Comunicat sindical unitari 28 de març de 2022: Engany històric. Seguim al carrer!

Engany històric. Seguim al carrer!
[Comunicat sindical unitari, 28 de març de 2022]

El conseller fa uns dies va anunciar que el procés de mediació que vam iniciar dimarts passat acabaria amb un acord històric. Després de quatre dies asseguts al Departament de Treball, el que constatem és que el sí que és històrica és la incapacitat negociadora i el tarannà autoritari d’aquest departament, a les ordres de Josep González-Cambray. En altres paraules el procés de mediació ha estat un engany històric.

La ineptitud d’aquest conseller ha estat la clau perquè no s’hagi arribat a cap acord, i que no s’hagin atès cap de les demandes de la part sindical que tenen l’objectiu de revertir les retallades que patim des de fa més de deu anys. Alhora que ens demanen que desconvoquem la vaga, l’administració presenta propostes que no només no reverteixen aquestes retallades sinó que en presenten de noves.

Quina voluntat de negociació és aquesta que ni tan sols té en compte el dictamen del Consell Escolar de Catalunya que demana una moratòria en l’aplicació de l’ordre del calendari?

Quina voluntat de negociació pot tenir un departament que presenta un document on s’emplaça l’assumpció de certes demandes a la pròxima legislatura?

Quina voluntat de negociació pot tenir un departament que presenta un document on es demana al comitè de vaga que assumeixi l’ampliació de l’horari de permanència al centre del professorat de secundària?

El conseller Gonzàlez-Cambray ha creat i està enquistant un conflicte que ha generat un rebuig unànime per part de la comunitat educativa, mentre el president Pere Aragonès ho tolera i no fa res.

Fem una crida a cessar de forma immediata el conseller Gonzàlez-Cambray i les formes contràries al diàleg que representa. El personal dels centres educatius necessita l’entrada d’interlocució que resolgui problemes en comptes de crear-los.

Des dels sindicats posem la vaga com a eina més potent que tenim per rescatar l’educació pública dels objectius d’un Departament que la vol vendre al mercat, amb la consegüent precarització dels seus treballadors i treballadores.

Fem una crida a la vaga massiva i presència a la manifestació de demà dimarts a les 11:30 a Jardinets de Gràcia i al dimecres 30 a les manifestacions de Lleida, Girona, Tarragona, Tortosa i Barcelona.

Ja n’hi ha prou!

logos sindicats 28 mar 2022

Publicado en CGT, Educació, Sindical, Social, Vaga | Comentarios desactivados en Comunicat sindical unitari 28 de març de 2022: Engany històric. Seguim al carrer!

En defensa de l’escola catalana

Ahir, els partits del govern català i espanyol arribaren a un acord de proposició de llei a Catalunya per tal d’acontentar la magistratura pel que fa a la seva imposició del 25% de castellà a les aules. González Cambray, que no es cansa de repetir que l’aprenentatge no es pot basar en tant per cents, surt aquest cop a defensar un model lingüístic liquat on, de nou, recaurà tota responsabilitat a la gestió de cada centre.

El model públic que va imposant-se ens sembla mesquí i enverinat. Amb una autonomia de centres cada cop més diferenciada, s’està aconseguint un model de xarxa pública amb regust neoliberal. La competència entre centres públics i la greu segregació ja eren descarades abans de l’últim mat: el projecte lingüístic de centre.

N’estem fartes de tanta demagògia, amb l’afegitó que, la nova mesura, se’ns pretén encolomar com una gran oportunitat, just l’endemà de la vaga a educació en contra del 25%. Resulta que els percentatges valen per organitzar currículums, per avaluar l’èxit i el fracàs escolars i per mesurar l’ús social de cada llengua, però -ai las!- no pas per estructurar el model d’Escola Catalana, ni per cimentar el català com a llengua normalitzada.

Que trist que és haver d’acceptar que la immersió lingüística ha estat un model de cert èxit a l’educació primària, però que s’ha quedat a mig recorregut a l’educació secundària. I ara, resulta que el català perd l’estatus d’única llengua vehicular a l’escola pública i s’equipara plenament a l’espanyol. Aquest és el pla de xoc per aconseguir revertir la tendència minvant de l’ús del català en les generacions més joves?

És evident que no es poden treure conclusions quan la llei ni tan sols està aprovada, però no cal dir que la mesura ens sembla anar en contra del que caldria. Falta de valentia, traïció al propi poble i -com a mínim- resignació (si no col·laboració) a la imposició de més castellà, agreujant així la situació de diglòssia que fa témer el pitjor dels presagis pel futur del català.

Acostumades al màrqueting del govern per vendre mesures impopulars amb discursos de camuflatge, decoració i encanteri, no podem fer res més que mirar aquesta nova mesura amb incredulitat i màxim rebuig. En lloc d’aprofitar el pacte de govern a Madrid per blindar la llengua minoritzada, s’aprofita la majoria nacionalista de casa per minar-la. El món, al revés.

Ara, més que mai, cridem a tota la comunitat educativa a sumar-se a la vaga dels propers 29 i 30 de març.

Prou traïció. Prou imposicions. Cambray dimissió. Ahir, avui, demà, l’Escola en català!

Publicado en CGT, Educació, Sindical, Social, Vaga | Comentarios desactivados en En defensa de l’escola catalana

#Vaga23M Més immersió lingüística, més inclusiva i de major qualitat

CGT EEnsenyament Vaga pel català 23 mar 2022Arran de la Sentència del Tribunal Suprem que obliga a què el 25% de les classes siguin en castellà, el model d’immersió lingüística a Catalunya s’està posant en entredit.

La posició de CGT Ensenyament respecte a la immersió lingüística és clara i contundent: la llengua vehicular de l’ensenyament ha de ser el català i el 100% de la docència de les assignatures no lingüístiques ha de fer-se en català, com s’està fent des del curs 89-90.

Les raons d’aquesta postura es basen en l’ampli consens que el model d’immersió lingüística ha generat al si de la comunitat educativa, de la societat civil i del món acadèmic en l’àmbit de la sociolingüística a nivell internacional.

És evident que l’única manera d’evitar la substitució lingüística que amenaça les llengües minoritzades com el català és un procés de normalització que té en la immersió lingüística a l’escola el seu principal puntal. També és clar que aquesta immersió és necessària tant per la seva utilitat per a l’aprenentatge del català com per ser una valuosa eina per a la cohesió social i la igualtat d’oportunitats de l’alumnat amb independència del seu origen.

El model d’immersió es va iniciar, al Principat de Catalunya, en la dècada dels 80 per iniciativa de famílies de Santa Coloma de Gramenet, que veien que l’escola en català era l’única manera d’evitar la segregació social que patien els fills i filles de les famílies immigrants que provenien d’altres territoris de l’estat no-catalanoparlants.

Aquest model es va generalitzar a tota la xarxa d’escoles i instituts públics de Catalunya amb uns resultats molt positius: la substitució lingüística al Principat de Catalunya ha estat molt menor que a altres territoris catalanoparlants, on la immersió lingüística no ha estat aplicada al conjunt d’escoles públiques, ni s’ha fet de manera tan decidida. A més a més, l’escola en català ha assolit un consens gairebé total que ha defugit fins ara de qualsevol intent de politització.

Tot i amb això, aquest model, a les primeres dècades del segle XXI, ha mostrat clares limitacions. El primer indicador el trobem en el darrer estudi sobre l’ús social del català que mostra com els últims 15 anys aquest ús ha descendit, al Principat, un 15%. Aquest fet respon directament a la insuficient inversió pública que patim els serveis públics en general i el sistema educatiu en particular. Des de les retallades de 2008, les dotacions insuficients de professorat impedeixen una reducció de les ràtios que permetin l’atenció pedagògica individualitzada i la possibilitat que els docents puguin adaptar recursos, currículum i metodologia a les diverses necessitats educatives i socials que presenta l’alumnat.

Aquestes retallades han estat acompanyades per una manca de voluntat política a l’hora d’adaptar el sistema educatiu a la nova realitat social que existeix a Catalunya, en la qual l’origen de la majoria de la immigració prové de països extracomunitaris, molts d’ells amb llengües no-romàniques. La immersió lingüística i cultural dels fills i filles d’aquestes famílies necessiten escoles i professorat amb recursos suficients que els permeti l’aprenentatge del català i la inclusió en la societat d’acollida.

Aquesta acollida però, es troba amb dos impediments clau. En primer lloc el sistema de la doble xarxa, pública i concertada: les escoles concertades no reben el mateix percentatge d’alumnes nouvinguts que les escoles públiques, creant així una segregació que es visualitza en escoles i instituts ghetto on la inclusió no s’hi pot produir, ja que es concentren, en determinats centres públics dels barris més desfavorits socioeconòmicament, la majoria d’alumnes nouvinguts.

L’altre impediment és el que posa el mateix Departament d’Educació a l’hora de proveir la dotació d’aules d’acollida. Segons la seva pròpia normativa, la ràtio de les aules d’acollida hauria de ser d’un màxim de 12 alumnes nouvinguts; i alhora, posa un límit d’un màxim de dues dotacions d’aula d’acollida, també als centres d’alta i màxima complexitat . Amb aquests criteris de confecció de plantilles no és possible organitzar les aules d’acollida de tal manera que l’alumnat nouvingut pugui ser atès amb ràtios funcionals i acabi el període (24 mesos) amb un nivell bàsic de català, sinó tot el contrari. Fet que repercuteix directament en les possibilitats reals d’assolir l’èxit escolar d’aquest alumnat i indirectament perjudica la normalització lingüística del català.

Des de CGT no volem fer-li el joc ni al Departament d’Educació ni a la plataforma Som Escola:

 • és hipòcrita que el Conseller Cambray vulgui enarbolar la bandera de la immersió lingüística, quan el Departament d’Educació no ha posat els recursos necessaris perquè aquesta sigui completa i eficaç;
 • és molt perillós que es vulgui convertir la immersió lingüística en l’enèsima arma de confrontació política al voltant de la qüestió nacional i la independència de Catalunya. El català no pertany a cap bàndol polític i en cap moment ha de ser un element de confrontació, sinó que ha de ser un punt de trobada i de cohesió social per a totes les persones que viuen i treballen a Catalunya.

No volem anar de la mà de fundacions privades com la Fundació Bofill o la Pere Tarrés ni d’escoles concertades i privades que participen a la plataforma Som Escola.

Reiterem que una de les principals causes que la immersió lingüística no hagi estat tot l’efectiva que necessita la societat catalana és la segregació escolar que es produeix pel model semiprivat de la xarxa educativa de Catalunya.

En aquesta situació d’emergència lingüística, s’hi afegeix la judicialització que per part dels tribunals espanyols s’està aplicant a tot allò relatiu al català i a Catalunya. Des de CGT cridem a la desobediència per part del Departament d’Educació, de les direccions dels centres públics i del professorat a l’hora d’aplicar la sentència que obliga a fer el 25% de classes en castellà. Exigim que el Departament protegeixi les direccions que es declaren insubmises (a data d’avui ja són 3 centres els qui s’hi han declarat).

De la mateixa manera que instem el Departament d’Educació a aplicar la immersió lingüística més i millor, exigim als partits polítics espanyolistes i als tribunals espanyols que deixin d’utilitzar el català i l’escola catalana per als seus interessos partidistes.

Amb tot, cal recordar que aquesta sentència que ara ens ocupa es basa legalment en la ja derogada LOMCE, per tant, en el moment en què es publiqui la LOMLOE, la sentència deixarà de tenir vigència. Així mateix volem insistir que es tracta d’una sentència que no respon a la voluntat de la majoria de les famílies catalanes, des de 2005 només 80 famílies han demanat l’escolarització en castellà, el que representa una ínfima part del conjunt de famílies que sí veuen en la immersió lingüística la manera de garantir la igualtat d’oportunitats de l’alumnat.

Ja n’hi ha prou de posar problemes on no n’hi ha i de deixar de banda els problemes reals de l’educació pública!

Volem més i millor immersió lingüística! Volem més inversió en educació! Volem ensenyar en català! Volem ensenyar en igualtat d’oportunitats!

#ElCatalàÉsDeTothom!!
#EscolaPúblicaEnCatalà!

Publicado en CGT, Cultura, Educació, Social, Vaga | Comentarios desactivados en #Vaga23M Més immersió lingüística, més inclusiva i de major qualitat

Valoració dels primers 3 dies de vaga. No volem les molles, volem el pa sencer

Vaga Educació 17 març 2022

Aquests tres dies de vaga han estat emocionants. Els centres educatius s’han organitzat de manera espectacular, s’han fet assemblees de centres i s’han coordinat els barris i les zones. Les docents s’han esmerçat de valent fent infografies, vídeos, cançons i articles per fer arribar a la societat els problemes reals de l’educació pública i per reclamar la reversió de les retallades que fa més de deu anys que reclamem. També per demanar la marxa enrere en les diferents mesures que han volgut imposar. I ho hem aconseguit, hem aconseguit canviar el relat que aquest deplorable conseller ha intentat esbiaixar a cop de titulars i màrqueting, amb l’ajuda dels mitjans de comunicació del govern i els seus acòlits a les xarxes socials.

Aquests dies, mentre omplíem els carrers amb indignació i alegria a la vegada, hem viscut una batalla mediàtica on el senyor Cambray ha utilitzat tècniques pròpies de la màfia, com l’anunci – el primer dia de vaga – que apujava els sous de les direccions amb un intent miserable d’apaivagar el seu alçament i dividir les treballadores de l’ensenyament. O l’ús de la propaganda més destralera quan el segon dia de vaga, després de fugir a correcuita del saló de l’ensenyament, deia en roda de premsa i amb cara desencaixada que abaixava les ràtios, quan en realitat el que passa és que hi ha una baixada de la natalitat i hi haurà menys criatures a EI3,. O també el tercer dia quan publicitava canvis irrisoris en el currículum, menys hores de gestió autònoma i marxa enrere en la vergonyosa qualificació que suposava el concepte “en procés d’assoliment”.

Sembla doncs que el partit trontolla i que la força amb què hem sortit al carrer ha fet que el govern comenci a tirar molles per apaivagar els ànims i fer callar les docents. Però alerta!, aquestes molles són plenes de fongs. Cap de les mesures estètiques anunciades satisfà el vertader reclam de la comunitat educativa: una educació 100% pública, democràtica i amb els recursos suficients i els conceptes adequats perquè sigui de qualitat.

El divendres, després dels tres dies de vaga, el govern anunciava una reunió la setmana vinent amb el conseller i el comitè de vaga. El comitè ha acceptat, tot i el reclam del cessament de Cambray i la petició d’asseure’s amb el president Pere Aragonès, amb l’esperança gairebé perduda que, aquest conseller en vies d’extinció, porti propostes reals de millora.

Des de CGT ho dubtem molt i fem una crida a mantenir-nos fortes en la negociació i en no acceptar qualsevol mesura, perquè ja no volem les molles, volem el pa sencer. Aquest govern ha posat les escoles al límit i ara ja no hi ha marxa enrere.

Per això és molt important seguir amb les mobilitzacions. Ja s’estan organitzant assemblees i accions per la setmana vinent i hem de continuar amb aquesta empenta i determinació. Parlem amb les companyes i companys del nostre centre, continuem inundant les xarxes de raons, fem xarxa amb tota la comunitat educativa i fem arribar al món sencer els veritables plans d’aquest govern: privatitzar i segregar. Destapem els interessos que hi ha en el canvi de calendari, que és privatitzar el temps escolar de la tarda per donar beneficis a les empreses, els directius de les quals són també directius de la infame Fundació Bofill, que fa estudis sobre segregació per revestir d’arguments progressistes el vertader propòsit d’enriquir-se a costa d’impostos i de misèria conreada.

Aquests tres dies d’eufòria ens han demostrat que som molt poderoses, que quan estem juntes podem canviar la realitat, que les vagues sí que serveixen i que, tot i que suposen un sacrifici monetari i un esgotament físic important, valen molt la pena perquè hem deixat de ser una illa, hem socialitzat la ràbia i hem aconseguit capgirar el discurs i progressos en l’actitud del govern. I el més rellevant, hem donat exemple al nostre alumnat, perquè lluitant també estem educant.

Sentim un orgull immens del nostre col·lectiu, finalment hem despertat d’un malson que durava anys. Ara hem de seguir amb la mateixa força per aconseguir el pa sencer i fins i tot el pastís que seria: una educació 100% pública, inclusiva, democràtica, feminista, laica, transformadora, en català, amb recursos i de tots i totes. 

CGT Ensenyament


Publicado en CGT, Educació, Política, Sindical, Social, Vaga | Comentarios desactivados en Valoració dels primers 3 dies de vaga. No volem les molles, volem el pa sencer

Aquest 15M ho hem demostrat! Tenim la força! Continuem fins a guanyar!

Exigim al al president que dugui a terme les negociacions amb el comitè de vaga des de demà mateix

Cridem a totes les treballadores de l’educació pública de Catalunya a fer un esforç i seguir participant de les properes jornades de vaga i mobilitzacions

Cridem a les famílies i a la societat catalana a continuar i a incrementar el suport a les vagues i mobilitzacions convocades

Aquest 15 de març hem viscut una jornada de vaga i una mobilització històriques, i que feia dècades que no veiem en l’àmbit educatiu a Catalunya. Això constata l’enorme consens en contra de les polítiques educatives del Departament i la legitimitat de les reivindicacions de les 5 jornades de vaga convocades.

Malgrat l’enorme seguiment de la vaga i la mobilització d’avui, malgrat les cartes unitàries dels equips directius dels darrers dies i malgrat el creixent suport de les famílies i la societat catalana (tot i l’intent del Departament d’Educació i els seus mitjans de “comunicació” de desprestigiar les treballadores de l’educació), la reacció del conseller Cambray ha estat fer entrar el comitè de vaga al Departament per, després de fer-los esperar més de mitja hora, tornar a exposar les mateixes fal·làcies i falses mesures que ja ha difós als mitjans i al seu correu al professorat.

I el que és pitjor, l’única mesura que avui ha aprovat el Departament d’Educació és un augment del complement salarial de les direccions supeditat a una “avaluació positiva” que durà a terme el mateix Departament. És a dir, un intent de dividir a les treballadores després de veure la unió i consens d’avui en contra de les seves polítiques.

Per això, avui el senyor Cambray ha deixat de ser definitivament un interlocutor vàlid davant de les nostres demandes i ha perdut la poca legitimitat que tenia per seguir al capdavant del Departament i dur a terme una sortida satisfactòria a les vagues i protestes avui engegades. Exigim al Govern de la Generalitat de Catalunya i al president Pere Aragonès el cessament immediat de Josep G. Cambray com a conseller i que sigui el mateix president qui dugui a terme les negociacions amb el comitè de vaga des de demà mateix.

És evident que més jornades de lluita per l’educació pública com la d’avui són inassumibles per un Govern que se’n diu d’esquerres. Per això, cridem a totes les treballadores de l’educació pública de Catalunya a fer un esforç i seguir participant de les properes jornades de vaga i mobilitzacions. Recordem que ens podem adherir a les properes jornades de vaga encara que no ho haguem avisat amb antelació. 

Dèiem fa uns dies que la primera victòria de la convocatòria d’aquests 5 dies de vaga ha estat el retorn de les assemblees i l’organització de les treballadores. Ara, us demanem un esforç per continuar-les i per convèncer el màxim de companyes i companys a sumar’s-hi. Estem més a prop de guanyar del que ens volen fer creure. 

I cridem a les famílies i a la societat catalana a continuar i a incrementar el suport a les vagues i mobilitzacions convocades perquè estem lluitant per la qualitat de l’educació pública de les nostres filles i fills.

No són 5 dies de vacances, sí són 10 anys de retallades!!!

CGT Ensenyament, 15 de març 2022


Publicado en Anarcosindicalisme, CGT, Educació, Sindical, Social, Vaga | Comentarios desactivados en Aquest 15M ho hem demostrat! Tenim la força! Continuem fins a guanyar!

Comunicat sindical unitari, 15M Continuem fins a guanyar!

Vaga i mani Educació 15 mar 2022

 • Hem desbordat els centres educatius i hem omplert els carrers. Jornada de lluita històrica i primera victòria amb les assemblees i l’autoorganització de les treballadores.
 • Davant d’aquesta situació de bloqueig, exigim al president de la Generalitat que entomi la negociació amb el Comitè de Vaga.
 • Demanem un esforç a les treballadores per seguir les següents jornades de vaga i l’autoorganització engegada.

Hem viscut l’inici de les mobilitzacions, amb la convocatòria històrica d’una vaga de 5 dies, en què hem desbordat els centres educatius i hem omplert els carrers.

Avui 15 de març, el primer dia de vaga, gràcies als milers de companyes i companys que ens hem mobilitzat, hem aconseguit forçar a la conselleria que rebés al comitè de vaga. En aquesta trobada el conseller González-Cambray ha demostrat ineficàcia i inexpertesa: no entén que cal cedir per arribar a un acord i desbloquejar la situació.

Davant d’aquesta situació de bloqueig, exigim al president de la Generalitat Pere Aragonès que entomi la negociació i aporti propostes concretes en la línia de la plataforma reivindicativa.

És més important que mai continuem pressionant i lluitant, per això cal que ens continuem mobilitzant! Demà dimecres 16 des de tots els territoris del país i dijous 17 davant de la Generalitat!

#CambrayDimissió
#AragonesRespon
#RevertimlesRetallades
15 de març de 2022

Publicado en CGT, Educació, Sindical, Social, Vaga | Comentarios desactivados en Comunicat sindical unitari, 15M Continuem fins a guanyar!

Prou imposicions! Anem a la VAGA! 5 dies de VAGA a l’Ensenyament Públic català

Des de la Secció Sindical CGT UOC donem suport a la VAGA d’EDUCACIÓ 5 dies que s’ha convocat pels dies 15, 16, 17 de març, més el 29 i 30 de març, vaga convocada per la majoria de sindicats d’educació, inclosa la CGT Ensenyament.

Tot seguit, el comunicat unitari en relació a la VAGA 5 dies.

Vaga 5 dies

Comunicat unitari VAGA 5 dies

Des de la darrera crisi de fa més de deu anys en la qual es van retallar condicions laborals afectant la qualitat de l’educació i als drets laborals, només hi ha hagut un guany amb el retorn d’una hora lectiva a partir del curs 2017-18. Malgrat els compromisos obtinguts de retorn de condicions laborals dels grups parlamentaris en què s’assumien les nostres reivindicacions, aquests drets retallats s’han cronificat i l’administració els ha donat per assumits. Bona part del professorat que ha iniciat la seva vida laboral aquests darrers anys, ha entrat a treballar en unes condicions laborals pitjors i sense cap perspectiva de millora a curt termini.

Els sindicats d’Educació, de manera unitària, considerem que aquesta conselleria ha oblidat que és la seva obligació promoure el respecte i el reconeixement al col·lectiu docent davant de la societat. Rebutgem l’actitud de menysteniment del conseller Gonzalez-Cambray envers els treballadors i treballadores i l’actitud impositiva i autoritària mostrada en desatendre i negligir la negociació real amb els representants sindicals per un retorn de condicions laborals que ara més que mai mereixem.

Precisament avui aquesta conselleria ha tornat a convocar una mesa sectorial només per poder aprovar un calendari escolar que ja ha reiterat en nombroses ocasions que és inamovible i no per negociar res amb la part social. És per això que els sindicats de manera unitària hem decidit no presentar-nos a una mesa que és un pur tràmit pel Departament i no avalar així el seu modus operandi que menysté la negociació col·lectiva.

De manera unitària reclamem i exigim:

 • El 6% del PIB per educació com a mínim.
 • La reversió de les retallades:
  • Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal d’aplicació al curs 2022/23 com a reivindicació irrenunciable.
  • Reducció de les ràtios estructurals. Cap tancament de grups a la Pública.
  • Conversió dels terços de jornada en mitges jornades.
  • Retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.
  • Increment del personal d’atenció directa a l’alumnat
  • Recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys.
  • Retirada del Decret de Plantilles (39/2014).
  • FP Pública i de qualitat. Equiparació salarial ja!
 • La retirada de l’ordre de calendari escolar.
 • El no al nou currículum.
 • L’estabilització real del personal interí i pacte d’estabilitat.
 • L’assumpció de responsabilitat del Departament en la defensa de la immersió lingüística i cobertura legal de tot el personal dels centres.
 • Una negociació real i la dimissió del conseller.

Des dels centres educatius diem al Departament que la nostra paciència s’ha acabat, que els dos anys de pandèmia sense els recursos necessaris, sumats a les retallades de fa més de deu anys i al modus operandi d’aquesta administració, han provocat que ens mobilitzem. L’evident manca absoluta de voluntat negociadora per part del Departament d’Educació, no ens deixa cap altra sortida que la mobilització per fer la pressió suficient per revertir les retallades i obtenir perspectives de millores laborals.

Exigim per sobre de tot una negociació real, que el personal del Departament tingui millores a les seves condicions laborals i no noves retallades. Ara més que mai cal que fem front a un departament autoritari, perquè després del calendari, que ha estat la darrera gota, amb el comportament d’aquesta conselleria, de segur que hi haurà noves «sorpreses».

Per tot això, els sindicats sotasignats unitàriament hem decidit tirar endavant unes mobilitzacions molt contundents amb la convocatòria de cinc dies de vaga durant el mes de març per als dies 15, 16, 17, 29 i 30 de març de 2022.

És l’hora del compromís, de donar exemple al nostre alumnat i lluitar pel que és just. Fem arribar un missatge alt i clar a l’Administració: estem aquí, estem dempeus i diem PROU a l’actitud del departament d’Educació que enrocant-se en una postura d’autoritarisme i empitjorament de condicions laborals, ha tancat la porta al diàleg i la negociació amb els que estem a les aules. Perquè les paraules se les emporta el vent i els actes són els que ens representen.

ANEM A LA #VAGAEDUCACIO

MOBILITZEM-NOS!

Publicado en Educació, Vaga | Comentarios desactivados en Prou imposicions! Anem a la VAGA! 5 dies de VAGA a l’Ensenyament Públic català

Vaga General Feminista convocada per CGT Catalunya el 8M

8M vaga general feminista 2022

El comitè confederal de la CGT de Catalunya, el tercer sindicat de Catalunya en afiliació, ha decidit convocar vaga general de 24 hores el dia 8 de març a tota Catalunya

Com d’altres anys, es tracta d’una vaga general feminista que situa en un primer pla les reivindicacions en contra de l’explotació patriarcal que milions de dones i gèneres dissidents patim pel simple fet de ser-ho. És també una vaga general perquè el patriarcat actualment existeix en un sistema capitalista, al què nodreix i alimenta. La convocatòria cridarà a la vaga al conjunt de les treballadores i treballadors de Catalunya, si bé el protagonisme radicarà en les qui ho patim en primera persona, com a forma de lluita contra la invisibilització quotidiana.

La vaga arribarà en un context complicat pels sectors més feminitzats que a la vegada són també els més essencials: educació, sanitat, comerç i cures; Són sectors amb una precarietat en augment i on el covid19 ha estat especialment impactant, deixant palesa la situació d’indefensió de milers de companyes.

La no derogació de la reforma laboral, la llei d’estrangeria, la nefasta gestió de la pandèmia, la violència institucional i judicial, la llei de reducció de temporalitat a l’ocupació pública, les privatitzacions, l’atur i acomiadaments, l’impossibilitat de conciliació familiar…són motius més que suficients per convocar vaga general feminista.

CGT Catalunya

 

 

Publicado en Feminisme, Social, Vaga | Comentarios desactivados en Vaga General Feminista convocada per CGT Catalunya el 8M

No a la guerra, no als imperis

No a la guerraArticles d’opinió de Carlos Taibo

En aquestes hores el lema “No a la guerra” reclama contestar, amb rotunditat, la intervenció militar russa i fer un altre punt amb la prepotència i l’agressivitat d’aquesta filantròpica organització que és l’OTAN.

L’OTAN, Rússia i Ucraïna: una glossa impertinent

El que ha guanyat terreny a Rússia és un revoltim de nacionalisme d’Estat ranci, valors tradicionals, ortodòxies religioses, oligarques immorals, desigualtats punyents, militarització, repressió i… sana economia de mercat. No sé què tindrà a veure amb l’antifeixisme. Més aviat em sembla que per darrere d’aquestes misèries estan els arravataments imperials de sempre, a Washington, a Brussel·les i a Moscou.

M’hauria agradat molt que aquestes línies veiessin la llum en algun d’aquests periòdics que temps enrere, a Madrid o a Barcelona, em feien un lloc. No és així —entenc jo— perquè el nostre panorama mediàtic s’ha anat tancant de tal manera que impedeix considerar determinades matèries i defensar determinades posicions. De resultes, i en relació amb el que ocorre a Ucraïna en aquestes hores, televisions, ràdios i periòdics, amb la inestimable col·laboració d’aquesta plaga contemporània que són els nostres tertulians, prefereixen reproduir una vegada més aquest conte de fades que ens parla del coratge d’unes potències, les occidentals, que haurien acudit en socors d’un petit país per a fer front a la barbàrie moscovita.

Encara que els qui em coneixen ja ho saben, deixaré clar des del principi que no crec en les solucions militars i que m’agradaria molt que a l’Europa central i oriental, i en tot el planeta, cobrés cos un ràpid i profund procés de desmilitarització del qual obtindrien franc benefici els pobles i que deixaria mal aturats, en canvi, els constructors d’imperis. I deixaré clar també que no sento gens de simpatia per la realitat que Vladímir Putin ha acabat per perfilar —o l’han obligat a perfilar tiris i troians— a Rússia. Parlo d’una trista pasterada en el qual es donen cita un manifest autoritarisme, un nacionalisme que sovint té rivets ètnics, la misèria mercantil dels oligarques, un escenari social llastrat per aberrants desigualtats, un genocidi en tota regla a Txetxènia i, per onsevulla, la repressió de totes les dissidències.

Crec, no obstant això, que faríem malament a oblidar, com ho fan una vegada i una altra els nostres mitjans d’incomunicació, que Putin és en bona part el resultat de polítiques occidentals caracteritzades per la prepotència i l’agressivitat. Encara que, certament, a l’hora de donar compte de la condició del president rus pesen també factors interns propis del seu país i inèrcies històriques de llarg alè, amb prou feines entendríem que bona part de la conducta de la Rússia putiniana és un intent de resposta a la ignomínia occidental. Sobre aquest tema, i en aquests mitjans dels quals parlo, crec que ha operat un mecanisme de translació de conceptes que és, com a mínim, delicat. Semblen deduir que, havent-hi com hi ha molts elements de la vida política, econòmica i social russa —acabo d’esmentar-los— que mereixen contestació franca, que tot el que Rússia fa en el tauler internacional és igualment menyspreable. Aquesta manera de veure les coses té una conseqüència extremadament delicada: anul·la qualsevol consideració crítica del que han fet, i fan, les potències occidentals, amb els Estats Units i aquesta filantròpica organització que és l’OTAN al capdavant. Molts dels nostres mitjans semblen mers repetidors de les consignes que arriben del Departament d’Estat nord-americà.

Article sencer en català a la Directa

Article original al web de Carlos Taibo

No a la guerra, no als imperis

En aquestes hores el lema “No a la guerra” reclama contestar, amb rotunditat, la intervenció militar russa i fer un altre punt amb la prepotència i l’agressivitat d’aquesta filantròpica organització que és l’OTAN.

Article original al web de Carlos Taibo

 

Publicado en Cultura, Economia, Política, Social | Comentarios desactivados en No a la guerra, no als imperis

La CGT, sindicat que més vagues convoca i amb més seguiment a Catalunya

CGT més vagues 6 gen 2022

Segons les dades disponibles del departament de Treball fins 2020, la CGT de Catalunya és el sindicat que més vagues convoca en termes absoluts i són aquestes les que més treballadors segueixen.

La informació deTreball no té en compte convocatòries de vagues generals i en algun cas pot sumar més de 100% al permetre els models de convocatòria detallar fins a quatre sindicats en una única comunicació.

Segons aquestes dades, la CGT és l’organització que més vagues convoca com a sindicat a Catalunya cada any del període 2015-2020. Aquesta posició substitueix a CCOO Catalunya, que era la primera organització cada any dels compresos entre 2011 a 2014, certificant així un canvi de lideratge en les lluites molt significatiu. L’any 2020, la CGT dobla en vagues i seguiment les convocades pel següent sindicat, CCOO.

CGT més vagues 6 gen 2022

Igualment, són les convocatòries de la CGT les que sumen més vaguistes que les de qualsevol altre sindicat, o convocades per comitè d’empresa, els anys 2018, 2019 i 2020.

Aquestes vagues han permés importants èxits per a les plantilles com per exemple Bicing (increment anual de 3500€ a taules salarials), UAB (increment salarial del 14-19% i manteniment lloc de treball per 200 persones), Deyse-Clece (increment +180€ mensuals), Iberboard (retirada ERTO i retorn de salaris reduits) o Cinemes Balanyà (+7,5% increment sou). També ha estat important els avenços a vagues conjuntes amb altres sindicats com a Stradivarius (increments salarials de +19,63%), Cacaolat (retirada modificació de condicions), Saint Gobain (recolocació de tota la plantilla), Metro (fi contractes precaris), 061 (nou increment per antiguitat, conversió centenars de contractes a indefinit).

CGT Catalunya

Publicado en Anarcosindicalisme, CGT, Sindical, Social, Vaga | Comentarios desactivados en La CGT, sindicat que més vagues convoca i amb més seguiment a Catalunya