Principals patologies derivades de l’amiant
(REIAL DECRET 1299/2006, de 10 de novembre, pel que s’aprova el Quadre de Malalties Professionals)
- Asbestosi (fibrosi pulmonar)
L’asbestosi és la patologia pulmonar crònica, progres- siva i d’evolució lenta, produïda per la inhalació d’asbest o amiant, pràcticament idèntica a la silicosi dels miners (patologia per inhalació de sílice). Les indestructibles fibres d’amiant penetren als pulmons i a l’inflamar-lo causen la fibrosi pulmonar (petites cicatrius al pulmó).
Aquesta patologia només pot ser causada per l’exposició a l’amiant, malgrat que els efectes són encara més greus en persones fumadores. Pot aparèixer fins a 10 anys després de l’exposició a l’asbest.
És la patologia pulmonar derivada de l’exposició a l’amiant més coneguda. A l’Estat espanyol ja va ser inclosa al Quadre de Malalties Professionals de 1947 com a greu malaltia derivada de l’exposició a l’amiant, i és coneguda des d’estudis de principis del segle XX.
Les seves expressions clíniques són la dispnea, la tos seca i l’opressió toràcica.
- Càncer de pulmó
És una greu patologia pulmonar, que és la causant principal de les morts per exposició a l’amiant i que per tant, és greu, crònica i pot ser mortal.
Pot aparèixer en persones amb asbestosi o plaques pleurals prèvies, però no necessàriament, ja que en alguns casos es dóna sense l’aparició de cap patologia pulmonar anterior. Apareix entre 15 i 40 anys després de l’exposició a la substància.
Els efectes són exponencialment més greus en per- sones fumadores. Va ser inclosa al Quadre de Malalties Professionals de 1978.
- Mesotelioma maligne
És un greu tumor, principalment de la pleura (teixit que cobreix els pulmons) o el peritoneu i compta amb una altíssima i ràpida mortaldat. En una taxa elevadíssima de casos és causat per l’exposició a l’amiant, és molt poc freqüent per altres causes, i no té cap relació amb el tabaquisme.
Apareix 30 o 40 anys després de l’exposició a la substància. Va ser inclòs al Quadre de Malalties Professionals de 1978. Les seves expressions clíniques són el dolor al tòrax o a les espatlles.
- Càncer de laringe
Aquest càncer inicialment no va ser reconegut a l’Estat espanyol com a derivat de l’exposició a l’amiant. Però diverses sentències del Tribunal Suprem van determinar el nexe causal entre l’exposició a l’asbest i el càncer de laringe, fet pel qual va ser inclòs al Quadre de Malalties Professionals de 2006.
- Altres patologies
Altres patologies han estat estudiades per la seva relació amb l’exposició a l’asbest, malgrat no ser incloses al Quadre de Malalties Professionals. Entre elles destaca el càncer de llengua, el de ronyó o el d’esòfag, i fins i tot el càncer d’ovaris o el de mama.
La lluita de les associacions de víctimes de l’amiant i les reclamacions judicials han anat augmentant les patologies reconegudes com d’exposició a l’amiant, per això no es pot descartar que en els pròxims anys aquestes malalties s’incloguin en el
Quadre de Malalties Professionals.
En tot cas hem de destacar que l’amiant és un potent cancerigen que pot produir pràcticament qualsevol càncer, ja que en inhalar-se pot passar a la sang i restar en qualsevol part del cos.
L’amiant pot causar patologies múltiples i greus i, pràcticament, qualsevol tipus de càncer. Novament, davant del dubte de si una patologia d’un treballador o treballadora és derivada de l’exposició laboral a l’amiant, posa’t en contacte amb els serveis jurídics de CGT de Catalunya, per estudiar la possible relació causal entre exposició laboral a l’asbest i la patologia.