Comunicat de CGT Ensenyament cridant a participar a la manifestació del 17M en un bloc per l’educació pública
Des de CGT Ensenyament cridem a participar a la manifestació convocada pel proper 17 de març a Barcelona sota el lema “L’escola no té por”. Coincidim en rebutjar frontalment els atacs a la immersió lingüística i al col·lectiu docent de Catalunya i també amb la necessitat de mobilitzar-nos en la seva defensa.
L’atac a la immersió lingüística, sigui per la via del 155 i la casella del castellà o per l’extensió de les sentencies judicials que ja obliguen a alguns grups a fer el 25% de l’horari lectiu en castellà, és inadmissible i no respon a cap argument pedagògic. És un fet constatat que la immersió lingüística és una eina eficient tant per a l’adquisició de llengües com per a la cohesió social i l’hem de defensar amb tota la contundència que calgui.
La repressió al professorat és un altre atac gravíssim al qual hem de respondre. No només en defensa dels companys i les companyes encausades per delictes d’incitació a l’odi, sinó també perquè genera un greu deteriorament de la convivència als centres, ens qüestiona i desautoritza com a col·lectiu i pretén instaurar la doctrina del silenci i la por. El debat i el foment de l’esperit crític són pilars fonamentals de l’educació transformadora, i per tant per a la societat del futur, i creiem que en la situació actual la seva defensa activa és un deure prioritari per a totes i tots.
Tanmateix, i cada cop més, tenim companyes i companys encausats per lluitar com és el cas de les 27 persones a les quals es demanen penes de presó i multes astronòmiques per una ocupació pacífica i en el context d’una vaga estudiantil en defensa de la universitat pública. També tenim companyes encausades i perseguides per motius polítics i per la seva participació a la vaga general del 3 d’octubre. Des de CGT Ensenyament ens mobilitzarem també per totes elles el 17 de març i totes les vegades que calgui.
Alhora que compartim les reivindicacions de la convocatòria de la manifestació del 17M, creiem necessari afegir unes altres que afecten particularment a l’ensenyament públic i que, no per casualitat, de vegades queden invisibilitzades tot i ser de vital importància.
El Ministerio de Educación ha anunciat la renovació fins el curs 2021-22 de 1956 concerts educatius a centres privats (987 d’Infantil i 969 de secundària) que caducaven aquest any. La competència sobre aquesta renovació corresponia a la Conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya i no dubtem de la seva intenció de fer-ho, però teníem opcions reals d’aconseguir que no es renovessin en el cas dels centres religiosos que segreguen per sexe com ho demostra el posicionament de la majoria dels grups parlamentaris al Ple del passat 28 de febrer. Aquesta renovació s’ha fet per part del Govern de l’Estat “al amparo de la aplicación del artículo 155” i suposa seguir finançant amb diners públics a centres de l’Opus Dei i d’altres entitats religioses, elitistes, que segreguen per sexe i que discriminen laboralment les dones. Aquest és un atac especialment greu per a l’ensenyament públic atès que tots els diners que es destinin a aquests centres podrien destinar-se a revertir les greus retallades que encara patim els centres públics i, a més, reforça i aprofundeix la privatització encoberta que suposa mantenir concerts educatius mentre es tanquen grups de l’escola pública. (Veure Esquerda #SuprimimConcerts).
No podem oblidar que aquests atacs es produeixen en un context de pèrdua de democràcia als centres conseqüència de la LOMCE i, encara més, de la LEC, en tant que la primera és més reaccionària però la segona està més desplegada. De fet, si les amenaces al professorat estan generant els efectes desitjats per l’Estat de condicionar la pràctica docent és, en bona part, perquè la jerarquització i l’arbitrarietat en la selecció del personal del Decret de plantilles els hi ha posat en safata.
Tampoc no oblidem totes les retallades que encara patim i la necessitat de seguir lluitant per revertir-les. La reducció de la segona hora lectiva, les substitucions des del primer dia en tots els casos incloent la del Personal d’Administració i Serveis i de TEIs o la recuperació del poder adquisitius dels i les treballadores de l’ensenyament públic són només alguns exemples. El canvi de l’actual model d’oposicions per un accés a la funció pública que prioritziti l’estabilització del personal interí que hi treballa és una altra reivindicació per la qual ens hem d’organitzar i mobilitzar.
Per l’exposat anteriorment, des de CGT Ensenyament:
Fem una crida a totes les persones i col·lectius implicats en la defensa de l’educació pública a fer un bloc propi “Per l’educació pública” a la manifestació del 17M que, juntament amb les reivindicacions conjuntes de la mateixa, doni visibilitat també a aquelles que ens en són pròpies i essencials, #LaPúblicaNoTéPor
Proposem com a lloc i hora de trobada, la Borsa de Barcelona (Pg de Gràcia, 19) a les 16:30h.
Convoquem al professorat a una Assemblea el pròxim 11 d’abril, a les 18:30h a la nostra seu (Carrer Pare Lainez, 18, Àtic, Barcelona) i reiterem a la resta de sindicats la nostra voluntat de convocar i organitzar conjuntament aquesta i/o d’altres assemblees per tal de debatre i decidir, amb el màxim de professorat possible, com responem i revertim els gravíssims atacs que estem patint. Veure Comunicat “Davant els greus atacs que estem patint”
CGT Ensenyament
http://cgtense.pangea.org
http://www.facebook.com/CGTENSE
https://twitter.com/CGTEnsenyament