CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

La reforma local deixarà sense prestacions bàsiques dels ajuntaments a més de 7 milions de persones

Dimarts, 22 octubre, 2013

Els nous informes econòmics pressupostaris enviats a Brussel·les i la reforma de l'Administració que promou el Govern espanyol i que s'està debatent al Congrés han deixat aquesta setmana diferents focus de polèmica encesos davant els ajustos que proposen. Un dels sectors més afectats és el dels serveis socials, que s'oposen fermament als canvis proposats perquè suposaran, segons ells, la desaparició de gran nombre d'ajudes i la desatenció de milions de persones .

El principal argument esgrimit per parlar de "desmantellament" d'aquests serveis rau en el nou Pla d'Estabilitat, que obligarà a Autonomies i Ajuntaments a apujar impostos i taxes per 4.342.000 en els dos pròxims anys, i que deixarà nombroses competències dels ajuntaments en les comunitats autònomes, cosa que aquestes ja han criticat per la seva manca de recursos per fer-se'n càrrec. Les mateixes autonomies hauran de retallar 8.000 milions el 2014 i 2015.

Precisament aquesta dada evidencia la impossibilitat de les autonomies de fer front a aquests serveis, ja que en 2012, les entitats locals van gastar 8.331.000 en Educació (2.410 milions), Sanitat (802 milions) i Serveis Socials (5.118.000), segons les dades de liquidació de l'oficina virtual per a la coordinació financera amb les entitats locals del Ministeri d'Hisenda. Però a més, les corporacions locals hauran de dur a terme el seu propi pla d'ajust, que els obligarà a retallar més de 5.000 milions només en 2015.

Per tots aquests avenços que llança aquest Projecte de Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local el sector dels serveis socials porta mesos denunciant el desmantellament que suposarà aquesta aprovació . "La reforma suposa que set milions de ciutadans en situació de fragilitat i / o vulnerabilitat es vegin encara més desatesos, els municipis patiran les conseqüències de la crisi sense tenir cap eina per actuar, la despesa pública s'incrementarà, els mitjans rurals es veuran absolutament desatesos i no s'ha considerat o no s'ha comentat la complexitat del sistema quant a organització, equipament i personal ", declaren des de la Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials .

Per al seu president, José Manuel Ramírez, el que l'actual reforma planteja com a pretensió per als serveis socials és la seva extracció de l'àmbit competencial de les administracions locals "com si es tractés d'una despesa molest, innecessari o superflu. La disposició transitòria segona planteja que aquestes competències les assumeixin les CA en el termini d'un any, a més, sense que s'incrementi la despesa per al conjunt d'administracions. l'municipi li queda llavors únicament la 'avaluació i informació de situacions de necessitat social i l'atenció immediata a persones en situació o risc d'exclusió social ", explica.

Una de les queixes que mantenen des de l'associació, a més de l'evident per la retallada, és pel termini de temps atorgat d'un any per fer la reforma efectiva. "Hi ha més de 60.000 treballadors en els serveis socials bàsics (molts d'ells com a funcionaris) la transició cap a una altra administració o cap a les llistes de l'atur per l'amortització del seu lloc no es pot fer en un any. Més, els serveis de proximitat es presten de manera més eficaç i eficient des de l'àmbit local. S'ha oferir un termini raonable per reordenar i transferir a les CCAA dispositius com les residències, amb més de 30.000 places per a majors en mans de les entitats locals que han tancant per la impossibilitat d'assumpció per part autonòmica ", assenyalen.

Protestes dels treballadors socials

En el mateix sentit es manifesten des del Consell General del Treball Social (CGTS), on denuncien que la reforma local comportarà la desaparició dels serveis socials municipals en eliminar gairebé totes les competències locals deixant "en mans d'Autonomies endeutades".

"Fins ara els serveis socials municipals es finançaven a tres bandes entre l'Estat, les autonomies i els ajuntaments mitjançant el Pla Corcertado. L'Estat ha reduït en els últims tres anys la seva aportació un 62% passant de 86,6 milions a 2011-32 el 2013. El Govern ja va avisar a més de que anava a deixar de col · laborar en aquesta partida, per la qual cosa tot el finançament dels serveis socials de base quedaria en mans de les CCAA ", expliquen des del CGTS.

En el debat de la reforma al Congrés de dijous passat la presidenta del Consell, Ana Lima, va intentar sense èxit que es tingués en compte l'opinió dels professionals d'aquest sector, tot i que ella mateixa es queixava que ni tan sols els havien deixat vestir la típica samarreta taronja que identifica a aquest sector social. Com a part directament afectada per la reforma, porten mesos treballant per intentar minimitzar els efectes del debatut projecte de llei , i han posat en marxa la campanya "Fins aquí!", amb un vídeo en què critiquen les retallades en ajudes bàsiques i amb un informe en què revelen des del "punt de vista jurídic i social com el projecte de llei suposarà la desaparició dels serveis socials municipals".

Informe:

FONT: VOZPOPULI.COM

Attached documents