Som 27 i més: Contra la Repressió a qui Defensa els Serveis Públics

Sóm 27 i mésCridem a la mobilització per defensar les Universitats com a espais de Debat, Crítica i Llibertat!

  • Dijous 25 de març, jornada de lluita a la UAB
  • Divendres 26 de març a les 9.00h, a les portes del Jutjat de Sabadell

El 17 d’abril de 2013 més de 200 estudiants de la UAB van iniciar una tancada al Rectorat de la Universitat Autònoma amb l’objectiu que s’apliquessin unes mocions que havien presentat conjuntament professorat, estudiantat i PAS al Claustre de la Comunitat Universitària. Les mocions instaven la UAB a desobeir la pujada de taxes del 66%, a establir títols especials de transport públic pels estudiants de la UAB (T-UAB), a establir mecanismes de transparència econòmica davant el procés de privatitzacions de la universitat i a aturar els acomiadaments del Personal Docent Investigador (PDI) que treballa en condicions de precarietat. Tot i que aquestes demandes es van aprovar per una amplíssima majoria de la comunitat universitària, el Rectorat, encapçalat pel Sr. Ferran Sancho, va decidir de forma deliberada, no implementar-les.

Durant el mes que va durar la tancada, l’estudiantat va fer propostes de negociació que van resultar infructuoses, ja que per part de l’Equip de Govern no hi va haver cap intent de negociació amistosa del conflicte.

Una vegada finalitzada la tancada es va iniciar un procés repressiu, motivat pels membres del Rectorat, contra 25 estudiants, majoritàriament militants de les assemblees de facultat i del SEPC,  un treballador del Personal d’Administració i Serveis i un professor,  que alhora és el Secretari General de CGT de Catalunya. Els dos treballadors, coneguts per la seva pràctica sindical a la UAB, van ser acusats d’haver-hi participat o d’haver-hi donat suport públic de forma explícita. Com a conseqüència d’aquesta denúncia, la legítima defensa dels serveis públics, en aquest cas, de la universitat pública, en un context de pèrdua de retallades, acomiadaments i privatitzacions, va acabar amb imputacions per part de la Fiscalia d’entre 11 i 14 anys de presó a més a més de demandes econòmiques.

Aquest sumari judicial va estar impulsat per la pròpia Universitat Autònoma de Barcelona, concretament per un dels anteriors equips rectorals, encapçalats per l’ex-vicerectora d’Estudiants, Sílvia Carrasco, militant d’ICV a Sabadell, que amb l’ajuda dels serveis de seguretat de la UAB va confeccionar i fer arribar al cos de Mossos d’Esquadra una llista amb algunes de les persones que havien participat a la tancada i d’altres que ni tan sols hi varen ser. Curiosament, un element comú entre les persones denunciades és el seu posicionament en contra de les polítiques privatitzadores i mercantilistes del rectorat, i la seva vinculació amb diversos moviments socials o afiliació i participació en sindicats combatius. Considerem que aquest procediment conforma una persecució indiscriminada de la lluita sindical i una clara vulneració de l’exercici de drets fonamentals.

Sóm 27 i mésAra, 7 anys després i a l’espera de judici, enlloc de tancar el cas, el Jutjat nº 2 de Sabadell ha convocat les encausades a una vista de conciliació el proper divendres 26 de març. Tot i que fins aquell dia no es coneixerà la proposta de la fiscalia, molt probablement apunti a una reducció de la pena a canvi de l’assumpció de la culpabilitat i responsabilitat de les encausades. Si aquest supòsit es confirmés, quedaria ben clara quina és l’estratègia judicial, provocar la divisió i l’enfrontament de les encausades.

Davant d’això, el nostre posicionament és clar, la defensa dels serveis públics no pot ser delicte. L’esclat de la pandèmia ha fet evident la necessitat d’apuntalar el sistema públic per garantir drets socials bàsics. Les companyes del “Som 27 i més” no són culpables, sinó lluitadores en defensa de l’equitat i la justícia social. I la lluita no és condemnable. 

Per això, des de la Federació de la CGT Ensenyament de CGT Catalunya constatem que l’única sortida al conflicte és l’aturada del procés judicial i el tancament del cas amb l’absolució de totes les imputades. Per tant, EXIGIM:

  • Que l’actual equip rectoral retiri la demanda de responsabilitat civil i desmenteixi públicament el relat de l’anterior equip de govern, que va denunciar aquestes persones.
  • Que el Ministeri Fiscal retiri les acusacions del cas 27 i més.

Cridem a la mobilització per defensar les Universitats com a espais de Debat, Crítica i Llibertat!

CGT Federació d'Ensenyament Catalunya logoFederació d’Ensenyament de la CGT Catalunya

Esta entrada fue publicada en Anarcosindicalisme, CGT, Educació, Sindical, Social, Universitats. Guarda el enlace permanente.