En nom del «progrés» i del creixement sense límits, s’ha instaurat de forma global a tot el planeta una manera de vida incompatible amb la vida mateixa, ja que no respecta ni els límits físics ni els equilibris naturals.
Les grans corporacions globals que el capitalisme va constituir des de fa moltes dècades ( OMC, OCDE, BM, FMI, G-8, G-20, etc) van servir i serveixen exclusivament per assegurar un model de comerç, un model d’explotació i un model de producció i distribució de mercaderies, que assegurin una taxa de guany per a les persones poderoses i riques d’aquest planeta i mai per satisfer les necessitats humanes de la immensa majoria de la població mundial.
Es fa necessari interrompre la lògica del moviment «progressista» -no només urgent per l’anomenada «emergència climàtica» – si el que volem és posar en valor la vida, el cos i el territori i deixar de buscar alternatives falses (capitalisme verd , transicions justes que el capitalisme no permetrà…) com les que representa el ecofeixisme: es garanteix la continuïtat de la vida de certs sectors, però s’expulsa a uns altres.
Tot això es veu reflectit en el món del treball. Sembla que el capitalisme depredador de recursos naturals no té límits i exprimeix cada vegada més a la classe treballadora, precaritzant les seves condicions de feina, augmentant beneficis (a costa de la clàssica reducció de salaris via congelacions salarials o reduccions directes de sou, acomiadant plantilles i utilitzant-les posteriorment via «falsos autònoms»…, la no aplicació de la legislació en matèria de prevenció de riscos laborals, ni tampoc la legislació mediambiental que representa un enverinament del medi ambient que termina repercutint en la nostra salut) i alhora evadint impostos en paradisos fiscals o amb la complicitat dels sindicats i partits polítics del règim que accepten reformes laborals molt agressives i reformes legislatives en matèria laboral que també perjudiquen la classe treballadora.
CGT com a sindicat anarcosindicalista i combatiu que busca un altre model de societat més justa i igualitària participa en aquesta lluita per acabar de manera radical amb l’acumulació i amb l’explotació del capitalisme, lluita que ha de ser alhora global i col·lectiva.
Es tracta d’alguna cosa més que la xerrameca i retòrica buida d’humanitat «lluita contra el canvi climàtic”, de la que es parla des de la cimera de París o més recentment des del G8 per part dels governs del món.
CGT Barcelona també serem al carrer conjuntament amb milions de persones que aquest 27 setembre sortiran als carrers del món per cridar i exigir als que són els responsables del desastre global en què ens trobem, que ja n’hi ha prou, que el capitalisme i el seu model de civilització han de desaparèixer.
CGT Barcelona