Primera de les jornades commemoratives del 80 Aniversari de la Revolució Social.
'Impressionant !! l'exposició… 26 panells que ens parlen del moviment llibertari, AIT, l'autogestió, l'anarcosindicalisme i el Comunisme Llibertari entre altres.
Després es va passar el documental “Economia Col.lectiva” que mostra com en els primers mesos de la Guerra Civil Espanyola, a Catalunya els i les treballadores, després frenar el cop d'estat, van prendre les empreses, les van col·lectivitzar, van reduir centres de treball i millorar les seves instal·lacions i maquinàries, millorant la productivitat i la qualitat en el produït, unificant salaris, introduint en algunes empreses el salari familiar, si bé el que mes es dóna és la reducció de diferències entre categories professionals, es garanteix l'assistència mèdica a els i les treballadores que no podien treballar i un salari similar o igual al obreres activ @, retir als 60 amb salari entre el 50 i el 85%, es redueix l'atur creant nous llocs de treball i reduciedo la jornada laboral… el que va quedar ben clar era que la feina que havia, s'havia de repartir. Com a exemple a les barberies col·lectivitzades es reemplaça un torn de 8h per dos de 6 hores i mitja al dia, i en la Indústria Tèxtil de Badalona es redueix la jornada laboral a 32h setmanals.
Es baixa el preu del lloguer, s'incrementen els espectacles públics (cinemes, teatres…), es creen escoles, centres de formació per els i les treballadores, biblioteques, revistes, es millora el sistema de proveïment d'aigua, el de la llum, els transports, les comunicacions i es baixen els preus de tots els serveis.
És l'economia al servei de la ciutadania, sense caps ni amos i al marge de tot govern, de manera autogestionària.
Són els anys en què Catalunya és més independent en tota la seva història sense cap dubte, té la seva policia, el seu exèrcit, ho té tot ... fins al maig del 37 que és intervinguda pel govern Espanyol.
També mostra com des del govern dirigit pel socialista Largo Caballero i després per Juan Negrín, temorosos de les transformacions socials i econòmiques a Catalunya, boicotegen tot el procés, ells no volen que funcioni col·lectivització. També tenien por que el poble de Catalunya majoritàriament sindicalista tingués un poder d'armes
D'una banda hi havia la CNT, la FAI i el POUM, partidaris de les col·lectivitzacions i per un altre la UGT (que havia participat en les col·lectivitzacions), el PSUC, Esquerra Republicans, el Govern de la Generalitar dirigit per Lluís Companys i el Govern central que van boicotejar tot el procés fins destruir-.
Finalment Jordi Viader ens va parlar sobre la Indústria Làctia Socialitzada, de com es va dur a terme la seva col·lectivització, millores de les màquines, les instal·lacions, unificació d'indústries làcties i ens va passar diverses fotos sobre el tema…
Podeu veure-ho tot (menys el documental) en aquest vídeo.
Ho sento, el formulari de comentaris està tancat en aquest moment.