Acomiadament i denúncia a l’Inspecció de Traball

logo-cgt_21.jpgCom sabeu, el dia 15 de desembre de 2015 va estar acomiadat un treballador d’Oberta UOC Publishing. Segons la llei laboral, l’empresa ha d’informar als delegats de treballadors en cas d’acomiadaments, per a que aquests intervinguin, si el treballador o treballadora afectat així ho sol·licita, tant per a buscar alternatives a aquestes mides, com per assessorar al treballador acomiadat. Des de la CGT sempre vam cumplir aquesta tasca d’assessorament per a defensar els drets dels treballadors i treballadores des del primer moment als acomiadats per l’empresa. Així també, sempre hem cumplit amb el deure de sigil que ens marca la llei, o sigui, tota la informació sensible per a l’empresa com ara el cas d’un acomiadament, no ens està permés informar fins que no es faci efectiu.

Al cas esmentat, no s’ens va informar que era un acomiadament fins després de fet efectiu el mateix. Més enllà que la persona afectada vulgui o no vulgui la nostra assistència, nosaltres tenim el dret a ser informats de totes les mides que afectin a la plantilla d’Oberta, perqué aixó és la base de la nostra responsabilitat asumida.

Donat el cas que no vam ser informat en els temps requerits, ni tampoc amb posterioritat i mitjançant un document, sobre les causes concretes de l’acomiadament (com sí va ser el cas dels acomiadaments anteriors, quan s’ens va lliurar la documentació adient), aquesta representació de traballadors del sindicat CGT va presentar fa mesos la denúncia pertinent a la Inspecció de Traball per a que intervengui en el cas. El principal motiu d’aquesta denúncia és que no volem que es consideri un simple error de comunicació, el fet de no ser informats en temps i forma d’un acomiadament, perqué aleshores potser la propera ja seria considerat normal el no informar als delegats, i potser la propera vegada el treballador o treballadora afectat sí que voldria la assistència d’un delegat que sí defensi seriosament els seus drets laborals, davant d’una situació on et volen fer creure que només és “una formalitat”. Potser la propera vegada el treballador o treballadora afectada, no tingui tan bona relació amb l’empresa i la seva sortida no sigui tan be acordada.

La setmana passada l’empresa va estar convocada per l’Inspecció de Treball i ara resta esperar la resolució sobre aquest tema. De part de l’Àrea de Persones de la UOC, ara s’ens ha comunicat seriosament la intenció de millorar a partir d’ara aquests aspectes de comunicació amb la representació legal dels treballadors.

Carlos Lavatelli
delegat CGT

Esta entrada fue publicada en Normativa laboral, Oberta, Sindical, UOC. Guarda el enlace permanente.