Encara les pagues extres

retalladesDes de fa un temps s’han sumat novetats que ens afecten a la nostra vida laboral, especialment al nostre salari global.

Des de la supressió de la paga extra Nadal corresponent a l’any 2012, que sen’s va aplicar al desembre (després d’haver-la cobrat) i que la estem tornant de diferents maneres, sent que la majoria vam optar el canvi per la paga de juny, ara ens trobem amb la novetat tan temuda per aquest any 2013: la Generalitat a presentat a les seves disposicions per a l’exercici pressupostari 2013, que aquest any als funcionaris i empreses públiques (doncs sembla que ho sóm … o no?) sen’s aplicará una reducció del 50% de cada paga extra, o sigui, la de juny i la de desembre. En aquest dies des de la FUOC informaran sobre aquest punt i la manera com s’aplicarà als treballadors de la UOC. Al nostre cas d’Eureca, com consecuència de que la majoria encara «debem» el 100% de la paga de desembre, el compte és rodó: ens quedariem sense paga extra per a l’any 2013. Així que, a tirar amb els salaris mensuals. Peró de veritat ha de ser així?

Les pagues extres són les dues parts proporcionals mensuals del nostre salari acordades per conveni en 14 pagues, i així figura als nostres contractes; peró clar, estem regits per la excusa de la crisi i la política de fets consumats. Tot i així, des d’alguns sectors sindicals el màxim que s’està reclamant és la part proporcional de les pagues extres corresponents a les dues primeres setmanes de juliol de 2012, apel·lant al fet que no pot tenir caràcter retroactiu, sent el reial decret que així ho determinava del 13 de juliol del 2012. Fa una setmana, l’Audiència Nacional ha donat la raó sobre aquest punt.

Si a això sumim la reforma de la normativa sobre incapacitat laboral transitòria (ILT), per la qual es van veure afectades econòmicament sis companyes en aplicar-se en Eureca el passat mes de febrer, ens trobem novament que se’ns penalitza als treballadors per a pagar la crisi que no vam generar. Aquests canvis en la normativa ILT tindran com a conseqüència immediata, que no serà rar veure companys/as que vindran a treballar malalts, tal com ja està ocorrent bastant freqüentment en el sector d’educació infantil, primària i secundària, per exemple. Així queda reflectit en l’article titulat «La por a l’acomiadament i a perdre salari enfonsa les baixes laborals» de «elPeriódico». Sembla ser que la solució immediata que tenim és evitar la baixa costi el que costi, i tirar de les 48 hores màximes previstes actualment a la nostra empresa, abans d’agafar la baixa.

D’altra banda, en relació a la reclamació legal que va interposar el Comité d’empresa de la FUOC a la empresa, ja tenen data de judici per l’abril. De totes maneres, la reclamació s’ha centrat al salari de desembre, ja que al seu cas havien cobrat la paga Nadal peró després la FUOC va decidir no pagar el salari de desembre per a compensar l’errada…

 

Esta entrada fue publicada en Uncategorized. Guarda el enlace permanente.