Acomiadaments per videoconferència

Acomiadament videoconferenciaAquest dijous vam rebre amb sorpresa i indignació, la notícia de l’acomiadament per videoconferència d’un altre company de la Biblioteca UOC, que es suma a l’acomiadament de la setmana passada. En un temps incert a mig camí entre el desconfinament i els rebrots que ens poden portar a un nou confinament, els missatges tranquil·litzadors que se’ns donaven des de la UOC comencen a ser relatius i van fent aigües.

Es va passar del «teletreball generalitzat fins al 15 de setembre», que ens deien encara a començaments de juny, al «anem tornant a la presencialitat» que van impulsar a les últimes setmanes del mateix juny, com a resultat de l’eufòria que des de l’economia, clamava estendre les catifes al turisme. I la universitat va reaccionar com si fos un hotel.

La suposada comprensió expressada pels directius en quant les complicacions que vivim les treballadores i treballadors en situació de confinament primer, i desescalada després, ha demostrat tenir els seus límits. Per exemple, quan més necessitàvem aplicar mides efectives per a la conciliació familiar, vam patir pressions pels objectius i horaris de mai acabar, on la barreja casa-treball ens va sobrepassar. La pandèmia ha donat lloc a situacions de desbordament i estrès a la majoria de nosaltres.

Que l’empresa faci acomiadaments en situació de pandèmia, mitjançant videoconferència, és tot un símbol. No només contradiu els missatges inicials de tranquil·litat, també limita molt les possibilitats d’assessorament sindical i legal als treballadors afectats per aquesta mida, propiciant una posició d’indefensió.

En aquest sentit, des de la CGT hem de recordar-vos que davant d’aquesta situació, la persona treballadora té dret a demanar la presència d’un delegat sindical de la seva elecció, no a elecció de l’empresa, com sol ocórrer. Els delegats de la CGT estem sempre disposats a la defensa dels drets dels treballadors i treballadores.

Donada la situació, també és bo recordar que ningú està obligat a signar cap document en cap circumstància, davant el dubte cal demanar l’assessorament legal d’un delegat sindical i/o d’un advocat laboral.

A un acomiadament es defensen els drets individuals, però al mateix temps també es defensen els drets laborals col·lectius de tots i totes, és en aquest sentit que sempre estarem al costat dels treballadors i treballadores.

Davant l’actual situació de pandèmia (que no ha terminat ni molt menys) i la conseqüent crisi econòmica, els drets laborals s’estan veient afectat en tots els aspectes, hem d’estar preparats i organitzats avui, demà, i de cara al futur.

Carlos Lavatelli
delegat CGT

CGT UOCSecció Sindical CGT UOC
http://cgtcatalunya.cat/uoc/
cgtuoc@gmail.com

 

Esta entrada fue publicada en CGT UOC, Covid19, Sindical, UOC. Guarda el enlace permanente.