La CGT celebra el seu VI Congrés Extraordinari a Pamplona, els dies 15 i 16 d’abril, sota el lema “Apostem pel públic”
Els 175 sindicats adherits a la Confederació General del Treball debaten una vintena de ponències sobre la reversió del procés de privatitzacions sofert pel sector públic
La Confederació General del Treball (CGT) celebrarà el seu VI Congrés Extraordinari a la ciutat de Pamplona durant els dies 15 i 16 d’abril. Sota el lema de “Apostem pel públic”, les delegacions de tots els sindicats territorials federats en la CGT acudiran a la capital navarresa per debatre sobre un únic punt: la remunicipalització o internalització dels serveis públics, la recuperació de les empreses públiques privatitzades pels últims governs locals, autonòmics i estatals, i la defensa i increment de les ocupacions en els sectors públics en condicions estables i dignes.
Com correspon a la forma de decidir en l’anarcosindicalisme, són les assemblees dels sindicats les que debaten, prenen acords i trien la representació que s’envia al Congrés per traslladar i defensar aquests acords. Les vint-i-dues propostes presentades per sindicats, seccions sindicals o militants en forma de ponències han estat conegudes i valorades durant les últimes setmanes en els sindicats de cada localitat.
Des del Secretariat Permanent de la CGT es confia que, fruit d’aquest procés, l’organització aconsegueixi uns acords que siguin útils per a la classe treballadora d’aquest país i per a la ciutadania en general.
Encara que la CGT sempre ha defensat l’existència d’uns serveis públics de qualitat, universals i gestionats amb la participació d’usuaris i plantilles, el creixent procés de privatitzacions que ha sofert el país amb els governs del PP i el PSOE i el rebuig que tals privatitzacions tenen en la majoria de la societat, al costat de la greu amenaça que per al sector públic representen el TTIP i més concretament la seva versió per a la gestió privada dels serveis (el TISA) que es negocien entre la UE i els EUA, feien necessari que els nostres sindicats posessin en comú les diferents possibilitats i dificultats que plantegen la reversió al sector públic de les empreses privatitzades o externalitzades.
Cal tenir en compte que encara que se sol parlar més habitualment de la pròpia administració, de l’ensenyament i de la sanitat, no podem oblidar que molts altres serveis també s’han vist afectats per les privatitzacions: aigües, transport, guarderies, residències per a gent gran, neteja viària, jardins municipals, poliesportius, etc. Com pot veure’s són milers i milers els llocs de treball que es veuen afectats, i pràcticament tota la ciutadania la que sofreix l’encariment i la deterioració que representa convertir en negoci privat el que va néixer com a servei públic.
Una altra necessitat que els 175 sindicats adherits a la Confederació General del Treball senten és la de donar una resposta unitària i flexible al mateix temps a les diferents situacions que es donen en les empreses privatitzades, ja que el sector ens podem trobar amb personal subcontractat, interins, funcionaris, laborals i temporals. La voluntat de CGT és que tot aquest personal s’integri en les plantilles públiques de forma estable i sense sofrir minvament o discriminació en salaris, drets o condicions laborals. Aquesta és una preocupació candent, vista la frenada que han experimentat els projectes de remunicipalització que havien anunciat els nous governs locals de Madrid, Barcelona, Saragossa i altres grans ciutats.
La CGT considera que el nostre país no pot seguir per la via de les privatitzacions, quan veiem que altres països europeus (com Alemanya o el Regne Unit) es plantegen recuperar sectors que havien privatitzat i ara estan molt pitjor i són més costosos. A Espanya tenim el cas de León, on s’han tornat a municipalitzar la neteja i la recollida d’escombraries i, a més de millorar el servei, s’ha reduït el seu cost en 8´75 milions d’euros anuals.
Secretariat Permanent de CGT