CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Contra les pujades abusives dels serveis públics. Concentracions als barris contra la pujada abusiva de les tarifes del transport públic

Divendres, 3 gener, 2014

metro3gener.jpg

CONTRA LES PUJADES ABUSIVES DELS SERVEIS PÚBLICS

L’any 2014 comença amb les mateixes polítiques antisocials que s’han practicat els darrers anys. Amb atur massiu, salaris a la baixa, salari mínim congelat i pensions devaluades. 2014 s’inaugura amb pujades abusives dels preus públics: llum (finalment del 2,3%), aigua (8%) i transport públic (5,4%). En els dos primers casos, producte del poder que tenen els oligopolis elèctrics (Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa) i el monopoli de subministrament d'aigua a Barcelona (Agbar) per imposar els seus interessos crematístics al conjunt de la població. Empreses caracteritzades per la seva opacitat a l’hora de justificar costos i per la seva estreta relació amb el poder polític, com ho mostra palesament l'operació que ha donat a Agbar el control de la major part de la gestió de l'aigua a l’àrea metropolitana (i que hem denunciat documentadament des de la plataforma Aigua és Vida).

Resulta indignant, quan no sorprenent, que es justifiqui part de l'increment del preu de l'aigua amb l'excusa de la caiguda del consum a la ciutat, un càstig al comportament responsable dels ciutadans i una veritable incitació al malbaratament d’un recurs bàsic i limitat.

En el cas del transport públic també plou sobre mullat, ja que els dos darrers anys s’han practicat increments salvatges del preu d'aquest servei, en una política clarament orientada a eliminar el caràcter social d'aquesta mena de transport, al·legant les dificultats pressupostàries. Dificultats que en canvi no existeixen per finançar tota mena d'esdeveniments superflus (circuït de Montmeló, campionats esportius, macrofestes d’any nou) amb l'excusa d'atreure turisme i generar riquesa. Augments de preus que coincideixen amb una reforma del model de transport de superfície que mai no s’explica adequadament i que genera dubtes sobre la seva finalitat (millorar el transport o simplement reduir costos).

Un cop més, queda en entredit el caràcter social d'aquest Ajuntament, donant per bons uns increments de tarifes “insostenibles” per a bona part de la població.

Per tot això manifestem el nostre rebuig a aquestes pujades antisocials i exigim que es replantegin. Exigim aclarir les veritables estructures de costos dels serveis públics. Exigim un replantejament de les polítiques en matèria de serveis públics que donen el poder a antisocials grups oligopòlics. I per tot això donem suport a les mobilitzacions que s’estan realitzant als barris en oposició a les pujades antisocials.

Barcelona, 2 de gener de 2014

Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona

Concentracions als barris contra la pujada abusiva de les tarifes del transport públic

Diverses entitats socials han convocat concentracions per a aquest divendres 3 de gener per denunciar les pujades abusives de les tarifes del transport públic. La FAVB dóna suport a aquestes iniciatives.

A Nou Barris s'ha convocat una concentració divendres 3 de gener a les 19h a la plaça Llucmajor, davant de l’estació de metro de Llucmajor (L4).

A Sant Andreu de Palomar s'ha convocat una concentració eldivendres 3 de gener a les 19h a la plaça Orfila, davant de l’estació de metro de St. Andreu (L1).

A Santa Coloma s'ha convocat una concentració el divendres 3 de gener a les 19h a la plaça de la vila, davant l’estació de metro de Santa Coloma (L1).


Convocada la segona mobilització per la congelació del preu del transport públic a 8 punts de l'àrea metropolitana.

Aquesta protesta, que tindrà lloc divendres 3 de gener, a les 19h a les estacions de Llucmajor, Torre Baró, Santa Coloma, Sant Andreu, Horta, Arc de Triomf, Fontana i Gavà, respon a l'anunci de l'Autoritat del Transport Metropolità, d'incrementar, entre un 3 i un 8%, les tarifes de 2014.

Un desafiament als barris més castigats per la crisi, l’atur i les retallades.

Aquesta pujada del preu del transport representa un nou desafiament cap als veïns i usuaris que observen que mentre l’administració retalla serveis, retira ajudes i desnona famílies, castiga els qui aposten pel transport públic: per a molts, l’únic transport per anar a treballar o per la recerca de feina.

Un servei públic que funciona com una empresa

El bitllet més venut, la T-10, tindrà un cost de 10,30€. Això significa un 5,10% més que l’any anterior i un 68% més que fa deu anys. La T-50/30 passarà a costar 42,50€, una pujada del 8,4%. Aquest augment exponencial de les tarifes, converteix el transport públic, pagat per tothom a través dels impostos, en un luxe pels usuaris i en un autèntic transvasament de fons públics cap a les empreses que el gestionen.

Tot això passa mentre s'eliminen línies d’autobus, s'elimina el bus de barri els diumenges i festius i, des de l'any 2007, s'ha anat reduint un 10% el servei d’autobus entre setmana i un 25% els caps de setmana.

Direcció de TMB, la raó per la qual s’apuja el preu del bitllet.

Mentre els barcelonins paguen el transport públic, l’empresa TMB que gestiona l’autobús i el metro de la ciutat, segons han denunciat reiteradament els seus treballadors/es, té una opacitat absoluta al voltant del seu pressupost i dels 603 membres de l’equip directiu, el seu salari fora de conveni i totalment desconegut, els cotxes oficials de que gaudeixen i el motiu pel qual càrrecs de PSC i CIU acaben ocupant llocs dins d’aquesta direcció

Hem de seguir aguantant que any rere any ens facin pagar més car el transport públic?

Hem de seguir pagant els excessos de les empreses que gestionen el servei de transport metropolità?

Per aquestes raons, des d'STOP PUJADES TRANSPORT PÚBLIC:

• Convoquem a veïns i veïnes a les concentracions impulsades des dels barris, a les estacions de Llucmajor, Torre Baró, Santa Coloma, Sant Andreu, Horta, Arc de Triomf, Fontana i Gavà, avui dia 3 de gener, a les 19h, amb un objectiu:

• Aturar la pujada del preu del transport públic pel 2014.

STOP PUJADES TRANSPORT PÚBLIC

TELÈFON DE CONTACTE: 609.52.22.95

Més informació:

- FAVB

Attached documents