Sep 152015
 

Manifestació de VALEO Martorelles en Plaça Sant Jaume, dimarts 15 de setembre 2015

El comitè d’empresa de Valeo Climatización a Martorelles considera “inviable i inassumible” qualsevol tipus d’acord amb la direcció de l’empresa

en relació a la proposta de tancament de la planta i trasllat de la plantilla a les instal·lacions de Valeo Térmico a Saragossa. Després de 15 dies de negociació que l’empresa considera període de consultes d’un expedient de trasllat -malgrat els reiterats incompliments per part de Valeo en els requisits formals d’un veritable període de consultes- la plantilla ha ratificat en assemblea l’actuació del comitè i es mostra disposada a recórrer als tribunals si es concreta l’ordre de trasllat.
“En aquests 15 dies de converses -afirma un membre del comitè d’empresa vinculat al sindicat CGT- ens ha quedat clara una única cosa: el trasllat no respon a cap necessitat logística ni de concentració de la producció sinó únicament a la voluntat de Valeo de reduir els nostres salaris i acomiadar de forma encoberta una part molt significativa de la plantilla de Martorelles”. Efectivament, tal i com l’empresa ha acabat per fer palès en el decurs de la negociació, la decisió de tancar Martorelles i plantejar un trasllat a Saragossa està directament relacionada amb el menor cost per hora treballada del centre aragonès respecte les instal·lacions vallesanes.

Conveni, doble escala salarial i frau de llei

Aquest menor cost és, primordialment conseqüència, del major pes que les contractacions eventuals tenen en l’estructura de la plantilla de Saragossa respecte la de Martorelles. Així, en el cas de la planta aragonesa, al voltant d’un 30% dels treballadors són eventuals mentre que en el cas de Martorelles, només de forma molt puntual hi ha contractacions eventuals. Aquest fet és especialment significatiu si tenim present que els respectius convenis de tots dos centres inclouen una doble escala salarial que adjudica salaris per sota de la categoria reconeguda a les persones que s’incorporen a l’empresa. Ara bé, si en el cas de Martorelles queda establert que les noves incorporacions passin a cobrar automàticament el salari reconegut per conveni amb el transcurs del temps, en la planta de Saragossa aquesta equiparació no arriba a donar-se mitjançant una política fraudulenta de rotació del personal eventual. “El menor cost laboral de Saragossa respecte Martorelles -explica Ana Tomé, advocada del Col·lectiu Ronda que assessora una part de la plantilla- és el fruit directe d’un frau de llei i de la precarització sistemàtica i reiterada de les relacions laborals com a política d’empresa. Valeo Térmico està fent servir la figura del treballador eventual per reduir la retribució dels seus empleats tot assegurant-se que mai s’arriba a donar l’equiparació salarial de la que parla el conveni”.

En paral·lel, la plantilla de Valeo a Martorelles confirma que l’empresa els ha informat que el trasllat a Saragossa porta aparellada una rebaixa salarial que, inexplicablement, en aquests 15 dies d’intenses converses i reunions no s’ha concretat en absolut. “Ens diuen que ens baixaran els salaris -afirma el representant de CGT- però no quan ni com. Pretenen que marxem a Saragossa amb les nostres famílies en ple curs escolar sense ni tan sols saber què cobrarem i tot plegat mentre Valeo envia comunicats a premsa presumint d’haver augmentat el benefici un 34% el primer semestre de l’any”.

Vulneració del dret de vaga

“Tot aquest procediment -comenta l’advocada Ana Tomé- ha estat ple d’irregularitats des del principi. No només s’han incomplert els requisits formals d’un veritable període de consultes; a més a més, encara més greu, s’ha vulnerat greument el dret de vaga dels treballadors de Valeo”. La plantilla va anunciar que iniciava una vaga indefinida el passat dia 24 de juliol davant l’anunci de tancament i trasllat per part de l’empresa, realitzat només uns dies abans que la pràctica totalitat dels treballadors i treballadores de Martorelles iniciessin les vacances d’estiu. Des de llavors ençà, la plantilla, integrada per 257 persones, ha estat acampada a les portes de la fàbrica. “Valeo ha obligat als treballadors d’altres plantes del grup situades a Mèxic, la República Txeca o Japó per exemple, a augmentar la producció per seguir proveint als seus clients -explica Tomé- i això, com bé deuen saber els serveis jurídics de l’empresa, és manifestament il·legal i suposa una greu vulneració del dret de vaga que comporta la nul·litat dels acomiadaments que es puguin executar”.

Pla de viabilitat vigent

“Estem lluitant i seguirem lluitant -comuniquen des de CGT- en defensa d’un centre de treball perfectament viable i integrat en una multinacional amb enormes beneficis. Aquesta plantilla ha acceptat molts sacrificis, incloent-hi expedients de regulació temporal i rebaixes salarials, per aconseguir que s’aprovessin els plans de viabilitat actualment vigents que asseguren producció per a Martorelles fins com a mínim l’any 2019. Ara, l’empresa es desdiu i vol que competim per un lloc amb els treballadors que precaritza impunement a Saragossa. Simplement se’ns vol acomiadar i substituir-nos per treballadors temporals i que cobren per sota del conveni”.

Per a Ana Tomé, advocada del Col·lectiu Ronda, ha arribat l’hora de buscar l’empara dels tribunals. “Des del primer moment s’ha intentat vulnerar els drets dels treballadors de Valeo a Martorelles. Primer, plantejant una negociació en ple període vacacional per dificultar la feina del comitè d’empresa i impossibilitar la realització d’assemblees. Després, atemptant claríssimament contra el dret de vaga dels treballadors. Posteriorment, parlant de rebaixes salarials que no es concreten. I, per últim, amagant sota la forma d’un trasllat allò que en realitat és un expedient de regulació sense justificació tècnica o econòmica. En aquest escenari, no hi ha possibilitat d’acord. Si segueixen endavant, demanarem als tribunals que anul·lin l’actuació de l’empresa i certifiquin els greus incompliments de la legalitat vigent que s’estant donant aquí”.

Secció Sindical CGT VALEO Martorelles

Sorry, the comment form is closed at this time.