El TSJC reconeix la Síndrome del Túnel Carpià com a Malaltia Professional - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

El TSJC reconeix la Síndrome del Túnel Carpià com a Malaltia Professional
dimarts 15 de novembre de 2016 / Salut laboral / Prevenció de riscos / Visites: 2271
Menéame

Per fi s’ha reconegut el que era sobradament conegut pels afectats, i que tantes vegades havia estat amagat per les Mútues patronals. L’administració permetia que mútues i empreses la consideressin ’malaltia comú’ per estalviar prestacions.

Una sentència del darrer 11 de març del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) reconeix que la feina continuada a l’ordinador causa l’anomenada Síndrome del Túnel Carpià, i malalties semblants per comprensió del nervi mitjà del canell. Aquesta resolució judicial obre la porta al reconeixement de l’origen laboral de les múltiples categories professionals que porten a terme feines d’introducció de dades a l’ordinador, com informàtics, bibliotecaris o administratius, seguint el camí del Tribunal Suprem que ho ha reconegut recentment per les netejadores o les perruqueres.

La sentència del TSJC del passat 11 de març, número 6839/2015, analitza el cas d’una treballadora amb la categoria professional de bibliotecària, i que dedicava més del 60% de la seva jornada laboral a feines d’introducció de dades a l’ordinador, determinant que portava a terme la seva feina “apoyando ambos antebrazos sobre la mesa de trabajo ejerciendo presión sobre los codos”. Aquesta tasca repetitiva amb el ratolí de l’ordinador, segons la resolució judicial, va ser la causant d’una Síndrome del Túnel Carpià, que ocorre quan el nervi medià, que abasta des de l’avantbraç fins a la mà, es pressiona o s’atrapa a nivell del canell.

Sentència innovadora

La sentència argumenta que malgrat les feines informàtiques no estan actualment compreses explícitament per l’executiu espanyol en el Quadre de Malalties Professionals dins les que poden causar aquestes patologies, s’ha de realitzar una interpretació “àmplia” de les professions on es poden causar aquestes seqüeles, incloent els informàtics, per les característiques pròpies dels moviments repetitius al introduir dades als ordinadors, ja que “dicha actividad implica la realización de constantes y repetidos movimientos de extensión de ambas muñecas”.

Per tant, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya introdueix una nova professió dins les que pot causar el Túnel Carpià i patologies semblants, seguint el camí marcat pel Tribunal Suprem que va acceptar també fa pocs mesos que les feines de les netejadores i les perruqueres també causaven el Síndrome del Túnel Carpià i patologies anàlogues per “lesions nervioses per compressió”, a pesar de no estar encara al llistat de Malalties Professionals establert per llei per l’executiu espanyol.

Major protecció i prevenció

El fet que Síndrome de Túnel Carpià es consideri “professional” determinarà certes millores de Seguretat Social pels afectats, entre les que destaca que no és necessari cap cotització anterior per accedir a la invalidesa (mentre que si que es requereix un mínim de temps de cotització en les “malalties comunes”) i el càlcul de la prestació que es porta a terme és “privilegiat”, donant lloc a percepcions més altes. Alhora, en les patologies professionals no es descompta cap dia de la baixa mèdica, i fins i tot la prestació pot ser augmentada entre un 30% i un 50% si ha estat causada per una infracció empresarial per manca de mesures de seguretat.

Per tant, la innovadora sentència dona accés als treballs informàtics que pateixin aquesta malaltia a unes prestacions més altes i la possibilitat de reclamar a l’empresa per possibles incompliments en matèria de prevenció de riscos.

Ocultació sistemàtica per les Mútues Patronals

Aquesta sentència ha fet un petit pas en el reconeixement de les Malalties Professionals, cap a una major protecció dels treballadors afectats i per aconseguir una prevenció real en un àmbit tant precari actualment com l’informàtic. Però a realitat és que encara avui en dia la gran majoria de Malalties Professionals incloses (o no) a la llei espanyola no són considerades com a tals i són declarades com a “comunes”, a través d’una ocultació massiva realitzada per les Mútues Patronals i les empreses, i per l’actuació masses vegades negligent de les administracions públiques que ho permeten.

Àlex Tisminetzky, Secretari de Salut Laboral de CGT Catalunya

JPEG - 158.8 kB
Túnel carpià, malaltia laboral

Comparteix
 Convertir a ebook |  Guardar com PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. La CGT de Catalunya finalitza el seu XIè Congrés a Òdena
  2. Catalunya i les anarquistes
  3. TransFormem UB convoca el professorat a vaga a la UB i a assemblea interuniversitària el dijous 25 d’octubre
  4. 11è Congrés de CGT Catalunya a Igualada-Òdena
  5. Els socorristes de les platges de Barcelona presenten denúncia a Inspecció de Treball perquè les cadires de vigilància no garanteixen la salut dels treballadors i la seguretat dels banyistes
  6. Full d’afiliació CGT i quotes afiliació any 2018
  7. Nota de premsa sobre l’XIè Congrés de la CGT de Catalunya que tindrà lloc a Igualada-Òdena del 19 al 21 d’octubre
  8. Els professors de la Universitat de Barcelona tornaran a fer vaga el 25 d’octubre per reclamar unes millors condicions laborals
  9. Acords de Congrés de la CGT de Catalunya
  10. Ha sortit el número 204 de la revista Catalunya (Setembre-Octubre 2018)

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.0.7 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid