El TSJC allarga la vulneració de drets laborals de l’EPIF

arton5949Més de 1200 investigadores i investigadors predoctorals se n’aniran al carrer, però seguiran treballant gratuïtament durant el seu quart any, fent recerca, en benefici de les universitats i els centres de recerca, sobrevivint de l’atur i sense cap seguretat de futur. Al marge de les accions legals, reprenem amb força la lluita sindical pel quart any de l’EPIF, amb accions als campus i als carrers, per seguir defensant el respecte a les condicions de treball, de recerca i de vida dels i les investigadores predoctorals de les universitats catalanes.

El passat 21 d’octubre, en el context d’una vaga de l’àmbit universitari, es va celebrar el judici pel conflicte col·lectiu impulsat per Doctorandes en Lluita i presentat per la Confederació General del Treball (CGT) al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra les universitats catalanes i el Govern de la Generalitat per l’incompliment de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF). L’EPIF garanteix un quart any per tots els investigadors/es predoctorals que no han pogut acabar la tesi doctoral en els 3 anys de contracte. L’experiència mostra que aquests 3 anys són un termini totalment insuficient i més del 50% dels i les investigadores predoctorals acaben finalitzant la recerca de la seva tesi vivint del subsidi d’atur. De forma conscient i premeditada, les universitats s’han aprofitat d’aquesta situació que els facilita mà d’obra gratuïta durant cert temps, negant-se a complir la pròrroga que dictamina l’EPIF, desobeint un reial decret.

En el judici, com a CGT, vam defensar l’obligatorietat de la pròrroga dels contractes fins als 4 anys que estableix l´EPIF en cas que no s’hagi acabat la tesi. Argumentacions que tant el Síndic de Greuges, en una actuació d’ofici iniciada el maig del 2019, com Inspecció de Treball (arran d’una denúncia també de CGT) comparteixen. Les universitats, per la seva part, van basar la seva argumentació en la manca de recursos econòmics, fet que en cap moment les eximeix de complir les seves obligacions laborals. També van tenir el cinisme d’argumentar que és fals que l’objecte dels contractes predoctorals sigui realitzar una tesi doctoral, sinó simplement fer una recerca innovadora. Fins aquí, cap sorpresa.

Davant d’això, des de la CGT anunciem tres mesures immediates:

1) La realització d’accions als campus tant al curt com al mig termini, com a resposta a la negativa de les universitats a responsabilitzar-se de la resolució del conflicte, i a la connivència d’alguns sindicats amb aquesta postura inacceptable. Amb les investigadores predoctorals treballant sense contracte, no hi pot haver normalitat als campus.

2) La crida a les treballadores individuals i als col·lectius organitzats a ser també actius en la defensa dels drets laborals, els de les predoctorals i els de totes, afegint-se a participar i col·laborar en la represa d’aquesta lluita que acabarem guanyant.

3) El plantejament d’una reflexió sobre la utilitat de participar a la Mesa Sectorial de les Universitats Públiques Catalanes, un espai on les universitats pretenen generar la ficció d’unes negociacions per assolir progressos en la resolució d’aquest i altres conflictes, quan en realitat no assumeixen responsabilitats i posen tots els entrebancs al seu abast quan se’ls hi requereix informació. Continuar alimentant una farsa mentre les universitats segueixen jugant amb els drets del PDI més precari, propiciant centenars d’acomiadaments injustos cada any per la via de negar-los el quart any de contracte, probablement no sigui el paper que haguem de jugar les organitzacions sindicals.

No ens quedarem en silenci. Això no s’acaba aquí, torna a començar. No hem confiat mai en els mecanismes del sistema. Per tant, tornem al carrer. Continuarem endavant, continuarem lluitant. Per totes les companyes que volen acomiadar, per les que vindran, per les que hi eren. No us fallarem. No ens fallem.

Ens veiem als carrers.

cgt-universitat-docs-lluitaCOL·LECTIU DE DOCTORANDES EN LLUITA
CONFEDERACIÓ GENERAL DEL TREBALL

 

docs-en-lluita-logoDoctorandxs en Lluita UOC
@docslluitauoc
docsuoc@gmail.com

CGT UOCSecció Sindical CGT UOC
http://cgtcatalunya.cat/uoc/
@CgtUoc
cgtuoc@gmail.com

 

Esta entrada fue publicada en CGT, CGT UOC, Educació, Normativa laboral, Sindical, Social, Universitats, UOC. Guarda el enlace permanente.