Companys, companyes,
aquesta és una possada al dia de informacions varies de caràcter sindical que ens afecten com treballadors d’Oberta UOC Publishing. Com que actualment no dispossem del tauler on podem comunicar-vos informació de caràcter sindical, continuem amb el blog intern, fins que trobem un mitjà millor.
Trasllats
Després dels dubtes sobre si Oberta UOC Publishing anava o no a Castelldefels, finalment des de la UOC es va decidir que els grups que van a les instal·lacions de Castelldefels seran l’IN3, l’OSRT, l’Escola de Doctorat, els Estudis de Dret i Ciència Política i l’Àrea de Tecnologia. Amb aquests canvis també cal aclarir que Oberta UOC Publishing paga lloguer per aquest espai en 22@, no és de gratis, tal com deixava en dubte un article de Notícies internes de la UOC («La UOC deixa l’edifici del Barcelona Growth Centre i recupera l’edifici de Castelldefels, situat al Parc Mediterrani de la Tecnologia»). També es rumoreja seriosament que en els propers mesos nosaltres pujarem a la planta +1 d’aquest mateix edifici del 22@.
Nous treballadors i treballadores: precarietat laboral i externalització
D’altra banda, en Oberta s’han obert ofertes públiques de treball per a la incorporació de nous treballadors/as: dos gestors editorials, un maquetador/programador en Tecnologia i un gràfic. I segueix circulant gent sense cap informació per part de l’empresa, ni tan sols la mínima presentació personal i humana a la resta de treballadors/es, pot venir algú a treballar a cinc metres de tu i ningú et dirà qui és ni quin treball ve a realitzar. No existeix res similar al «Programa d’acollida de la UOC». És clar que aquell programa es realitza de cara als nous treballadors amb contracte indefinit, mentre que el que està prevalent en Oberta UOC Publishing és la precarietat laboral i les externalitzacions.
Com novetat tenim que la gestió del que abans era el departament de RRHH (la directora del qual era la Maria Dolors), que havia estat suprimit i integrat en la figura de la Directora d’Administració i Persones (Marga), ara passarà a estar gestionat per l’Àrea de Persones de la UOC, sent els contactes l’Olga Lancis i l’Albert Pérez.
La realitat del treball en Oberta està cada dia més marcada per la precarietat laboral, mentre d’una banda se suposa que tindrem més treball derivat des de la UOC a Oberta, per un altre aquí la càrrega laboral i les tasques de major categoria salarial estan a l’ordre del dia. El major volum de feina per part de la UOC són suposicions perquè no hi ha comunicació suficient per part de l’empresa en relació a aixó i només ens arriba informació fragmentada des de companys de la UOC.
En aquest sentit, aquesta representació de treballadors ve reclamant des de fa temps a l’empresa que es revisin les categories professionals i salarials, perquè segons veiem hi ha diversos/es treballadors/es afectats pel que la llei denomina «mobilitat funcional» (Art 39 de l’Estatut de Treballadors, i Art. 16 del Conveni de Oficines i Despatxos de Catalunya), això és realitzar una treball de més categoria, responsabilitat i salari que la definida per contracte.
Salut laboral
En aquest tema, amb el nostre reclam des de fa mesos pel curs (obligatori per llei) de seguretat laboral en Prevenció de Riscos Laborals (PRL), finalment sembla que ho tindrem en aquest mes de març, a carrec de l’Albert, de l’Àrea de persones de la UOC.
Al febrer vam tenir l’accident laboral de la nostra companya Nita, que encara que es considera per les seves circumstàncies que sigui un accident laboral «in itinere» (això és, en el trajecte entre el domicili i el lloc de treball), té la particularitat d’haver-se produït en la mateixa vorera d’aquest edifici UOC del 22@. Tot i que el manteniment del bon estat de la vorera és responsabilitat de l’Ajuntament de Barcelona, en ser el front d’un edifici UOC i haver afectat a una treballadora del Grup UOC, és el nostre deure de vetllar per aquest fet, com part de la nostra responsabilitat per la salut laboral dels treballadors d’aquesta empresa, i en aquest sentit estem fent un seguiment del cas i reclamem que es repari la vorera.
Pagues extra
Després de l’anunci oficial al gener per part del govern espanyol de la devolució dels primers 44 dies devengats de la paga extra de 2012, en la Generalitat es va anunciar que els treballadors de Catalunya afectats començaríem a cobrar aquests 44 dies a partir de la nòmina de març o abril. Hem de tenir en compte que això representa només el 24% del total corresponent a l’any 2012 que se’ns deu. Encara queda per resoldre el restant 76% d’aquell any i el 100% del 2013.
Carlos Lavatelli
delegat CGT