Resum de la situació de crisis COVID-19 a la UOC

Companys, companyes,

En aquests temps de crisi sanitària, a la UOC s’han anat tractant els diversos aspectes que afecten la nostra vida laboral. Des de la CGT UOC hem estat treballant des del Comitè d’empresa, fent un seguiment de totes les mesures que s’anaven aplicant. Des del moment que es va aplicar el teletreball a quasi la totalitat dels treballadors i treballadores UOC, vam continuar demanant per què encara quedaven sis companyes a la recepció de Tibidabo, fent torns rotatius cada tres dies, amb totes les mesures de seguretat del cas però, tot i així, amb el risc d’exposició i, des del nostre punt de vista, totalment innecessari. Finalment, amb el decret del govern espanyol d’aquest passat cap de setmana, aquestes companyes ja no hauran de fer la prestació laboral a la recepció de Tibidabo, fan teletreball com tota la resta de la UOC.

Notes diverses de la situació a dia d’avui, dimecres 1 d’abril de 2020:

  • El dimecres 25/03 es va publicar una nota interna titulada “Adaptació o reducció de la jornada laboral per cura de familiars durant la crisi del coronavirus” (campus login/pass), on s’especifica que s’amplia la possibilitat d’adaptació i reducció de jornada. Cal tenir en compte, que aquesta reducció de jornada té associada una reducció proporcional de salari.
  • D’altra banda, des de la CGT continuem amb la campanya per què les universitats, també la UOC, estenguin el contracte del doctorands i doctorandes a un 4t any tal com assenyala l’Estatut de Professorat Investigador en Formació (EPIF), [campanya “Reclamem que es pagui el 4rt any de l’EPIF“, amb les nostres companyes de Doctorands en lluita UOC].
  • També des de CGT UOC demanem a l’empresa que ens mantingui informats en tot moment de les novetats del COVID-19 i la seva afectació sobre la plantilla UOC. Tot i el teletreball, volem estar informats si hi haguessin treballadors i treballadores afectades per la malaltia i, si fos així, que la UOC comuniqui l’abast d’aquestes afectacions al conjunt de la plantilla.
  • Seguim atents per què la solució del teletreball continuï sent la pràctica estable de la UOC en aquests temps de crisi sanitària. Rebutgem totalment altres tipus de solucions que estan afectant a fins un milió de treballadors i treballadores de Catalunya: als 500.000 (estimatiu) contractes no renovats, extingits, acomiadats, etc., es sumen els 528.000 afectats per ERTOs a dia d’avui. [Article a El Punt Avui]
  • En aquest sentit, també rebutgem qualsevol tipus de pressió en relació a vacances i dies de lliure disposició, perquè signifiquen pèrdua dels nostres drets. No es pot obligar ningú a fer “vacances” en temps d’emergència sanitària, tenim el dret a triar el nostre temps de vacances.

Com a conclusió, més enllà de la solució mitjançant el teletreball que a dia d’avui s’ha donat als treballadors i treballadores de plantilla UOC, som conscients que l’afectació d’aquesta pandèmia afecta de diferent manera als treballadors d’empreses externes que treballen amb la UOC. Des de la CGT rebutgem qualsevol tipus d’acomiadament que facin efectiu aquestes empreses subcontractades.

També som conscients que en el nostre entorn tenim familiars, amics, coneguts, que més enllà de la mateixa crisi sanitària, es veuen afectats per mesures que afecten directament la seva vida laboral. I en relació a això, des de la CGT diem que aquesta crisi sanitària no l’hem de pagar nosaltres, la classe treballadora.

El “permís retribuït recuperable” anunciat pel govern espanyol suposa que novament serem els i les treballadores qui assumirem el cost de l’aturada de l’activitat ja que, com ha dit el mateix Pedro Sánchez, els treballadors/es haurem de recuperar les hores de treball no treballades. Aquesta mesura comportarà o perdre dies de vacances o perdre dies de descans setmanal o allargar les jornades laborals. En definitiva, es tracta d’una carta blanca als empresaris en permetre, quan sortim de l’actual situació d’emergència, mesures per augmentar flexibilitat de la nostra jornada laboral que fins ara no tenien.

Des de la Confederació General del Treball de Catalunya continuarem defensant que aquesta crisi no l’hem de pagar els i les treballadores i que no ha de suposar una retallada de drets ni laborals ni socials.

Com que la UOC encara no ha habilitat espais d’informació sindical al Campus, us anirem informant d’aquesta manera.

Per qualsevol irregularitat, heu de saber que teniu oberta una línia de consulta sindical al nostre correu: cgtuoc@gmail.com

Salut!
Cuideu-vos i cuidem-nos els uns als altres!

CGT UOCSecció Sindical CGT UOC
http://cgtcatalunya.cat/uoc/
cgtuoc@gmail.com

 

Publicado en CGT, Covid19, Normativa laboral, Política, Salut laboral, Sindical, Social, Universitats, UOC | Comentarios desactivados en Resum de la situació de crisis COVID-19 a la UOC

Joves investigadors demanen prorrogar 216 contractes mentre duri el Covid-19

docs-en-lluita-logoMés de 200 doctorands esgoten el finançament atorgat per la Generalitat aquest 31 de març. El TSJC ha d’establir si tenen dret a un any de pròrroga per una llei estatal.

Avui, 216 investigadores predoctorals han estat acomiadades improcedentment per universitats i centres de recerca de Catalunya, malgrat que la llei les emparava. Aquestes persones, seguiran treballant, de forma gratuïta, per poder acabar el seu projecte d’investigació.

Article relacionat a El Periódico.cat

Dilaten però guanyarem el 4t any!

docs-en-lluita-logoDoctorandxs en Lluita UOC
@docslluitauoc
docsuoc@gmail.com

 

Publicado en CGT, Educació, Normativa laboral, Sindical, Universitats | Comentarios desactivados en Joves investigadors demanen prorrogar 216 contractes mentre duri el Covid-19

Valoració d’urgència davant l’anunci del president del govern espanyol d’aturada de les activitats econòmiques no essencials

Fa uns minuts acabem d’assistir a l’anunci que Pedro Sánchez ha fet que entre els dies 30 de març i 9 d’abril s’aturen les activitats econòmiques no essencials i que els treballadors/es passaran a una situació de “permís retribuït recuperable”. Al respecte, des de CGT de Catalunya volem fer pública una primera valoració d’urgència que ampliarem quan coneguem la lletra exacta de la mesura un cop publicada al BOE:

1-Ja fa temps que el nostre sindicat reclamem una aturada de totes les activitats econòmiques no essencials per al manteniment de la vida de les persones i la lluita contra la pandèmia. No obstant, les mesures anunciades pel president del govern no responen en absolut a aquesta exigència.

2-El “permís retribuït recuperable” suposa que novament serem els i les treballadores qui assumirem el cost de l’aturada de l’activitat ja que, com ha dit el mateix Pedro Sánchez, els treballadors/es haurem de recuperar les hores de treball no treballades. Aquesta mesura comportarà o perdre dies de vacances o perdre dies de descans setmanal o allargar les jornades laborals. En definitiva, es tracta d’una carta blanca als empresaris en permetre, quan sortim de l’actual situació d’emergència, mesures per augmentar flexibilitat de la nostra jornada laboral que fins ara no tenien.

3-La mesura imposa una nova reforma laboral en deixar en entredit el principi que regia fins ara que les vacances s’estableixen de forma pactada entre treballador/a i empresa i que les bosses d’hores (una mesura que com a CGT sempre hem refusat) en tot cas es pacten en el marc de la negociació col·lectiva. El govern s’ho acaba de carregar introduïnt una mesura, el “permís retribuït recuperable” que fins ara no estava recollit a cap normativa legal.

Des de la Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya continuarem defensant que aquesta crisi no l’hem de pagar els i les treballadores i que no ha de suposar una retallada de drets ni laborals ni socials.

Dissabte, 28 de març de 2020
Secretariat Permanent de la CGT de Catalunya

Publicado en CGT, Covid19, Política, Social | Comentarios desactivados en Valoració d’urgència davant l’anunci del president del govern espanyol d’aturada de les activitats econòmiques no essencials

Obrim la solidaritat, del poble pel poble

Des de la CGT de Catalunya hem fet una primera adquisició de més de 10.000 mascaretes FFP2 per enviar al personal sanitari i hem decidit fer un pas més. Estem recollint més fons del sindicat per fer una segona comanda de mascaretes de protecció personal (EPIs) que protegeixin als nostres companys i companyes. S’estan deixant la pell per salvar vides de la població sense les condicions mínimes de seguretat.

Aquest segon enviament volem fer-lo possible amb l’esforç de tothom, de qualsevol que vulgui afegir el seu braç al d’altres, per ser solidari, solidària amb els nostres companys i companyes. Tu, el teu col·lectiu o la teva organització podeu participar fent les aportacions que pogueu.

La solidaritat del poble pel poble. Davant la incompetència de les autoritats polítiques i administratives, donem alternatives per l’autogestió,el suport mutu i l’acció directa.

Totes les aportacions fetes a aquest número de compte: ES82 3025 0001 1514 3362 4149 serviran per la compra de mascaretes FFP2 que tanta falta fan als professionals de la sanitat en aquests moments. Us animem a fer aportacions també com a entitats per poder arribar a més llocs. Ajuda a difondre.

S’acceptaran aportacions fins al proper dilluns a les 23.59. Finalment, volem deixar clar que no s’acceptaran donacions d’empreses en cap cas.

Visca la solidaritat de la classe treballadora

Publicado en CGT, Covid19, Salut laboral, Social | Comentarios desactivados en Obrim la solidaritat, del poble pel poble

La CGT de Catalunya adquireix 10.000 mascaretes FFP2 per protegir als i les treballadores sanitàries

Vista la incompetència de les administracions públiques per protegir als i les treballadores del sector sanitari, la CGT de Catalunya ha fet una primera comanda de més de 10.000 mascaretes FFP2 (les que protegeixen d’infeccions) a un proveïdor amb llicència homologada del govern de la Xina.

El cost total d’aquesta primera comanda està sufragat amb 16.000€ aportats de diversos fons de CGT de Catalunya. Les mascaretes seran derivades a Hospitals de gestió pública i treballadors/es del transport sanitari d’ambulàncies, amb un èmfasi especial a l’Hospital d’Igualada que fa dies travessa una situació crítica. La recepció del material serà d’aquí a 5-7 dies a l’aeroport del Prat des del seu origen a la Xina.

A banda d’aquesta primera adquisició, s’està preparant una segona comanda per la setmana vinent amb les aportacions que diverses federacions, sindicats i seccions sindicals de la CGT de Catalunya estan fent en aquests moments.

Aquests contactes amb hospitals de la Xina i proveïdors tenen el seu origen en campanyes solidàries d’enviament en que van participar seccions sindicals de la CGT el mes de gener cap al país asiàtic. Alhora, actualment estem gestionant enviaments que volen fer hospitals xinesos a Catalunya, en forma de més material, sense cost, com a mostra de solidaritat mútua.

Les seccions sindicals de la CGT seguirem exigint la protecció dels i les treballadores amb els Equips de Protecció Individual (EPIs) que mereixen. Però no ens quedarem de braços creuats mirant com la incompetència o l’avarícia del sector privat posen trabes a protegir a aquells que estan salvant vides de la població.

La dedicació de fons provinents dels nostres afiliats i afiliades a la protecció de la classe treballadora entronquen amb els valors anarcosindicalistes de solidaritat, suport mutu i acció directa.

Publicado en CGT, Covid19, Política, Salut laboral, Sindical, Social | Comentarios desactivados en La CGT de Catalunya adquireix 10.000 mascaretes FFP2 per protegir als i les treballadores sanitàries

En cas d’acomiadament, com tramitar l’atur (info genèrica)

Ens han informat que els telèfons que facilita la pàgina web del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) no funcionen. No obstant, han habilitat el següent del per sol·licitar l’atur en cas d’acomiadament atès que les oficines romandran tancades de cara al públic durant l’Estat d’Alarma.

https://sede.sepe.gob.es/SolicPrestIndividualWeb/flows/solicitud?execution=e1s1

El document és una pre-sol·licitud i un cop l’haguem emplenat haurem d’esperar la trucada d’un gestor del SEPE.

Des del SOC faciliten també un número de telèfon però és difícil contactar-hi.
Aprofitem també per recordar que en els ERTOs relacionats amb el COVID19 la tramitació de l’atur és automàtica i no cal que fem res sobre aquest aspecte.

Document explicatiu del Servei Català d’Ocupació (SOC)

Publicado en CGT, Covid19, Normativa laboral, Sindical, Social | Comentarios desactivados en En cas d’acomiadament, com tramitar l’atur (info genèrica)

Las relaciones laborales en la crisis del Covid-19 y nuestros derechos como personas trabajadoras

Guía CGT: Crisis del Covid-19 y nuestros derechos como trabajador@s

La pandemia del Covid-19 en nuestro país ha conllevado la adopción de determinadas medidas que están generando perjuicios a los trabajadores y trabajadoras, comenzando con las situaciones de riesgo para su propia salud y sobre todo para la salud pública del conjunto de la ciudadanía que conlleva la realización de la prestación laboral en determinados puestos de trabajo y la falta de medidas preventivas adoptadas por los empresarios.

Las primeras medidas adoptadas en fecha de 9 de marzo de 2020, fueron las de suspensión de la actividad docente presencial (guardería, educación primaria, secundaria y universidades) en algunas Comunidades Autónomas (Comunidad de Madrid, La rioja y País Vasco) que han generado un enorme problema a quienes han tenido que desarrollar tareas de cuidados de menores, ascendientes u otras personas dependientes. Afectando especialmente a las familias monoparentales.

La declaración del estado de alarma por el RD 463/2020, el pasado sábado 14 de marzo, viene a restringir la movilidad de ciudadanos y ciudadanas (art.6), extiende la suspensión de la actividad docente presencial (art.9.1) manteniendo abierto al público tan solo determinados comercios y reduciendo los medios de transporte. Sin embargo, permite los desplazamientos al trabajo, sin indicar la preferencia del teletrabajo sobre el trabajo presencial (a diferencia de lo que sí contenía un primer borrador de dicho Real Decreto).

Entendemos supone no solo poner en grave riesgo la salud de miles de trabajadoras y trabajadores, sino mantener los beneficios patronales generando un evidente riesgo para la salud pública. De poco van a servir las medidas de prevención frente al Covid-19 si estas se detienen a las puertas de los centros de trabajo y los medios de transportes públicos que son utilizados por la clase trabajadora para ir a su trabajo o se limitan a los fines de semana.

Pero esto no queda solo aquí, muchas empresas están utilizando esta crisis para tomar medidas que merman los derechos de trabajadores y trabajadoras. Estamos viendo estos días abusos que van desde la fijación unilateral de las vacaciones por parte de los empresarios, despidos de trabajadores temporales, ceses en el llamamiento de fijos discontinuos, suspensiones de contratos, o la concesión de permisos no retribuidos, sin negociación alguna, sin priorizar la estabilidad en el empleo, si asegurar el acceso a rentas, ni el respeto de los mínimos derechos laborales.

En definitiva, no solo se está poniendo en peligro la salud de las personas trabajadoras, sino que son las que van a pagar en primera persona las consecuencias de las medidas adoptadas frente a la pandemia del Covid-19. Con este texto trataremos de resolver algunas de las dudas que nos están llegando, así como de hacer propuestas de acción sindical en nuestras empresas y centros de trabajo que se irán modificando según se vayan dictando nuevas medidas de naturaleza laboral o de otra que tenga influencia.

También analizaremos las medidas planteadas por el Real Decreto-ley 8/2020, de 17 de marzo, de medidas urgentes extraordinarias para hacer frente al impacto económico y social del Covid-19, en el ámbito laboral. Dicho Real Decreto viene a desarrollar determinadas cuestiones como los ERTE, o la reducción y adaptación de jornada en materia de conciliación por las medidas adoptadas por el Covid-19.

Crisis del Covid-19 y nuestros derechos como trabajador@s

CGT Confederal

Publicado en CGT, Covid19, Política, Salut laboral, Sindical, Social | Comentarios desactivados en Las relaciones laborales en la crisis del Covid-19 y nuestros derechos como personas trabajadoras

(2) Anàlisis d’urgència del RDL 8/2020 de mesures urgents extraòrdinariels per fer front a l’impacte econòmic i social del covid19

Sobre els expedients de regulació d’ocupació (ERTO) i acomiadaments

El Reial Decret Llei 8/2020 de 17 de març recull les mesures anunciades ahir per govern de l’estat que contenen diverses disposicions sobre pagament hipoteques, condicions de treball, ERTO’s, etc. Les tractem temàticament

SOBRE ELS EXPEDIENTS DE REGULACIÓ D’OCUPACIÓ (ERTO) I ACOMIADAMENTS

El govern ha prohibit els acomiadaments mentre duri l’emergència pel COVID19, com a Itàlia?
No. Per ara no hi ha cap disposició que prohibeixi o limiti els acomiadaments.

Amb els canvis sobre els ERTO tots seran iguals?
No. Es mantenen dos tipus d’ERTO, els de “Força major” i els per “Causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de la producció”. Els mateixos que fins ara.
El RDL 8/2020 estableix canvis en cadascun dels dos tipus d’ERTO que passem a detallar.

ERTO’s per “Força major”
La tramitació dels ERTO’s per “Força major” continua igual que ara. Els canvis que introdueix el RDL 8/2020 afecten a la consideració de quines circumstàncies es poden considerar “Força major”.
En aquest sentit, s’entenen com a circumstàncies que suposen una “Força major” situacions derivades de l’expansió del COVID-19 i les mesures decretades per a la seva contenció, inclosa la declaració de l’estat d’alarma. Dins d’aquest context, podran ser “casa major” mesures degudament acreditades que impliquin:
-  la suspensió o cancel·lació d’activitats de l’empresa
-  el tancament temporal de locals d’afluència pública
-  les restriccions en el transport públic i, en general, de la mobilitat de les persones i/o les mercaderies
-  la falta de subministres que impedeixin greument continuar amb el desenvolupament ordinari de l’activitat
-  les situació urgents i extraordinàries degudes al contagi de la plantilla o l’adopció de mesures d’aïllament preventiu decretats per l’autoritat sanitària

Per a tramitar un ERTO per “Força major” l’empresa haurà de presentar una sol•licitud a l’autoritat laboral, acompanyada d’un informe relatiu a la vinculació de la pèrdua d’activitat com a conseqüència del COVID 19 i la corresponent documentació acreditativa.
Com ja preveu l’Estatut dels Treballadors, l’empresa haurà de comunicar-ho als i les treballadors/es i traslladar la documentació referida i l’informe a la representació legal dels treballadors/es si existeix.
L’autoritat laboral haurà de constatar que existeix aquesta situació de força major en un termini màxim de 5 dies. I inspecció de treball haurà de fer un informe, si ho sol•licita l’Autoritat laboral, també en el termini màxim de 5 dies.
Si es constata l’existència de “Força major”, la suspensió del contracte tindrà efecte des de la data en que es produeix el fet causant de la “Força major”.
En el cas dels ERTOS per “Força major” el govern estableix reduccions i exoneracions de les cotitzacions a la Seguretat social a les empreses. Les empreses de menys de 50 treballadors/es tindran una exoneració del 100%. En les empreses de 50 o més treballadors/es l’exoneració de la obligació de cotitzar serà del 75%. De cara al treballador/a en suspensió de contracte, es considerarà que cotitza igualment a la Seguretat Social.

ERTO’s per “Causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de la producció”
El RD 8/2020 dictamina que l’empresa pot dur a terme una suspensió de contracte o reducció de la jornada de la plantilla per causes tècniques, organitzatives, econòmiques o de la producció relacionades amb el COVID-19. En aquest cas, i només en aquest cas, hi ha canvis.
El procediment serà el que ja existia fins el moment però amb les següents particularitats:
1- Escurça els terminis d’informació, negociació i resolució de l’ERTO. Ho detallem més a baix
2- En aquelles empreses on no hi hagi una representació legal dels treballadors/es (comitè d’empresa, delegats de personal) la negociació de l’ERTO la realitzaran els sindicats més representatius en el sector de l’empresa i que estiguin legitimats per a la negociació del conveni col•lectiu d’aplicació. Aquests sindicats formaran la comissió representativa durant el procés de negociació, amb les majories proporcionals a la seva representativitat.
Si no es conformés aquesta representació, la comissió s’integrarà per tres treballadors de la pròpia empresa, de conformitat al procediment de l’article 41 de l’Estatut dels treballadors.

Els terminis en els ERTO’s per “Causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de la producció” relacionats amb el COVID-19 s’escurcen i passen a ser:
-  Constitució de la comissió negociadora: 5 dies naturals
-  Període de consultes: en cap cas superior a 7 dies naturals
-  L’autoritat laboral podrà sol•licitar informe d’inspecció de treball (és potestatiu) i inspecció l’haurà d’emetre en 7 dies.

Què cobraré si he patit un ERTO?
Tant en els ERTOS per “Força major” com en els ERTOS “per causes organitzatives, tècniques, econòmiques o de la producció” derivats de la crisi del coronavirus tots els treballadors/es afectats/des cobraran l’atur, fins i tot els que no hagin cotitzat el temps suficient i a cap se li computarà el temps en que es percebi la prestació per desocupació de nivell contributiu.
Amb caràcter general, la prestació d’atur correspondrà a un 70% de la base de cotització .

CONSIDERACIONS IMPORTANTS

-  Que es facilitin els ERTO és una mala notícia per a la classe treballadora, ja que ens trasllada a nosaltres una part molt important del cost de l’actual crisi
-  Des de CGT apostem perquè les empreses cobreixin els salaris dels i les treballadores també en aquesta situació de crisi. Empreses que generen beneficis milionaris han de poder cobrir els nostres salaris durant un o dos mesos
-  La solució dels ERTO tal i com s’ha plantejat, contribueix encara més a l’endeutament públic i això, un cop passada la situació d’emergència, pot tenir repercussions nefastes pel conjunt de la població
-  Tal i com s’ha plantejat la reforma, les empreses trobaran més favorable als seus interessos els ERTO per “Força major”, on a nivell legal no tenim quasi cap possibilitat de resposta
Només amb l’acció sindical podem intentar millorar aquest escenari, tractant d’evitar els ERTO o, com a mínim, condicionant la seva aplicació.

El dret a adaptar-me o reduir-me la jornada laboral per cura d’un/a familiar és automàtic?

No, requereix un acord amb l’empresa.
El treballador/a haurà de proposar a l’empresa com adapta la jornada o la seva reducció. Segons el RDL 8/2020 la mesura haurà de ser raonable i proporcionada i haurà de tenir en compte les necessitats de la persona treballadora però també les necessitats d’organització de l’empresa.
Per a que sigui vàlida hi ha d’haver un acord entre l’empresa i el treballador/a. Tal i com està redactat, el decret estableix que la negociació és individual i en deixa al marge la representació sindical. Aquest fet perjudica la capacitat (legal) d’acció col·lectiva.

En què es pot concretar l’adaptació de la jornada?

L’adaptació podrà materialitzar-se en un canvi de torn, un canvi en l’horari, definir un horari flexible, jornada partida o continuada, canvi de centre de treball, canvi de funcions, canvi de forma de prestació del treball incloent el treball a distància o en qualsevol altre canvi de condicions que estigués disponible a l’empresa o que pogués implantar-se de forma raonable i proporcionada, tenint en compte el caràcter temporal i excepcional de de les mesures, que es limita a la durada del COVID-19.

Què passa si no em poso d’acord amb l’empresa?

El RD 8/2020 estableix que el canvi s’haurà de conciliar amb l’empresa i si no s’arriba a cap acord haurem d’anar a judici a discutir-ho. A la pràctica, deixa a l’empresa la capacitat d’aplicar-ho no no, ja que el judici és una forma de tirar pilotes fora i endarrerir la resolució del desacord per a quan ja hagin finalitzat les circumstàncies actuals.

En què es pot concretar la reducció de la jornada?

El mateix decret diu els/les treballadores tenim dret a la reducció de la jornada en les mateixes situacions que ja preveia l’Estatut dels Treballadors (cura de menors de 12 anys, persones amb discapacitat) mentre es donin les mateixes circumstàncies excepcionals relatades en l’adaptació de jornada. Aquesta reducció de la jornada suposarà la corresponent reducció proporcional del salari.
Per tenir reducció de jornada cal que ho comuniquem a l’empresa en un termini de 24 hores d’antelació i podrà ser fins i tot del 100% de la jornada si és necessari. Les peticions de reducció d’un 100% de la jornada les haurem de justificar i hauran de ser raonables i proporcionades a la situació de l’empresa. A la pràctica això les pot complicar ja que obre la porta a que l’empresa s’hi negui. En aquest cas, si no hi ha acord amb l’empresa ho haurem de batallar judicialment, amb les complicacions que això comporta.

Realment aquestes mesures en relació la conciliació són gaire excepcionals?

Presenten moltes limitacions i en certa manera agafen drets que ja estan regulats a l’Estatut dels Treballadors i els tornen a repetir.
És preocupant que no obliga a les empreses a implementar aquestes mesures, sinó que les fa dependre d’un acord entre el o la treballadora, a nivell individual, i l’empresa. Davant de la manca d’acord ens planteja que siguem nosaltres, els i les treballadores, qui ho portem a judici. Un judici que, en les circumstàncies actuals, pot tardar mesos en fer-se.
D’altra banda, el govern no ha pres cap mesura econòmica relativa als pares i mares treballadors/es. No pagarà cap pensió a aquestes persones perquè puguin faltar a la seva feina si no que haurem de reduir-nos la jornada i el sou o esperar a que l’empresa no ens posi problemes a l’adaptació de la jornada laboral.
 ERTE i acomiadaments

Publicado en CGT, Covid19, Normativa laboral, Política, Salut laboral, Sindical, Social | Comentarios desactivados en (2) Anàlisis d’urgència del RDL 8/2020 de mesures urgents extraòrdinariels per fer front a l’impacte econòmic i social del covid19

(1) Anàlisis d’urgència del RDL 8/2020 de mesures urgents extraòrdinariels per fer front a l’impacte econòmic i social del covid19

El Reial Decret Llei 8/2020 de 17 de març recull les mesures anunciades
ahir per govern de l’estat que contenen diverses disposicions sobre pagament hipoteques, condicions de treball, ERTO’s, etc. Les tractem temàticament

MESURES DE TELETREBALL I CONCILIACIÓ

L’empresa està obligada a implementar el teletreball?
A la pràctica, no del tot.
El RDL 8/2020 publicat avui, estableix que s’establiran sistemes d’organització que permetin mantenir l’activitat laboral de l’empresa i es refereix particularment al teletreball. L’empresa haurà d’adoptar mesures oportunes per intentar fer possible el teletreball. Aquestes mesures hauran de ser prioritàries davant la cessació temporal o reducció de l’activitat.
De totes maneres el RDL 8/2020 ho deixa com una possibilitat, però no detalla què passa si una empresa no vol aplicar el teletreball però no detalla què passa si una empresa no vol aplicar el teletreball. No obstant, com que estableix que es prioritari el teletreball a la suspensió de l’activitat, podem fer servir això en la batalla legal en cas d’un ERTO.
A banda, convé recordar que l’empresa ens ha de posar els mitjans tècnics per poder fer teletreball i de control de la nostra jornada laboral.

El govern ha adoptat alguna mesura pels pares i mares treballadors/es per poder conciliar la vida laboral i familiar al haver-se suspès les classes?
El RDL 8/2020 diu que si acreditem que hem de cuidar familiars fins a segon grau (conjugues, parella de fet, avis/es, germans/es i nets/es) tenim dret a adaptar o reduir la nostra jornada laboral quan concorrin circumstàncies excepcionals relacionades amb les actuacions necessàries per evitar la transmissió del coronavirus. Aquestes circumstàncies són, per exemple, el tancament d’escoles, centres de dia, etc. per odre governamental o quan la persona que cuidava els familiars no pot fer-ho per alguna causa relacionada amb el coronavirus.

El dret a adaptar-me la jornada laboral per cura d’un/a familiar és automàtic?
No, requereix un acord amb l’empresa.
El treballador/a haurà de proposar a l’empresa com adapta la jornada o la seva reducció. Segons el RDL 8/2020 la mesura haurà de ser raonable i proporcionada i haurà de tenir en compte les necessitats de la persona treballadora però també les necessitats d’organització de l’empresa.
Per a que sigui vàlida hi ha d’haver un acord entre l’empresa i el treballador/a. Tal i com està redactat, el decret estableix que la negociació és individual i en deixa al marge la representació sindical. Aquest fet perjudica la capacitat (legal) d’acció col•lectiva.

En què es pot concretar l’adaptació de la jornada?
L’adaptació podrà materialitzar-se en un canvi de torn, un canvi en l’horari, definir un horari flexible, jornada partida o continuada, canvi de centre de treball, canvi de funcions, canvi de forma de prestació del treball incloent el treball a distància o en qualsevol altre canvi de condicions que estigués disponible a l’empresa o que pogués implantar-se de forma raonable i proporcionada, tenint en compte el caràcter temporal i excepcional de de les mesures, que es limita a la durada del COVID-19.

Què passa si no em poso d’acord amb l’empresa?
El RD 8/2020 estableix que el canvi s’haurà de conciliar amb l’empresa i si no s’arriba a cap acord haurem d’anar a judici a discutir-ho. A la pràctica, deixa a l’empresa la capacitat d’aplicar-ho no no, ja que el judici és una forma de tirar pilotes fora i endarrerir la resolució del desacord per a quan ja hagin finalitzat les circumstàncies actuals.

El dret a reduir-me la jornada laboral per cura d’un/a familiar és automàtic?
Sí, si compleixo les condicions per a poder-me reduir la jornada i prèvia comunicació a l’empresa amb 24h d’antelació. Només amb les reduccions del 100% de la jornada caldrà un acord amb l’empresa.

En què es pot concretar la reducció de la jornada?
El mateix decret diu els/les treballadores tenim dret a la reducció de la jornada en les mateixes situacions que ja preveia l’Estatut dels Treballadors (cura de menors de 12 anys, persones amb discapacitat) mentre es donin les mateixes circumstàncies excepcionals relatades en l’adaptació de jornada. Aquesta reducció de la jornada suposarà la corresponent reducció proporcional del salari.
Per tenir reducció de jornada cal que ho comuniquem a l’empresa en un termini de 24 hores d’antelació i podrà ser fins i tot del 100% de la jornada si és necessari. Les peticions de reducció d’un 100% de la jornada les haurem de justificar i hauran de ser raonables i proporcionades a la situació de l’empresa. A la pràctica això les pot complicar ja que obre la porta a que l’empresa s’hi negui.
En la petició de reducció de la jornada, si l’empresa no hi accedeix ho haurem de batallar judicialment, amb les complicacions que això comporta. Com a alternativa, podem organitzar-nos i lluitar-ho sindicalment. Això ens podria permetre aconseguir-ho en un termini raonable de temps,

Realment aquestes mesures en relació la conciliació són gaire excepcionals?

Presenten moltes limitacions i en certa manera agafen drets que ja estan regulats a l’Estatut dels Treballadors i els tornen a repetir.
És preocupant que no obliga a les empreses a implementar aquestes mesures, sinó que les fa dependre d’un acord entre el o la treballadora, a nivell individual, i l’empresa. Davant de la manca d’acord ens planteja que siguem nosaltres, els i les treballadores, qui ho portem a judici. Un judici que, en les circumstàncies actuals, pot tardar mesos en fer-se.
D’altra banda, el govern no ha pres cap mesura econòmica relativa als pares i mares treballadors/es. No pagarà cap pensió a aquestes persones perquè puguin faltar a la seva feina si no que haurem de reduir-nos la jornada i el sou o esperar a que l’empresa no ens posi problemes a l’adaptació de la jornada laboral.

Mesures de teletreball i conciliació

Publicado en CGT, Normativa laboral, Política, Salut laboral, Sindical, Social | Comentarios desactivados en (1) Anàlisis d’urgència del RDL 8/2020 de mesures urgents extraòrdinariels per fer front a l’impacte econòmic i social del covid19

Ens volen fer pagar la Crisi del Covid19

La CGT de Catalunya davant de les mesures laborals i “socials” anunciades pel govern espanyol

El govern de l’Estat ahir va anunciar un seguit de mesures que, diuen, van adreçades a fer front als efectes econòmics i socials de la situació d’emergència generada per l’expansió del COVID19. Darrera el grans titulars convenientment orientats de la premsa, les mesures són un autèntic joc de “trilers” per a la classe treballadora. Amaguen un seguit d’iniciatives que van encaminades a protegir les empreses privades i a perjudicar a la majoria de la població.

Com a sindicat ens preocupa enormement la pràctica automatització dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació o ERTO. Decretant que els ERTO que les empreses promouen amb l’excusa del coronavirus són de força major donen carta blanca a moltes empreses en molts aspectes. Facilitar les retallades de plantilla és una mesura que respon directament a les exigències de la patronal i que facilita que:

Grans empreses, com la SEAT o la Nissan tinguin l’oportunitat perfecta per promoure unes mesures que fa setmanes estaven intentant tirar endavant i que havien topat amb la resistència sindical dels seus treballadors/es.

Que les empreses traslladin el cost de l’aturada d’activitat en els salaris dels treballadors/es, que deixaran de pagar. És a dir, que no hagin de dedicar ni un cèntim dels seus beneficis a cobrir la situació actual.

Que l’estat financi amb diner públic, de forma encoberta, el sector privat en cobrir amb les prestacions d’atur una espècie de sou de subsistència de centenars de milers de treballadors/es a tot l’estat, exonerant a la pràctica a les empreses del pagar els salaris.

Aquesta transferència de diner públic s’accentua encara més pel fet que les empreses tindran exoneracions a les cotitzacions socials quan facin un ERTO.

En paral·lel, l’Estat ha obert una línia de crèdit a les empreses. Ja coneixem què vol dir això. L’aval públic a crèdits privats ja el vam viure fa uns anys amb el “rescat dels bancs”, que hem acabat pagant el conjunt de la població.

Les empreses no reparteixen beneficis, però per a mantenir-los sí que han de repartir un cost que suposarà reblar les polítiques d’austeritat a curt plaç.

Diem que les mesures anunciades pel govern són un joc de “trilers”. Avui ens les estan venent explicant-nos que els treballadors/es podran modificar la seva jornada per cuidar familiars propers. La lletra petita que no ensenyen explicita que aquesta modificació s’han de fer a partir d’un pacte individual amb l’empresa i que en cas de conflicte caldrà anar al jutjat social. En definitiva, es tracta d’una mesura de paper mullat que en continua deixant en mans dels empresaris que són els que tenen paella pel mànec.

D’altra banda, la mesura estrella, la moratòria del pagament d’hipoteques, queda molt curta. Es tracta, de fet, d’un aplaçament temporal del deute de les famílies per la compra del seu habitatge. Un deute que caldrà seguir pagant als bancs que s’estan forrant amb els preus desmesurats de l’habitatge i imposant-nos crèdits que ratllen l’usura. Enlloc planteja el govern cancel·lar el pagament de lloguers, per exemple. I això penalitza als i les treballadores més precàries, a qui amb prou feina els seus salaris permet només accedir a un lloguer.

Com a sindicat seguirem reivindicant que la sortida a aquesta crisi no pot ser més capitalisme, més explotació i més transferència de recursos públics al sector privat. Seguirem exigint també que no sigui una excusa per retallar-nos encara més els drets socials i les llibertats públiques.

El pla de xoc ha de ser realment social i no un negoci privat. Tot just comencem la lluita per aconseguir-ho!

Publicado en CGT, Economia, Normativa laboral, Política, Salut laboral, Sindical, Social | Comentarios desactivados en Ens volen fer pagar la Crisi del Covid19