La revolta de les biblios

Aquest text l’hem escrit a petició de diverses entitats perquè volen fer-nos ressò a la seva pàgina web i queda a lliure disposició de qui vulgui difondre’l.

Expliquem a un públic que no treballa a Biblioteques de Barcelona la nostra lluita, la de tota la plantilla. Aclarim aquí, abans de començar, que la CGT redacta però és tot el Comitè qui fa les accions relatades tot representant el col·lectiu de treballadors.

Introducció

A la ciutat de Barcelona hi ha 40 biblioteques públiques, és una xarxa gestionada i coordinada pel Consorci de Biblioteques de Barcelona (CBB) constituït el 2001.

El CBB, a l’actualitat, disposa d’un total de 409 treballadores repartides entre les seves 40 biblioteques i els serveis centrals on també hi ha el departament de recursos humans. Hi ha biblioteques que només tenen dues treballadores (Canyelles i Collserola) i d’altres que compten amb una vintena llarga de treballadors i que obren al públic els diumenges d’11 a 14 hores (Jaume Fuster, Can Fabra, Sagrada Família i El Carmel, aquesta última amb menys plantilla).

La biblioteca més nova (inaugurada el 2018) és la Montserrat Abelló, al barri de Les Corts. Disposa de 3.300 metres quadrats en tres plantes i de 14 treballadores.

I sí, totes, la xarxa en conjunt és el bombonet de Cultura de l’Ajuntament. Sort en tenim d’això!

Anys d’espera i de molta paciència

L’actual Gerent de Biblioteques de Barcelona, Ramon Bosch, està fent bona l’anterior gerència, dirigida per Assumpta Bailac (2008-2016). La mateixa gerent que no va perdre temps en aplicar les retallades del PP (les aplicà fins i tot abans que l’Ajuntament i la Diputació de Barcelona es decidissin a fer-ho), que precaritzà les condicions laborals d’una plantilla esgotada i cremada: temporalitat per damunt del 60%, augment de càrregues de treball amb un progressiu descens dels efectius (personals, materials i pressupostaris), una percepció desfavorable dels ritmes de treball (80%) i de les exigències emocionals (60%), formació laboral inexistent per encarar un món canviant, poca determinació per incloure nous perfils laborals a biblioteques… tot això adornat amb la jerarquització de la presa de decisions, un estil autoritari i una nul·la voluntat de negociar res amb els i les representants dels treballadors (més enllà de certs miratges formals).

Després de tres anys amb el nou Gerent i darrerament sense Cap de Recursos Humans, la situació encara s’ha anat degradant més: incomprensió i nul reconeixement polític de la funció de les biblioteques a l’ecosistema cultural de la ciutat; disminució constant de pressupostos per a fons i activitats; ritmes de treball intensos i esgotadors, tant físicament com psicològicament; inexistent resposta a les peticions de millora de la conciliació de la vida laboral i personal; empitjorament progressiu dels problemes de salut derivats d’incidències en el deficitari manteniment dels edificis; priorització de la seguretat privada davant els conflictes amb els usuaris, derivats de la conflictivitat social i la precarització de l’existència; externalització d’alguns processos bibliotecaris (catalogació) per falta de personal… Realització d’un estudi de riscos psicosocials (externalitzat, per suposat) del qual no hi ha hagut cap conseqüència per actuar sobre els aspectes que apareixien com a negatius. I a sobre, tot just fa uns dies, se n’ha engegat un altre per a la diagnosi d’horaris com si no ens poguessin preguntar directament i estalviar els diners que ignorem que costarà.

Amb una plantilla de personal itinerant que cada cop és més minsa i més maltractada.
I tantes altres coses que no rutllen però ens caldria un capítol a banda.
I així anem… A la deriva… discretament, fins que hem dit PROU!

(…)

Sortim de les biblioteques, expliquem i compartim amb les usuàries i usuaris del servei la nostra situació, i donem visibilitat a la nostra lluita, fins que la Gerència i l’equip directiu tinguin voluntat real de solucionar els problemes de Biblioteques de Barcelona!

Ara som una xarxa no només pel que fa al CBB i per les nostres reivindicacions al Twitter, no, ara som una xarxa perquè anem de cara a barraca.

La nostra proposta és ben alternativa: que se’ns escolti, que qui està treballant a les biblioteques som nosaltres i sabem el pa que s’hi dona.

Amb el Consistori constituït però pendents de si hi ha canvi de Gerent o no i de la incorporació del nou o nova Cap de Recursos Humans, ens trobaran mobilitzades i en xarxa solidària perquè #DefensemBibliosBcn

Malgrat ajornar la tercera aturada anunciada seguim lluitant ben convençudes i amb tota la força #DefensemBibliosBcn cada dia i no només les de Barcelona sinó totes les que calgui.

Més informació al Twitter @defensembiblios i a l’etiqueta #DefensemBibliosBcn

I també al blog: https://cgtbibliotequesbcn.wordpress.com/

Secció sindical de la CGT al CBB, 16 de juny de 2019

 

Esta entrada fue publicada en Cultura, Sindical, Social. Guarda el enlace permanente.