Doctorandes en Lluita: Jornada de lluita del 6S a les universitats

El passat divendres les doctorandes de les universitats catalanes ens vam organitzar en un acte de lluita coincidint amb la cerimònia d’inici del curs universitari, celebrada al campus de Ciutadella de la UPF Barcelona. El motiu és l’exigència de l’aplicació immediata de l’EPIF, publicat al BOE el 15 de març de 2019. Aquest estatut, per bé que insuficient, contempla una lleugera millora de les condicions laborals i salarials del col·lectiu de doctorandes. Malgrat les protestes i negociacions, a les universitats catalanes (ACUP) i als centres de recerca, no s’està complint amb totalitat. La majoria es neguen a la renovació automàtica dels contractes predoctorals per un 4t any, un dels punts clau de l’EPIF.

Així, junt amb altres col·lectius universitaris, vam boicotejar l’acte d’inici de curs al que havien d’assistir els rectors/es de les universitats catalanes i el president Quim Torra. Tots ells, responsables de la precarització del sistema universitari. La situació de precarietat dins de les universitats no és exclusiva del nostre col·lectiu – només cal pensar en les condicions de les companyes associades UB, l’estudiantat que paga unes taxes abusives o el becariat precari.

Per això, vam bloquejar l’accés a l’auditori a rectors/es i govern de la Generalitat per obligar-los a escoltar i fer front d’una vegada a les nostres exigències: el compliment dels drets laborals de les investigadores predoctorals i la fi de la precarietat!

Quim Torra es va negar a assistir mentre seguíssim concentrats a l’auditori. Després es va oferir a rebre’ns si desallotjàvem, oferta però que va acabar retirant ell mateix. El president no volia fer front a la problemàtica existent? Després d’atendre als mitjans, i quan ja portàvem dos hores de resistència (provocant una hora de retràs de l’acte) presidència va acceptar rebre’ns per escoltar el manifest i les nostres exigències. Amb això, l’assemblea va decidir abandonar l’auditori i ens vam col·locar a l’entrada del campus a esperar l’arribada del President, on li vam traslladar les nostres demandes i li vam fer entrega del manifest.

Tenim molt clar que l’aplicació de l’EPIF és una exigència de mínims per començar a revertir la greu situació en que ens trobem el col·lectiu predoctoral i tota la comunitat universitària!

I ara la lluita continua! Avisem que tenim preparat un preavís de VAGA pel 19 de setembre a la UB! Ja advertim que les vagues continuaran i s’estendran a la resta d’universitats! Juntes som més fortes, juntes les Doctorandes Contraataquem.

Doctorandes en Lluita
@LluitaUb

Esta entrada fue publicada en CGT, Educació, Universitats, Vaga. Guarda el enlace permanente.