juliol 202016
 

La-anarquia-funciona-webSeguint amb les Jornades de l'80è aniversari de la Revolució Social, és dijous 21 de juliol a les 19:00 h, al Centre Cívic Can Pantiquet, presentarem el llibre «La Anarquia funciona», amb la presència del seu autor Peter Gelderloos. Aquí reproduïm una síntesi de la formulació d'el llibre.

Exemples de diferents temps i llocs. A prop de 90. Un terç dels mateixos són d'experiències directament anarquistes; la resta, “apàtrides”, “autònomes” la “antiautoritàries”. Més de la meitat corresponen a l'actual societat occidental. Són exemples que componen el llibre de l'autor anarquista Peter Gelderloos, “L'anarquia funciona”, publicat en 2008 en la seva edició anglesa (el que el lector ha de tenir en compte a l'hora d'aproximar-se el llibre i valorar els exemples) i en 2014 en castellà. Un recull d'experiències que demostren com és possible una societat “alternativa” basada en l'ajuda mútua, la presa horitzontal de decisions i l'autoorganització.

L'autor es formula preguntes al llarg d'un text de gairebé 300 pàgines que divideix en seccions (“Naturalesa Humana”, “decisions”, “Economia”, “medi Ambient”, “crim”, “revolució”…). La resposta global es troba en el mateix títol de l'llibre, una asseveració: l'anarquia funciona. Una de les primeres qüestions (pàgina 26) és “¿No són les persones egoistes per naturalesa?”. L'autor respon amb el cas dels Estats Units. Potser es tracti d'el “país més egoista de l'món”. “Però fins i tot als Estats Units és fàcil trobar exemples institucionals de cooperació que conformen una part important de la societat“.

El capitalisme té a l'egoisme com un dels seus grans basaments filosòfics, a més de la condició guerrera, competitiva i patriarcal de les persones. No obstant això, fa un segle que Kropotkin va publicar “El suport mutu”, on defensa que en l'ésser humà ha una inclinació a la solidaritat i a l'ajuda recíproca. aquest és, de fet, un element medul·lar per a l'evolució de les societats, més que la competència. més encara, la solidaritat és una tendència no exclusiva de les persones, ja que també pot apreciar-se en moltes espècies de mamífers, aus, peixos i insectes. Una altra idea molt estesa que combat Gelderloos és la de considerar a Occident com la cúspide de el progrés i la complexitat. L'autor considera que incorre en el “eurocentrisme” qui consideri a l'caçador-recol·lector, possiblement coneixedor de l'ús de mil plantes diferents, com menys “sofisticat” que l'operador d'una central nuclear (possiblement aquest, a diferència de l'individu dedicat a la caça i la recol·lecció, no conegui l'origen dels aliments que ingereix).

Esteu tots i totes convidats a venir i participar!
Salut!

CGT Vallès Oriental

 

quan: dijous 21 de juliol, 19:00h.
on: centre Cívic Can Pantiquet c / Can Flequer, 25, Mollet del Vallès

Ho sento, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.