CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Crònica de l’acte de suport a la Lola realitzat el 21 de novembre al local de CGT Catalunya

Dissabte, 24 novembre, 2018

img-20181121-wa0011.jpg

Acte de suport a la Lola, encausada per ajudar una persona migrant a Grècia

El dimecres 21 de novembre unes 150 persones van compartir l’acte de solidaritat amb la Lola i contra la criminalització del suport a les persones migrants, al local de CGT Catalunya al carrer Burgos de Sants, Barcelona.

Durant les més de dues hores que va durar la trobada es van expressar contínues mostres de suport a la Lola, demanant la seva absolució, així com de totes les persones repressaliades per lluitar contra les fronteres i els estats.

La Lola va explicar la seva experiència des de que va ser detinguda, a l’aeroport d’Atenes (Grècia) junt amb un noi sol·licitant d’asil que volia sortir del país, fins a la vida al centre d’internament per a persones estrangeres (CIE) on va ser tancada 11 dies i on va conèixer experiències de fortalesa de companyes: dones refugiades que vivien a Europa i que havien vingut a buscar la seva família per intentar passar-la il·legalment per l’aeroport; dones molt joves que havien fugit de la persecució als seus països i que, tot i estar amenaçades de mort i que haguessin matat a tota la seva família, no havien pogut ni tenir una entrevista amb el servei d’asil i portaven mesos tancades al CIE. “La vida al CIE és la vida en una presó”- va explicar la Lola- “entre reixes, en cel·les fredes, sense sabó per rentar-nos, sense explicacions...”

Sobre la seva situació legal, va recordar que el judici estava previst pel 23 de novembre, encausada per dos delictes penals que podrien suposar una condemna de fins a 10 anys de presó. Va expressar el seu desig d’acudir al judici i poder-se defensar i explicar-se, motiu pel qual ja havia comprat el bitllet. Però l’advocat li advertí del risc que suposava entrar al país, ja que hi ha una probabilitat molt alta de ser detinguda per la policia grega i que es pugui reproduir l’arbitrària situació de privació de llibertat que ja va patir allà a finals del 2016 (malgrat disposar d’una citació d’un jutge que la requereix a presentar-se). El motiu és ser considerada per la policia “una persona perillosa per a l’Estat grec”, un fet del que diu Lola “n’estic orgullosa si ser perillosa per un estat és desafiar les seves fronteres”.

Per això, i molt a desgrat seu, la Lola va explicar que havia pres la decisió de no anar a Grècia i ser jutjada en absència. Un grup de suport de 10 persones han acudit al judici, junt amb l’advocat, per donar veu a la Lola que injustament li ha estat negada en el seu propi procés.

>>> La darrera informació és que el judici ha estat aplaçat pel 18 de desembre.

Experiències de fronteres, lluita i migracions a l’acte

Durant l’acte de solidaritat del dia 21 es van presentar, també, experiències de persones migrades vingudes des de l’Orient Mitjà (Kurdistan d’Iraq i Kurdistan d’Iran) a través de la ruta Turquia-Grècia. Ambdues experiències van coincidir en la situació de maltractament viscut als camps o a les presons de Turquia; el risc de creuar el mar en barques sobresaturades, el qual va suposar que la barca es trenqués en un cas i en un altre que quedés a la deriva, rebent com a resposta de Frontex la indiferència i la burla quan es va demanar ajuda. Van parlar, també, de la situació d’indefensió i bloqueig a les illes gregues, de l’engany d’algunes ONGs, de les persones que han mort de fred, de les que ho han fet asfixiades en camions quan intentaven arribar al continent; de les que han estat deportades a països on la seva vida corre perill i, fins i tot, executades al tornar.

Un dels nois, Hassan, va explicar que “les Nacions Unides ens deien que obririen la frontera, però quan arribàvem a Idomeni per a creuar i entrar a Macedònia ens trobàvem que la frontera seguia tancada i militaritzada. Estàvem molt cansats i gràcies a persones com la Lola teníem més esperances perquè l’única via que vèiem era creuar de forma il·legal, per exemple, amb documentació falsa”.

També un noi marroquí que participa de la tancada migrant de l’Hospitalet va recordar la duresa de la frontera sud i les morts en les pasteres que intenten arribar a l’estat espanyol – com li va passar a un amic seu-.

La trobada va cloure amb parlaments dels col·lectius Tancada Migrant, Punt de Suport de Persones Migrants, CNT i Caravana Obrim Fronteres, que van expressar el seu suport a la Lola, i van denunciar la persecució, l’espoli i l'explotació dels estats colonials-capitalistes europeus i nord-americans; la violència a les fronteres; el racisme social i institucional; l’ofensiva contra les solidàries i contra les persones migrants, empresonades als CIEs, deportades, assassinades a diari al mar Mediterrani o en rutes perilloses després de que se'ls negui la seva llibertat de moviment.

Es va parlar de la necessitat de combatre-ho amb responsabilitat, boicot, solidaritat, activisme, que va molt més enllà de l’activisme blanc, sinó que es va recordar, també, les persones solidàries invisibilitzades, migrants i racialitzades, que construeixen fortes xarxes de cures i suport mutu per tal de, dia a dia, enderrocar “l’Europa fortalesa”.

Un pica-pica final va permetre seguir xerrant, abraçant a la Lola i compartint moments de ràbia, de força, d’amistats i de complicitats per fer créixer les lluites per enderrocar fronteres.

Ensorrem Fronteres - CGT

img-20181121-wa0011.jpg

>>> Declaració pública de la Junta de Personal de la Diputació de Barcelona en suport a la companya Lola Gutiérrez
https://cgtdiba.wordpress.com/2018/11/07/declaracio-publica-de-la-junta-de-personal-en-suport-a-la-companya-lola-gutierrez/

>>> Entrevista a Lola Gutiérrez, d’Ensorrem Fronteres-CGT: ’L’emigració serveix de boc expiatori per al sistema capitalista’
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article12976

>>> 10 anys de presó per ajudar a un refugiat? Lola absolució!
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article12950