CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

22 de març. Dia Mundial de l’Aigua. Comunicat de la secció sindical de CGT a ATLL

Dimarts, 21 març, 2017

L'aigua és un dret humà tant important que ha merescut tenir una data pròpia al calendari de les Nacions Unides i ensems formar part de la declaració universal dels drets humans.

El dia 22 de març té com a objectiu conscienciar la humanitat del valor social d'un recurs imprescindible per a la nostra existència. Des del nostre punt de vista, pensem que la col·lectivitat sempre ha estat conscient d'aquest valor social i també considerem que la classe política en el poder no ha dubtat mai de posar en mans del capital privat aquesta necessitat social. Començant pel Govern de la Generalitat, presidit per Artur Mas, el qual va privatitzar el servei de subministrament d'aigua en alta ara fa quatre anys,  i seguint per l'actuació tan poc ètica de l'Agencia Catalana de l'Aigua (ACA), tots dos com a còmplices dels negocis de la concessionària Aigües Ter Llobregat.
 
En aquest sentit, parlem per exemple del cas de les factures falses, denunciat per la CGT, per serveis inexistents a una empresa del grup ACCIONA que no tenia treballadors, les quals van ser supervisades per l'ACA. També podem parlar de com l'ACA fa un ús recargolat de la llei i modula l'índex d'eficiència al ritme de l'IPC per tal que la concessionària del servei maximitzi els seus beneficis. O bé podem parlar de la subcontractació o externalització endogàmica que fa la concessionària cap a empreses del grup ACCIONA sense cap oposició per part de l'ACA ni del Govern de la Generalitat, un afer que als Estats Units, paradís del capitalisme, està totalment prohibit. 
 
Totes aquestes pràctiques ens fan dubtar molt que les tarifes compleixin els requisits dels articles recollits en els plecs de privatització. Els beneficis obtinguts per la concessionària al llarg d'aquests quatre anys  de gestió privatitzada podien haver redundat en un servei més bo i de més qualitat, amb una tarifa més reduïda i més assequible per a tothom si la gestió hagués estat pública i participativa. Recodem que entre el 2013 i el 2015 els seus beneficis han superat els 55 milions d'euros. També, cal afegir l'escandalós cost dels interessos d'explotació que hem pagat els contribuents (més de 70 milions en tres anys).
 
Des del punt de vista de l’acció sindical, els qui formem part de la CGT patim discriminacions evidents per fer aquestes denúncies i oposar-nos a aquestes pràctiques. Laboralment, l'entrada de capital privat a l'empresa ha significat la divisió entre els i les treballadores, d'una banda qui cobra per objectius i de l'altra qui ho fa per conveni col·lectiu, tot augmentant la discriminació laboral i salarial. S'ha implantat un rol de rivalitat que va en detriment de la solidaritat. La competitivitat trenca amb la idea de gestió col·lectiva del servei, alhora que redueix a no res el concepte de l'aigua i el seu ús com a valor social. 
 
Per últim, dir que la secció sindical de la CGT a ATLL considerem que és una burla que el Govern de la Generalitat i l'ACA celebrin aquesta data per totes les raons exposades.

21 de març de 2017
Secció sindical de CGT a ATLL