Un llibre de Manel Aisa sobre l'efervescència social a la Barcelona de 1917-1923 - CGTCatalunya.cat
Què és la CGT | On trobar-nos | Afiliació | Butlletí
C/ Burgos 59, baixos - 08014 Barcelona - Telèfon: 935 120 481 - http://www.cgtcatalunya.cat - spccc@cgtcatalunya.cat

Un llibre de Manel Aisa sobre l’efervescència social a la Barcelona de 1917-1923
dimecres 15 de febrer de 2017 / Articles opinió / Visites: 318
Menéame

La efervescencia social de los años veinte
Barcelona 1917-1923

Manel Aisa Pàmpols

Descontrol, Barcelona 2016, 200 pàg.

Aquests dies m’ha caigut a les mans el nou llibre de Manel Aisa que porta per títol "La Efervescencia social de los años veinte, Barcelona 1917-1923" publicat per la jove editorial Descontrol. En les seves primeres pàgines ens deixa clar que es tracta d’un treball d’investigació que en el seu moment es va editar en fotocòpies l’any 1998 i que formava part com a guió de l’exposició que realitzà l’Ateneu Enciclopèdic, que amb el mateix nom va inaugurar el 1998 al centre Cívic de Fort Pienc, bé que ara corregit i ampliat substancialment es presenta en forma de llibre.

El treball posa en relleu les lluites socials d’un moment molt transcendental per a les generacions dels anys 10 i 20 que es van trobar a la ciutat de Barcelona i la perifèria de l’anomenada “rosa de foc” en aquest primer terç del segle XX on encara hi havia molt en joc, la coneguda “Gran Guerra”, les llunyanes revolucions a Rússia i Alemanya, però molt presents en el pensament d’uns i altres, l’especulació de la burgesia i els polítics governants que legislen constantment només per a uns pocs. La sense raó apoderada per quatre magnats monàrquics què fan i desfan al seu antull.

En aquesta Barcelona de la lluita per la dignitat, era freqüent trobar la mort per l’esquena, la traïció de les autoritats que sovint aplicaven "la Llei de Fugues" que consistia com ja sabeu, a argumentar que l’obrer detingut pretenia escapar, fet pel que, segons els opressors, no tenien més remei en la persecució que tirotejar-lo, sempre per l’esquena, és clar. Tot eren argumentacions falses dels Governadors o caps i inspectors de policia.

Així els obrers d’aquesta ciutat entre 1917-1923 van haver d’enfrontar-se contra tots els cossos repressius que ens puguem imaginar, i si per si fos poc es van crear més com el somaten de la Ciutat de Barcelona, creat per Primo de Rivera, o les Bandes d’assassins de Brabo Portillo ex-policia i agent secret alemany, (a remarcar la seva mort amb el Baron de Koenning, un altre estrany personatge que va irrompre en aquella Barcelona), o Ramon Sales i el seu sindicat groc, conegut pel “Lliure” per fer mal, molt de mal, sobretot a aquells que arribaven a la ciutat per trobar una mica de treball per alimentar els seus fills i es trobaven embolicats en una espiral de violència a què van haver de fer front amb la millor de les seves voluntats.

El treball ho entenem gairebé com una crònica dia per dia de tot el que passava en aquell moment pel que fa a l’obrerisme i els sequaços repressors en temps de la primera Guerra Mundial, la Vaga de subsistència de 1916 o la de 1917, la Vaga de la Canadenca, el congrés regional de la CNT a Sans el 1918, i un any més tard a Madrid, però sobretot el dia a dia on a cada cantonada d’aquesta ciutat queien un a un els obrers més combatius del moment, per defensar la dignitat i lluitar contra la fam de les seves famílies.

Així mentre era vilipendiats, detinguts, tancats i assassinats, ells amb les poques armes que tenien tractaven de resistir i sobretot crear una societat Paral·lela a partir dels esforços, en la creació d’Escoles Racionalistes, Ateneus, els Sindicats d’Indústria, les cooperatives de consum, les cooperatives de Construcció, els socors mutus, els economats, etc. Tot això encaminat a teixir una resposta social, que tenia per objectiu dignificar la vida del moviment obrer i les seves famílies.

Un treball força interessant que a més ajuda i molt a la gent que per curiositat busca els familiars, avis i besavis i els seus col·legues i amics.

Manel Vallmitjana Cortiella

Comparteix
 Convertir a ebook |  Guardar com PDF Guardar com pdf

Fer un conmentari

Vols contactar amb la CGT de Catalunya? Aquí tens informació de com afiliar-te. Pots informar-te d'on trobar-nos aquí. Si ho prefereixes pots seguir els nostres perfils de Twitter i Facebook. Consulta aquí el llistat de perfils a les principals xarxes socials.

Rànquings 365 últims díes
  1. Vaga parcial indefinida a Correus de Barcelona a partir del 19 de juny contra els acomiadaments i la falta de contractació
  2. La CGT desconvoca la vaga al Sincrotró ALBA al retirar la Direcció la demanda contra el Comitè d’Empresa
  3. Col·loquis a l’entorn del Centenari del Congrés de Sants sobre anarcosindicalisme i moviments socials, els dies 19 i 26 de juny a Barcelona
  4. Vaga i mobilitzacions al Sincrotró ALBA el 18 de juny
  5. Victòria judicial per a tot el professorat associat de la UB
  6. La selecció a dit del personal i la pèrdua de democràcia als centres educatius: altres formes d’imposar el silenci
  7. Curs d’estiu per a professorat de secundària i cicles ’EDUCACIÓ I ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA, aprenem a desaprendre’
  8. Actes el 16 de Juny a la CGT Baix Llobregat
  9. La Biblioteca Emma Goldman comença a funcionar al local de CGT Barcelona
  10. Inauguració de l’exposició CompArte Zapatista el 12 de juny al local de CGT a Sants

Llicència de Creative Commons Subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 2.5 de Creative Commons
Lloc desenvolupat amb SPIP 3.0.7 [20352] | Squelette basat en el tema visual dissenyat per Fuksia
Webmaster - webcat@cgtcatalunya.cat | RSS | XHTML vàlid