L’Acord de polítiques de Gestió UOC, aquest gran secret ben amagat

Document amagatCompanyes, companys,
ens expressem en relació a aquestes sessions informatives que se n’han programat 6 a diferents horaris, on es tractarà res menys que les noves polítiques de Gestió que ha negociat, acordat i signat el Comitè d’empresa FUOC, sense informar ni consultar ningú. Cal recordar que per a les polítiques de Professorat el Comitè FUOC habia convocat una assemblea per a informar i tractar tots els punts de l’Acord de Professorat. En el cas de Gestió no van convocar assemblea per a informar ni consultar res a ningú.

Les polítiques de Gestió inclouen les polítiques salarials i de categories professionals, entre d’altres. Extranyament, es faran primer les sessions informatives per part de l’Àrea de Persones UOC on podrem preguntar sobre un document que encara no hem llegit ni podrem llegir fins al juliol, tal com diu la notícia de Campus. Extrany concepte de transparència. Aquesta representació sindical ha demanat el document tant al Comitè d’empresa FUOC com a l’Àrea de Persones, i en ambdos casos hem rebut una negativa, dient que es faria públic al juliol (!!!). És clar, serà a toro pasado dos veces.

Perquè el que hem de tenir clar és que aquí s’està parlant de salaris principalment, es continua amb la congelació salarial, i novament el Comitè d’empresa torna a defensar els interessos de l’empresa per sobre dels nostres interesessos com treballadors i treballadores assalariats. Només aquest matí el Comitè s’ha pronunciat fugaçment en relació a aquest tema, per a explicar-nos tot el que no han assolit per als interessos dels treballadors i treballadores UOC. O el que sí ha assolit l’empresa d’acord als seus propis interessos. Més del mateix, com sempre.

Notícia al Campus UOC (amb login):
La UOC fa evolucionar el model organitzatiu i la política retributiva i de desenvolupament professional

D’amagats i sense consultar a la plantilla, és difícil creure a la transparència tan mentada per part d’empresa i comitè.

logo CGTCGT UOC
http://cgtcatalunya.cat/uoc/
cgtuoc@gmail.com

Publicado en Notícies EO, Oberta, Universitats, UOC | Deja un comentario

28 de Maig, Vaga del PDI de les universitats públiques catalanes

vaga PDI 28 maig 2019Aquesta setmana la Confederació General del Treball (CGT) hem presentat un preavís de vaga per al proper 28 de maig per a tot el personal docent i investigador (PDI) de totes les universitats públiques catalanes. Una convocatòria que també hem fet extensiva a tots i totes les investigadores predoctorals del CSIC. Ens adrecem a tu per explicar-te, breument, la convocatòria de vaga.

Qui convoca i d’on surt la convocatòria de vaga

Ja fa temps vam informar de l’aprovació del Reial Decret 103/2019, sobre l’Estatut del Personal Investigador en Formació (l’EPIF). També hem anat informant de la convocatòria de diferents assemblees de PDI a la UAB. A altres universitats catalanes s’han realitzat assemblees similars (com a la UdL o a la UB) o se’n realitzaran properament (UdG, UPF, etc). Des de la CGT, assumint que les assemblees de treballadores i treballadores, en aquest cas PDI, són espais plenament democràtics, hem legalitzat la convocatòria de vaga per a totes les universitats catalanes i el CSIC.

Què demana la vaga?

La vaga demana respecte pels treballadors i treballadores de les universitats públiques i, en concret, el PDI. Proclama de forma clara i inequívoca que ja estem farts i fartes de tanta precarietat laboral, una precarietat que és estructural en la majoria de contractes del PDI, de la nostra recerca i de la nostra activitat docent. En concret, la vaga es planteja per exigir a les universitats, CSIC i a les administracions públiques l’aplicació immediata de les mesures que contempla l’EPIF i que aquesta aplicació no es faci en detriment d’altres sectors del PDI ni amb càrrec als grups de recerca. En paral·lel es planteja que els llocs de treball del PDI, un increment salarial per al professorat associat, una major obertura de professorat i que hi hagi un increment del pressupost públic de les universitats per fer front a aquestes mesures.

Perquè cal aplicar l’EPIF?

L’EPIF és un Reial Decret i la seva aprovació obliga a les universitats i institucions de recerca a aplicar-lo de forma immediata. No és justificable que les universitats argumentin la seva situació econòmica per no reconèixer uns drets emparats legalment dels seus treballadores i treballadors. L’aplicació de la pròrroga d’un quart any als contractes de PIF reconeix una situació de fet, que la majoria de tesis doctorals s’acaben després dels 3 anys de contracte predoctoral, amb els i les seves autores cobrant l’atur en el millor dels casos. Un quart any de contracte de PIF suposa també una clara millora per a la totalitat dels grups de recerca de la UAB, que rebran un increment dels seus recursos de recerca i disposaran de més garanties per a completar les tesis doctorals.

Fem una crida al conjunt del PDI a difondre i participar activament en la vaga del 28 de maig. Fem una crida a l’Equip de Govern de la UAB a afegir-se a les reivindicacions justes del PDI i acompanyar-nos a exigir a les administracions públiques els recursos econòmics per aplicar les mesures plantejades i, en general, per revertir les nefastes conseqüències de tants anys de privatitzacions i de retallades en la recerca, en la docència i en els i les treballadores de la UAB.

CGT UAB

Publicado en Educació, Sindical, Universitats, Vaga | Deja un comentario

Vaga a l’ensenyament públic el 16M

Vaga Ensenyament Public 16 maig 2019L’educació pública catalana està endèmicament infrafinançada. No acompleix ni de lluny el 6% establert per la LEC. Des del 2017 que el Govern no ha impulsat cap mesura a l’educació pública que millori substancialment la seva qualitat. Les retallades que es van aplicar de forma «extraordinària» des del primer moment de la crisi, encara no han estat revertides després de sis anys de creixement econòmic. Tampoc s’han desenvolupat els acords i lleis que permeten la reducció de l’horari lectiu. Això ha generat un greu deteriorament de les condicions laborals i, per tant, de la qualitat de l’ensenyament públic.

Per tot això, volem la negociació del retorn d’aquestes retallades per poder treballar amb les condicions necessàries per una educació pública de qualitat.

Així plantegem la següent plataforma reivindicativa:

 1. Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal d’aplicació al curs 2019/20 com a reivindicació irrenunciable. Recuperació de l’horari de permanència del professorat de Secundària.
 2. Reducció de les ràtios. Cap tancament de grups a la Pública.
 3. Retorn d’altres condicions retallades com: la precarietat laboral als centres educatius (conversió dels terços de jornada en mitges jornades i estabilització personal interí i substitut), retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys, increment del personal de suport educatiu per atendre la diversitat, recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys, Formació Professional pública i de qualitat, retirada del Decret de Plantilles (39/2014), etc…

Si el Departament d’Educació es nega a negociar i acordar aquestes millores, els sindicats sotasignats emprendrem un seguit de mobilitzacions inclosa una vaga a el 16 de maig.

Fem una crida al conjunt dels treballadors i treballadores de l’Ensenyament Públic de Catalunya a debatre la necessitat de la vaga als centres, a organitzar-la i a secundar-la.

CGT / USTEC·STEs (IAC) / CCOO-UGT / I-CSC / ASPEPC·SPS

Publicado en CGT, Educació, Sindical, Social, Vaga | Deja un comentario

Properes accions professorat associat

Professorat Associat assemblea 15 maig 2019Companyes, companys:

La situació laboral de gran part del professorat associat és la viva imatge de la precarietat a la universitat pública catalana: tot i fer una part importantíssima de la docència, i sovint d’assignatures estructurals, patim any rere any l’encadenament de contractes temporals, sous baixos, l’obligació de tenir altres feines, que no se’ns reconegui econòmicament la recerca i unes nul·les perspectives de promoció a la carrera acadèmica. Per lluitar contra aquesta situació, des de les assemblees d’associats i associades de diverses universitats hem començat a organitzar-nos més i millor; per això ens vam trobar el dissabte 27 d’abril a Barcelona. L’objectiu va ser compartir la situació en què estem les associades a cada universitat, tant a nivell laboral com de reivindicacions, i debatre i aconseguir estratègies conjuntes entre totes les universitats per combatre i escombrar la precarietat en què ens trobem i aconseguir la regularització de la nostra situació laboral.

Reunits, doncs, en assemblea, el dia 27 d’abril, vam decidir que començaríem una estratègia de lluita amb les següents reivindicacions comunes:

 1. Exigim la regularització del professorat associat estructural assegurant-ne la seva continuïtat a la universitat i la seva dignitat laboral.
 2. Exigim l’augment salarial immediat de tot el professorat associat mentre no es resolgui la seva regularització.
 3. Exigim que no es produeixi ni un sol acomiadament encobert del professorat associat.

Convoquem, així, a tots els mitjans de comunicació aquest 15 de maig de 2019 a les 11.00 del matí davant la Direcció General d’Universitats (Via Laietana, 2)

per ampliar tota la informació sobre aquest nou camí de lluita que emprenem el professorat associat de les universitats catalanes.

Us informem, també, que en els pròxims dies el professorat associat de les diferents universitats farà les següents accions i activitats:

 • Universitat de Barcelona. 15 de maig: Concentració a les 9.00 del matí a la UB a les portes de la Central (Plaça Universitat).
 • Universitat de Girona. 15 de maig: Accions informatives a les aules.
 • Universitat de Lleida. 15 de maig: Classes al carrer a les 19.00 de la tarda a la Plaça de Víctor Siurana (Facultat de Lletres, Rectorat).
 • Universitat Politècnica de Catalunya. 15 de maig: Concentració a les 9 del matí a les portes de Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona  (Avinguda Diagonal, 649) i de  Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (Carrer de Pere Serra, 1-15, Sant Cugat del Vallès)
 • Universitat Rovira i Virgili: Juny. Assemblea de precàries.
 • Universitat Autònoma de Barcelona. 14 de maig: Assemblea de professorat associat a les 15.00 a la Sala Annexa de l’Hotel d’Entitats (Plaça Cívica)
 • UOC: … organitzeu-vos!

SALARI DIGNE, ESTABILITAT I FUTUR!!!!

Plataformes i assemblees d’associats
CGT UAB

Publicado en CGT, Educació, Sindical, Universitats, UOC | Deja un comentario

Convocatòries pel proper 1 de maig a Catalunya

1 de Maig 2019 convocatòries Catalunya

Davant la vida podem prendre dues actituds: anar passant o implicar-nos en resoldre els problemes i canviar allò que va en contra nostra. Ara fa cent anys, els nostres avantpassats ho van tenir clar. L’any 1918, al barri de Sants de Barcelona, van reorganitzar la CNT per adequar el sindicat a la realitat de l’època i convertir-lo en una eina de lluita més potent. I acte seguit, van promoure la Vaga de La Canadenca, que va acabar sent general a moltes poblacions, i que els va permetre guanyar la jornada de 8 hores de treball. Era el primer lloc del món on s’aconseguia.

 • Igualada, a les 12h a Masuca
 • Badalona, Plaça Pep Ventura a les 11h
 • Barcelona, a les 12h a Jardinets de Gràcia
 • Barcelona a les 18.30h, Plaça dels Països Catalans
 • Vic, a les 19.30 el dia 30 d’abril
 • Girona, a les 10.30h a La Rambla
 • Lleida, a les 12h Plaça del Treball
 • Sabadell, 11h Plaça Catalunya
 • Mollet, 12h a l’Ajuntament
 • Tortosa, a les 18h Plaça Barcelona
 • Tarragona, a les 18h a Plaça Imperial Tarraco
 • Vilanova i la Geltrú, a les 11h a Av Francesc Macià
 • Mataró, a les 11h a l’estació Renfe

CGT Catalunya

Publicado en CGT, Sindical, Social | Deja un comentario

1 de Maig 2019. La lluita sí que serveix

1 maig 2019La lluita sí que serveix

Sense cap dubte, la consecució de la jornada laboral diària de 8 hores és la fita més important del moviment obrer de l’Estat espanyol. Un èxit que va venir precedit per una vaga que va durar 44 dies i que es va iniciar a l’empresa Riegos y Fuerzas del Ebro de Barcelona, coneguda popularment com “La Canadenca”, perquè el seu soci majoritari era el Canadian Bank of Comerce de Toronto.

El motiu de la vaga va ser l’acomiadament de 8 obrers que es van negar a acceptar una reducció del seu salari. Immediatament es van unir a la vaga els treballadors i treballadores de les empreses tèxtils i una mica més tard ho va fer tot el personal de les empreses de l’electricitat, l’aigua i el gas. De mica en mica la paralització dels serveis públics va ser total: el 70% de les fàbriques estaven aturades com a conseqüència de la vaga o de la manca de subministrament elèctric i es va arribar a declarar l’estat de guerra.

Malgrat tot, el moviment obrer, liderat pels anarcosindicalistes de la CNT no es va rendir i finalment es va aconseguir un acord pel qual s’acceptava la jornada de 8 hores diàries i el pagament de la meitat dels salaris del temps que va durar la vaga. A més, el govern es va comprometre a posar en llibertat als presos i preses per causes socials, a aixecar l’estat de guerra i a readmetre a totes i tots els vaguistes sense represàlies. Tot això va ocórrer entre febrer i març de 1919. S’acaben de complir, per tant, cent anys d’aquesta important conquesta social.

Fa cent anys que, una vaga que es va iniciar en una fàbrica per la solidaritat amb 8 treballadors, va canviar per sempre la vida de tota la classe obrera. Tant és així que l’OIT, fundada el mateix any de 1919, es va inspirar en aquesta situació per a la redacció del seu primer conveni que fa universal la jornada de 8 hores.

Els temps no han canviat tant. L’explotació laboral que patien les persones treballadores fa un segle segueix vigent ara, sota altres formes de precarietat i abusos patronals. Les llibertats públiques es veuen amenaçades amb l’auge d’ideologies totalitàries i amb les lleis regressives dels últims governs. La meitat de la població segueix marginada i patint la intolerable xacra de la violència masclista. Es nega l’existència del canvi climàtic i els mercats propicien la sobreexplotació del planeta. No, els temps no han canviat tant.

Per això és ara tan necessari, com ho era aleshores, que la classe treballadora s’organitzi i prengui els carrers en defensa dels seus drets, de les llibertats d’una igualtat real entre homes i dones, de la defensa del planeta i d’una forma de vida digna.

La vaga de la Canadenca i les posteriors mobilitzacions van ser possibles gràcies al fet que la classe treballadora de principis de s. XX es va aglutinar al voltant del moviment anarcosindicalista, tot demostrant que és la millor forma d’organització per a la nostra classe. Alhora també va fer palès que la vaga i que la lluita al carrer serveixen per transformar les coses.

Visca la CGT
Visca la lluita de la classe treballadora
Visca el 1er de maig!

CGT Confederal

Publicado en CGT, Memòria històrica, Sindical, Social | Deja un comentario

Feixisme i repressió? Ni a la UAB ni enlloc

Avui hem tornat a veure el campus de la nostra universitat ple d’antiavalots dels Mossos d’Esquadra. Avui, novament, els hem vist protegint actituds feixistes davant la legítima protesta de qui considera que les universitats també han de ser espais lliures del feixisme. Des de la CGT a la UAB sempre hem defensat la llibertat d’expressió, però també sempre ens hem oposat al totalitarisme, a la intolerància i a qui defensa o permet el feixisme. Enguany, que fa 90 anys de la victòria feixista a casa nostra, sembla ser que és imperiosament urgent recordar-ho. En aquest sentit, deplorem el comunicat fet públic per l’equip de govern arran dels fets ocorreguts al campus. Un comunicat ambigu on, bàsicament, s’assenyala als i les antifeixistes. En canvi, no identifica a qui ha organitzat un acte d’apologia de l’extrema dreta a la UAB amb l’exclusiva finalitat de pertorbar la vida al Campus, sortir als mitjans de comunicació i tractar d’arreplegar un grapat de vots competint amb altres partits d’extrema dreta.

Publicado en CGT, Política, Universitats | Deja un comentario

Vaga General Feminista del 8M

A QUI AFECTA?

Afectarà a tots els treballadors i treballadores, de tots els àmbits sectorials, públics i privats, funcionaris i funcionàries, igual que a empreses i organismes encarregats de serveis públics, sense distinció de situació laboral, sexe, edat o condició social.

TIPUS DE VAGA

Vaga General el dia 8 de març de 2019, de 24 hores (des de les 00 hores fins a les 24 hores del mateix dia): vaga laboral, de consum, de cures i estudiantil. L’objectiu és parar la vida en tota la seva extensió i visibilitzar el paper protagonista que té la dona en l’engranatge d’aquesta vida. La vaga general es planteja com a vaga laboral (convocant a tota la classe treballadora); vaga de cures (que evidenciï la sobrecàrrega i invisibilitat de les cures, l’absència de corresponsabilitat en el treball domèstic i de cures i permeti la visibilitat màxima de les dones); de consum (la millor eina per lluitar contra el capitalisme i potenciar l’economia feminista que posi la vida al centre) i estudiantil (buscant el suport i convocatòria dels sindicats i organitzacions estudiantils.

QUI CONVOCA?

La CGT en coordinació amb el Moviment Feminista, qui ve plantejant des de fa anys aquesta proposta de vaga general de les dones i, en conseqüència, són les dones les qui han d’ocupar el paper protagonista en aquesta convocatòria i mobilització.

FINALITAT DE LA VAGA GENERAL

Vaga general contra la ineficaç política en matèria laboral, econòmica i social, el que provoca desigualtat permesa entre homes i dones; converteix a les dones en ciutadanes de segona o tercera categoria; així com per posar fi als assassinats i violències masclistes.

MOTIVACIÓ I PETICIONS DE LA VAGA

 1. Acabar amb la desigualtat en l’àmbit laboral, econòmic i social de les dones respecte dels homes.
 2. Posar fi a la desigualtat constatada de la divisió sexual del treball en aquest sistema capitalista i patriarcal.
 3. La retirada de les polítiques, lleis i actuacions del capital que comporten la discriminació i desigual oportunitat en l’accés a l’ocupació i promoció professional de les dones i el foment de mesures efectives per a la disminució de la major taxa d’atur femenina.
 4. L’adopció de mesures concretes i immediates que acabin amb la bretxa salarial i la desigualtat en les pensions.
 5. Modificar els estereotips de gènere i la persistència dels valors masculins en les estructures de les organitzacions.
 6. Control sobre les implantacions dels Plans d’Igualtat en les empreses.
 7. L’eradicació del persistent assetjament sexual laboral, la precarietat laboral, temporalitat i l’alta taxa de contractes amb jornades parcials que sofreixen les dones.
 8. L’establiment de polítiques laborals socials i econòmiques que facin efectives la conciliació real de la vida familiar laboral i personal, així com la corresponsabilitat en les cures.
 9. Consideració de les tasques de cures com a treball amb dret a remuneració i dret a les seves prestacions contributives independents.
 10. El reconeixement dels drets laborals de les treballadores sexuals.
 11. L’equiparació efectiva i real de les Empleades de la Llar al règim general.
 12. L’exigència al govern de mesures concretes i efectives contra les violències masclistes.
 13. La igualtat material efectiva de les dones migrants i refugiades.

CGT Catalunya

 

Publicado en CGT, Feminisme, Social, Vaga | Deja un comentario

Balanç de 4 anys de lluita a l’educació pública

Balanç 4 anys de lluita

Revertim les retallades i la privatització, recuperem la democràcia als centres, eduquem sense por.

Creiem que els drets es conquereixen lluitant i no als despatxos i que, enlloc de mobilitzacions puntuals i decidides per cúpules sindicals, calen mobilitzacions continuades i contundents, decidides i organitzades en assemblees amb participació del màxim de companyes i companys.

Així ho hem vingut fent aquests quatre anys i així ho continuem fent al tancament del present balanç impulsant assemblees per decidir la continuïtat de la vaga del 29 de novembre. Ho fem juntes?

CGT Ensenyament

Publicado en CGT, Educació | Deja un comentario

Setmana de lluita a l’educació pública del 4 al 10 de febrer #TancadesperlaPública

CGTJa tenim aquí la Setmana de Lluita a l’educació pública, del 4 al 10 de febrer, convocada per l’Assemblea de treballadores de l’educació pública de les comarques de Barcelona, amb tancades a centres, taules rodones, assemblees, tallers de pancartes, activitats per infants, vídeo fòrums, sopars i espais per dormir.

Amb el suport de la FAPAC, l’Assemblea Groga de Gràcia, la Plataforma per l’educació pública del Poblenou, l’Assemblea Groga de Gramenet, Olesa es mou, i els sindicats USTEC·STEs, CGT Ensenyament i la COS.

 

#TancadesPerLaPública
TANCADES DESCENTRALITZADES

 • Dimarts 5F: a l’escola Josep Carner de Badalona i a l’institut Vinyet de Sitges.
 • Dimecres 6F: als instituts Ferran Tallada de Barcelona, Joanot Martorell d’Esplugues de Llobregat, Creu de Saba d’Olesa de Montserrat i Rafael Casanova de Sant Boi de Llobregat.
 • Dijous 7F: a l’institut Alt Foix de Sant Martí Sarroca.

També a Barberà del Vallès i més centres!

TANCADA CENTRALITZADA

A l’escola Montseny de Vallcarca (Bcn):

 • 17 h Taller de pancartes i activitats per infants.
 • 18 h Taula rodona: Campanya pel nou institut públic a Vallcarca / Nou edifici per l’escola Cal Maiol de Sants / Protocol d’emergència habitacional.
 • 19 h Assemblea sobre la continuïtat de les mobilitzacions.
 • 21 h Sopar vegetarià. Inscripció aquí: https://goo.gl/forms/IJsdlJDqHVyNrdOC2
 • 22 h Cinefòrum sobre educació.
 • Espai per dormir.

Materials per fer-ne difusió:
https://drive.google.com/file/d/1hFQZ8JFTb5GDSkmsqUUlwv7F_ehFLaxI/view?usp=sharing

>> Pròxima Assemblea de treballadores: Divendres 15 de febrer a les 18’30h, al Centre Social de Sants, C/ Olzinelles 30, Barcelona. Metro: Plaça de Sants (L1 i L5).

CGT Ensenyament

http://cgtense.pangea.org/
http://www.facebook.com/CGTENSE
https://twitter.com/CGTEnsenyament

Publicado en CGT, Educació | Deja un comentario