CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Ámbit: Dones llibertàries

Cartell 25M Bcn
Dones llibertàries

Primavera: Dones i Treballs. Jornades Feministes Estacionals el 25 de maig a Barcelona, organitzades per Dones Llibertàries

DONES LLIBERTÀRIES de CGT Catalunya convoquem:

Primavera: Dones i Treballs. Jornades Feministes Estacionals

Dissabte 25 de maig als locals de la CGT, Via Laietana 18, 9a planta, Barcelona.

– Mati 11:00-14:00

– Dones i treballs
Presentació Núria Bazaga

Dona i sindicat:
* Chelo Tornero, que explicarà la Campanya “Prohibit ser mare a Caprabo”.

Llegir més »
Dones llibertàries

Dones Llibertàries i la Secretaria de Gènere de CGT Catalunya prenen nou impuls

El col·lectiu Dones Llibertàries de CGT Catalunya neix l’any 2002. La fundació del grup tenia com objectius prioritaris ser una eina útil per les afiliades del sindicat, incidir en la negociació col.lectiva amb visió de gènere, visibilitzar la necessitat del repartiment del treball domèstic i de cura per afavorir la presència de dones a les tasques sindicals, guanyar un espai propi dins el moviment feminista de classe, el feminisme antipatriarcal i anticapitalista.

Desprès de molts anys i moltes resistències, articles, ponències als congressos i treball feminista dins i fora del sindicat, no va ser fins el Congrés de la CGT de Catalunya a Lleida el 2010 que Dones Llibertàries va assumir la Secretaria de Gènere, 8 anys més tard de la nostra fundació com col·lectiu de dones feministes.

Llegir més »
Dones llibertàries

Concentració en defensa del dret a l’avortament el 6 d’abril a Barcelona

Dissabte, dia 6 d’abril a les 12h, els ultracatólics Pro-Vida del col·lectiu d’extrema dreta Derecho a Vivir faràn una manifestació a la Sagrada Familia de Barcelona contra el dret a l’avortament i el dret de les dones a decidir envers el seu cos. Aquestes sectes, diuen defensar el dret a la vida dels no-nats, negant el dret de les dones a decidir si volen o no volen ser mares.

Llegir més »
Dones llibertàries

Als cinc continents celebrem el 8 de març com a símbol de la lluita de les dones treballadores

Barcelona, 2 de març de 2013
Jornada pel Dia de la Dona Treballadora
Carme Alvarez

Als cinc continents celebrem el 8 de març com a símbol de la lluita de les dones treballadores.

Amb la revolució industrial moltes dones van incorporar-se al treball assalariat sense deixar el treball domèstic i de cura i a l’opressió i explotació del patriarcat en l’àmbit domèstic es va afegir el de l’àmbit laboral. Per a aquestes obreres les condicions de treball eren molt dures i des de mitjans del segle XIX van aparèixer moviments de dones que reivindicaven la reducció de la jornada laboral, la limitació de l’edat de treball de les criatures, la prohibició de l’horari nocturn per a les dones, compensacions econòmiques per accidents laborals i mesures per prevenir-los.

Llegir més »
DINARPOPULARGIRONA.jpg
Dones llibertàries

9 de març: Dinar popular pel dia de les Dones Treballadores, a Girona

Més de 35 anys de lluita feminista contra l’Estat

Dinar popular pel dia de les dones treballadores

Dissabte 9 de març a partir de les 14h a la plaça de l’Assumpció de Girona.

Durant la Transició, el moviment feminista català va iniciar un període de lluites que tenien com a eix central la construcció d’un model de societat on les dones, relegades per llei a la llar durant la dictadura de la Bèstia, creessin nous espais per al coneixement, l’autoconeixement i la llibertat, tot el que els havia estat negat durant més de 30 anys.

De tots aquells projectes en sorgí una cultura que avui Dones Llibertàries de Catalunya de la CGT volem recollir com un precedent fonamental de la nostra història. Per a celebrar aquests més de 35 anys de lluita feminista, us convidem a participar del dinar popular que el proper 9 de març tindrà lloc a la plaça de l’Assumpció a partir de les dues de la tarda i on rememorarem aquest moviment, portat a terme des de petits projectes pensats per a ser llocs de reunió i d’aprenentatge, lluny dels espais als que havien estat relegades les dones.

Llegir més »
jornadesdonesllibertaris8marccgt.jpg
Dones llibertàries

Jornada sobre alternatives feministes, el 2 de març a Barcelona

Jornada pel Dia Internacional de la Dona Treballadora
CONTRA EL PATRIARCAT I EL CAPITAL, CONSTRUÏM ALTERNATIVES FEMINISTES

Els moviments feministes, els grups de dones afiliades a CGT i el nostre sindicat defensem la igualtat de drets entre dones i homes. Malgrat aquest gran esforç col.lectiu, es continuen vulnerant els nostres drets com treballadores i com persones.

Els salaris de les dones són inferiors als dels homes, la taxa d’atur femenina és major que la masculina, les tasques de cura i de la llar no son considerades com treball pel sistema capitalista, la taxa de violència contra les dones augmenta amb la crisi capitalista.

Llegir més »
Dones llibertàries

La revolució serà feminista o no serà, també a l’Índia

La revolució serà feminista o no serà, també a l’Índia.

I és que a l’Índia es relacionen les diferents discriminacions, per raó de casta, ètnia, classe social, edat, sexe i discapacitat , però les dones s’enfronten a l’opressió patriarcal a màns de tots els homes inclosos els de la seva pròpia casta. El feticidi de les fèmines (avortament selectiu de les dones malgrat una llei de 1996 que prohibeix les ecografies per saber el sexe del fetus); la venda de les menors per a la prostitució o casament; la manca de sanitat i d’educació públiques i gratuïtes principalment per a les dones i l’esclavatge en l’àmbit domèstic ens dona un panorama d’una societat que relega les dones al lloc de la societat amb més opressió i explotació. L’Índia és un dels pocs països del món on el nombre d’homes és superior al de dones.

Llegir més »
Dones llibertàries

500 persones es manifesten a Barcelona en el dia contra la violència de gènere

MARIA CORRALES PONS / BARCELONA | 26/11/2012 – Setmanari Directa

El 25-N, dia Internacional contra la violència de gènere, es va viure també a través de la desobediència. La prohibició de la Junta Electoral davant la convocatòria històrica de fa més de 20 anys, ja que aquest any coincidia amb les eleccions al principat de Catalunya, no ha impedit que més de 500 persones assistissin, ahir a la tarda, a la manifestació de Barcelona sota el lema “Cap silenci davant la violència masclista. Dones lliures en països lliures”.

Llegir més »
Cartel_CGT_Homenaje_Mujeres_Libres_Barna_2012_0_1-450x637_1_.jpg
Dones llibertàries

Barcelona: Jornades en Homenatge a “Mujeres Libres”

Organitzades per la Secretaria de Gènere de CGT Catalunya i amb la col · laboració de Dones Llibertàries de Catalunya, se celebraran els dies 28 i 29 de juny de 2012 a Barcelona unes Jornades d’Homenatge a Dones Lliures / Dones Lliures, l’organització de dones anarquistes creada el any 1937 a partir de la revista de mateix nom.

Llegir més »
Dones llibertàries

El 15-O, FemBlock amb Feministes Indignades!

Les Secretaries de la Dona de CGT Girona, Telefónica, Acció Social i Gènere Banca i la de Gènere del Secretariat Permanent del Comitè Confederal de la CGT de Catalunya donen suport a aquesta convocatòria, i fan una crida a tots els sindicats i territorials de la CGT de Catalunya a participar a aquesta gran manifestació del 15-O, així com a participar al Bloc de Feministes Indignades.

El 15-O, quan es compleixen els cinc mesos del 15-M, milions de persones prendrem de nou els carrers per a demostrar la nostra indignació i el nostre rebuig contra les retallades socials i demostrar que no som mercaderies en mans de capitalistes i governants al seu servei.

Llegir més »
Acció Sindical

La crisi capitalista exclou les dones del sistema econòmic

LES CRISIS DEL CAPITALISME ACCELEREN LA DESIGUALTAT I LA POBRESA DE LES DONES

Alguns factors que hi intervenen són: la Reforma Laboral que permet l’acomiadament més barat; que els empresaris rebutgen les dones embarassades; que els llocs de treball que ocupen les dones tinguin salaris molt més baixos; que les retallades salarials i contractuals a les administracions públiques, lloc de feina majoritàriament ocupat per dones, s’afegeixi la disminució de llocs de treball al sector serveis; que amb la precarietat la compatibilitat de la vida personal i laboral no sigui possible per a les dones i que la reforma de les Pensions ens farà encara més pobres, sobretot a les dones vídues.

Llegir més »
gif_catalan-web.gif
Dones llibertàries

25 de Novembre: Dóna-li la volta a la violència masclista!

Més de 600 dones han mort en l’última dècada a les mans de les seves parelles o exparelles. Més de 600 homes s’han convertit en assassins, alguns es van suïcidar després de matar a la que durant un temps havia estat la seva dona, uns altres estan a la presó. Informes i estudis contrastats d’aquest any, xifren el nombre de dones assassinades en el període 2000-2009 en 629, amb una mitjana de 63 per any. Aquestes són les dades oficials de víctimes per violència de gènere en el nostre país, però a elles s’haurien d’afegir les dones assassinades per altres homes que no eren parelles o exparelles seves, però que podrien catalogar-se fàcilment com crims masclistes (agressors sexuals, pares, germans, chulos, etc). La xifra oficial en el que va d’any és de 57 dones assassinades.

Les mesures previstes en la Llei Integral contra la violència de gènere no semblen ser molt eficaces. En els Pressupostos d’aquest any es dediquen 5.566,05 milions d’euros per a seguretat ciutadana i lluita antiterrorista. Tal vegada, si s’augmentés el pressupost per a la lluita contra la violència masclista, s’obtindrien millors resultats i sobretot, si es dediquessin més diners a l’educació en igualtat i a l’educació sexual. No obstant això per a 2011, el pressupost per al Ministeri d’Igualtat era de 69 milions d’euros (un 1’02% del pressupostat per a seguretat), un 10% menys que l’any passat. El doble de la retallada mitja dels altres ministeris.

I parlem en passat perquè una vegada més es confirma el que totes veiem dia a dia: no hi ha voluntat política de lluitar contra la violència de gènere, i el regal del govern a les dones per a aquest 25 de Novembre és la desaparició del Ministeri d’Igualtat, que amb la nova remodelació governamental passa a ser una secretaria dintre del Ministeri d’Assumptes Socials. I totes sabem que, per desgràcia, en aquest món capitalista nostre si no hi ha pressupost, no hi ha mitjans.

Al llarg de l’any ens han bombardejat durant tots els dies amb detencions i la lluita antiterrorista, aquí i a França. I què passa amb tots els programes que hi ha pendents d’executar per a lluitar contra la violència de gènere? En Educació, en Sanitat, en Justícia, en Intervenció Social… com no hi ha pressupost, no hi ha mitjans.

Que bé els ha vingut la crisi! És l’excusa perfecta per a no haver de complir les seves lleis. I cada any que passa, menys reposició d’efectius en l’Administració Pública, més càrrega de treball per als i les treballadores que queden en els serveis i que no poden assumir, per més que ho intentin, tot el pendent per fer. Per no parlar de la desaparició de serveis públics tan importants com tot el sector educatiu social, des del qual es treballava en la integració de persones, sobretot menors, en risc d’exclusió social, serveis que són realitzats per empreses privades amb ànim de lucre i que la majoria sabem com funcionen…

Amb aquesta comparança i amb la teva ajuda exigirem que es tracti a la violència de gènere com un problema d’estat de primera magnitud. No podem permetre que any rere any, segueixin assassinant a dones davant la vista impune de tota la societat i amb la indiferència d’un estat que no s’aplica per a atallar aquesta sagnia que és un problema de totes i tots.

Des de CGT també volem fer una crida a tota la societat: tots i totes som responsables, al seguir perpetuant rols i comportaments patriarcals. Per això, el més important és la deconstrucció de tot l’après: en les nostres relacions, en l’educació que rebem i donem, en les nostres comunicacions….

Una societat que eduqui solidàriament, sense sexisme, sense violència, sense autoritat imposada, llibertària, ens ajudarà a construir una societat de persones lliures, iguals, respectuoses amb les diferències i crítiques amb el món, on no existeixi dominació ni competitivitat. Una societat que eduqui sense religió, separant-la de l’escola i deixant-la en l’àmbit privat. Una societat que no permeti que els seus mitjans de comunicació siguin agressius i perjudicials per a la imatge de les dones, considerant-les objectes d’adorn en els seus anuncis, emetent programes xarons i masclistes amb totes les forces.

I sobretot, sobretot, a la CGT volem una societat que no calli, que denunciï, que qüestioni i que participi en l’eradicació d’aquesta xacra social.

Dones i Homes de la CGT, Contra la violència masclista!

Acudiu i Participeu en les manifestacions i actesdel 25 de novembre, dia contra la violència de gènere.

Llegir més »
Dones llibertàries

Comunicat de Dones Llibertàries davant el 1r de Maig de 2010

Adjuntem el comunicat de Dones Llibertàries de la CGT, signat també pel Secretariat Permanent del Comitè Confederal de Catalunya, amb motiu del primer de Maig 2010:

LES DONES TREBALLADORES NO ENS DEIXEM ENGANYAR. CAPITALISME ÉS CRISI.

Els sindicats CCOO i UGT i el govern Zapatero parlen de Reforma Laboral per acabar amb l´atur, però nosaltres sabem que és MENTIDA. L´atur continua creixent i la nova reforma laboral fa retrocedir les nostres condicions laboralsi de vida.

Llegir més »
Dones llibertàries

La baixa afiliació i participació de les dones a la CGT

Hi ha una part d’afiliació del nostre sindicat que veu amb esgarrifança que es demanin dades desagregades per sexe per disposar d’estadístiques per conèixer millor com som i què pensem en aquesta
organització.

Sovint sentim a dir que a la CGT el masclisme no existeix, que no és
una organització androcèntrica, que aquí totes i tots som iguals. Si això
és cert, com és que al nostre sindicat, a Catalunya, s’afilien moltes
menys dones que homes? Com és que hi ha moltes menys delegades
que delegats?

Aquestes són les úniques dades que coneixem de la CGT:

– El percentatge d’afiliadesés del 29,6% i el d’afiliats és del 70,4%, segons les dadesde 2009 de l’afiliació de la CGT.

Llegir més »
Dones llibertàries

Comunicat de Dones Llibertàries per al 8 de març de 2010

LES DONES TREBALLADORES NO ENS DEIXEM ENGANYAR

Tothom parlen de sortides a la crisi cercant solucions. MENTIDA: el capitalisme és crisi i guerres i no te solució.

Tots el mitjans de comunicació, partits i sindicats majoritaris parlen de pactes i diàleg per frenar l’atur. MENTIDA: l’atur segueix creixent i les reformes laborals només fan retrocedir les nostres condicions de treball i la vida cada cop és mesdifícil.

Llegir més »
Dones llibertàries

Trobada estatal de dones de CGT els dies 12 i 13 de desembre a Madrid

La pròxima trobada de dones de CGT es celebrarà a Madrid els dies 12 i 13 de Desembre. La trobada tindrà lloc al c/Alenza, 13 (metro L1 – Rios Rosas) a les 10.00h. del matí amb el següent ORDRE DEL DIA

1.- Campanya 8 de març

2.- Campanya sobre l’avortament-propostes

3.- Protocol sobre assetjament (laboral, sexual…)

4.- Debat sobre els acords del congrés referents als temes de dona

5.- Roda sobre territoris

6.- Eix violeta

7.- Varis

Secretaria de la Dona del Comitè Confederal de la CGT

Llegir més »
jpg_Cartell_25N_09.jpg
Dones llibertàries

25 de novembre, Barcelona: Manifestació del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones i les Nenes.

Dimecres 25 de novembre, manifestació i concentració del Dia Internacional contra la Violència vers les Dones i les Nenes.

La manifestació sortirà de la Font de Canaletes, a la Rambla, a les 19 h. i d’allà s’anirà fins a plaça Sant Jaume on es farà la concentració.

Aquest any reivindiquem la credibilitat de les dones i les nenes, la nostra paraula i la nostra veu.

Llegir més »
jpg_CARTEL_JORNADAS_GRANADA_OK.jpg
Dones llibertàries

Jornades Feministes Estatals. Granada, 2009

Granada, trenta anys després: aquí i ara

De nou unes jornades estatals feministes per a trobar-nos…, que escelebraran a Granada, els dies 5, 6 i 7 de Desembre de 2009. Les jornades estaran Coordinades per la Federació d’Organitzacions Feministes de l’Estat Espanyol (La Coordinadora), i organitzades per l’Assemblea de Dones de Granada.

Què és La Coordinadora?.

La nostra Història “La Coordinadora” és un espai de trobada i posada en comuna, una xarxa de grups de dones que funciona de forma assembleària i oberta als diferents grups feministes, on intercanviem experiències, debats i activitats dels diferents temes que realitzem els col·lectius que participem en ella.

Sorgeix l’any 1978 i es va crear per a unir i coordinar esforços, difondre les idees feministes entre les dones i al conjunt de la societat i aconseguir que les reivindicacions que es plantejaven se situessin en primer plànol polític i social. Així, diferents campanyes s’han vingut succeint: divorci, avortament lliure i gratuït, contra la violència masclista, pels drets de les lesbianes…

Igualment, La Coordinadora ha organitzat Jornades Feministes d’àmbit estatal periòdicament. Algunes han estat monogràfiques, com per exemple les d’avortament (1981), sexualitat (1983), lesbianisme (1988), violència masclista (1988). Unes altres han tingut caràcter general, com les de Granada el 1979 -que van marcar una fita, un abans i un després per a la reflexió-, les de Barcelona en 1985 (“10 anys de lluita feminista”), les de Madrid (1993), amb el lema “Juntes i a per totes”, i les últimes de Còrdova (“Feminisme és… i serà”, en el 2000).

Per què fem aquestes jornades?

Han passat gairebé deu anys des de les últimes Jornades (Còrdova, 2000), i trenta anys des de les “II Jornades Estatals de la Dona”, celebrades en la nostra ciutat, Granada, al desembre de 1979 “.

Granada, trenta anys després: aquí i ara”, pretén ser un espai de trobada i debat feminista. Un debat que se’ns presenta més porós, més plural, potser menys centrat en “els orígens de l’opressió de les dones” i en identitats tancades i monolítiques.

Un feminisme que segueix sent necessari per a visibilizar les “lluites” contra velles i noves opressions de forma col·lectiva. Parlem d’un feminisme crític, global i transversal, centrat en la dissidència activa i no en el victimisme; un feminisme conscient de la diversitat del ser dona; que es fa eco de les injustícies i desigualtats (ètnia, immigrants, violència masclista, opció sexual, diversitat corporal, les més joves, les més grans, les que treballen en la indústria del sexe…).

Trenta anys després Granada es converteix també en un lloc on les dones puguem intercanviar l’acumulat en els nostres camins, un espai per a mostrar, narrar i aprendre. I en aquesta línia de confluències d’aus viatgeres, en aquesta xarxa atapeïda que anirem teixint, volem que aquestes jornades contribueixin a establir una genealogia que vinculi la lluita de les diferents generacions de dones: des de la recuperació de la nostra memòria històrica més llunyana, o des d’aquelles que en la dècada dels setanta van créixer en la lluita contra el franquisme i van participar en la transició política, fins a les que continuen fent-se visibles en l’actualitat.

Una xarxa de rutes i trajectòries que ens situï també en els nous debats del nostre “corpus” feminista, en l’evolució i en la revisió actual. Les aus viatgeres han de saber que aquestes Jornades Estatals no han de, ni volen, ser solament una data històrica a commemorar. Pretenen ser una trobada per a seguir treballant en i amb el nostre temps històric.

Llegir més »
Dones llibertàries

Comunicat de Dones Llibertàries sobre una ponència antiavortament presentada al congrés confederal de la CGT

A petició de Dones Llibertàries, entitat adherida a la CGT de Catalunya, us facilitem el comunicat que han realitzat davant la inclusió d’una ponència antiavortament dins el llibre de ponències del congrés de la CGT que tindrà lloc a Málaga del 4 al 6 de juny, ponència que contradiu totalment els acords adoptats pel sindicat en diferents comicis i la pràctica quotidiana que realitzem sobre el tema.

En documents adjunts, comunicat DDLL amb les seves reflexions i peticions, i ponència antiavortament.

Llegir més »
cartell
Dones llibertàries

Taller d’autodefensa per a dones des d’una perspectiva feminista (Nivell I) a Reus

Contra la violència masclista

La violència contra les dones té una funció molt important en el sistema patriarcal: perpetuar la situació de dominació dels homes sobre les dones. Les discriminacions directes han desaparegut de la legislació, però la violència física, psíquica i sexual es manté i intervé en totes les esferes de la vida de les dones: des de la representació mediàtica de les dones com a objectes de desig, el control del cos a través del discurs mèdic androcèntric o les diferències de salari entre homes i dones, fins a qualsevol de les formes de violència sexual, com són les violacions i l’assetjament sexual en el treball, i les agressions en l’àmbit domèstic.

Llegir més »