concursos públics en 2012 per import superior a 600 milions d'euros -.

"Només l'ajuda a domicili mou més de 1.000 milions d'euros l'any", ha destacat Bohórquez, per incidir que si es retira la competència als ajuntaments, aquests deixaran de destinar recursos propis a l'atenció de persones, assistència que "genera ocupació i impuls econòmic ". "Estem parlant d'un model d'Estat i aquest Estat, l'únic element que tenim en comú són les persones, pel que tenim la responsabilitat de plantejar solucions", ha afegit.

"L 'ESCRACHING' ES QUEDARÀ CURT"

Des CEOMA, Quesada ha posat l'accent en l'atenció domiciliària que avui reben 600.000 persones a tot l´Estat Espanyol, fonamentalment majors sols o amb problemes de dependència, gràcies als seus ajuntaments. "Pot el Govern acabar de cop amb tota l'obra social dels ajuntaments?", Ha plantejat, per afegir que si la reforma es porta a terme "el 'escraching' es quedarà curt" com a forma de protesta.

A la patronal de la dependència tampoc veuen amb bons ulls la reforma prevista per l'Executiu l'entendre que "es carrega un sector amb un elevat potencial generador d'ocupació en sectors de la població que tradicionalment tenen més dificultats", com són les dones d'entre 35 i 55 anys d'edat amb un nivell de qualificació mitjà o baix. A més, ha destacat que els serveis socials estalvien visites al metge ia urgències, així com la despesa farmacèutica.

El representant de Comissions Obreres ha afegit també que la mesura encarirà el servei en augmentar la burocràcia i crearà desigualtat perquè en comunitats o províncies amb alta dispersió geogràfica dels ciutadans dels pobles que necessiten atenció hauran de desplaçar a la capital per fer les gestions amb l' Executiu regional. Per a Fernández, "només cal pensar que volen carregar-se el servei".

"NO HI HA FRAU"

A l'associació de Directores i Gerents van en la mateixa línia i recorden que avui dia "no hi ha un sol poble que no tingui el seu dia a la setmana de visita del treballador social (...) el que està més prop de la persona que necessita els serveis socials "i en el Consell de Treball Social recorden que no només es tracta de persones majors o dependents, sinó també de menors que només fan un àpat complet al dia o de migrants que no compten amb protecció.

Emiliana Vicenta critica que s'apel·li a un mal funcionament dels serveis socials o l'existència de frau en la prestació dels mateixos. "No és just, no és veritat, no hi ha una mala gestió per part dels professionals", ha assenyalat, després de denunciar que l'executiu parla de frau en cada sector que reforma: "ara resulta que els aturats fan frau amb la prestació, que els pensionistes fan frau amb les receptes, que les persones amb manca d'autonomia fan frau (...). És una raó una mica peregrina ", ha afegit.

FONT: DIARIOPROGRESISTA.ES