CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

A qui li importa Mustapha el Marrakchi?

Dijous, 22 setembre, 2011

Avui, bona part de la premsa del país publica la informació que Mustapha el Marrakchi es troba en la UCI després de, segons la versió policial, tractar de suïcidar-se mentre es trobava sota custòdia dels Mossos d’Esquadra a l’àrea penitenciària de l’hospital de Sant Joan de Déu de Manresa. La informació sobre el cas és força irregular i va des del tractament més extens de Regió7 –com era d’esperar- fins a la no cobertura a El Periódico, passant per les notes d’agència a l’Ara i La Vanguardia i un breu a El Punt Avui.

Els fets relatats van succeir el 31 d’agost, quan una patrulla dels Mossos d’Esquadra va detenir el Marrakchi al carrer Escodines de Manresa per intentar fugir de la mateixa i no presentar la documentació necessària per acreditar la seva estada regular a l’Estat espanyol. Com el detingut presentava unes ferides els policies el van traslladar a l’hospital Sant Joan de Déu, on el van deixar sol en una habitació de l’àrea penitenciària que té el centre sanitari. Quan, tot sempre segons l’informe policial, una doctora va entrar a la sala es va trobar el cos agonitzant del detingut, qui s’havia penjat de pom de la porta utilitzant els cordons de les seves sabates. Des de llavors –ja fa vint dies- el Marrakchi es troba en coma induït i els metges li donen poques opcions de salvar la vida.

A pesar de la gravetat dels fets, els Mossos d’Esquadra mai van informar-ne als mitjans de comunicació -encara avui no hi ha cap comunicat penjat al seu web- i durant tres setmanes no se n’ha sabut res fins que ahir la família de la víctima i els seus advocats van decidir fer-ho públic després de llegir un informe policial “ple de contradiccions” i anunciar que convocaran una manifestació per divendres a Manresa per “exigir que s’aclareixin els fets”.

Però per als mitjans que avui s’han fet ressò de la notícia no hi ha gran cosa a aclarir, ja que en tots els titulars deixen clar que “Un detingut queda en coma després d’intentar-se suïcidar”. En totes les informacions publicades l’única font citada és la policial –encara que no va ser aquesta la primera a la que van tenir accés- i en cap cas es pregunta perquè es va trigar 20 dies en informar dels fets, si és cert que hi ha contradiccions en l’informe oficial i si s’ha obert una investigació per possible negligència en el cas que una persona sota custòdia policial hagi arribat a produir-se lesions d’aquesta gravetat i l’únic mitjà que entrevista la germana d’el Marrakchi –Regió7- no fa referència als seus dubtes sobre la versió dels Mossos, encara que aquesta és la motivació principal del comunicat de premsa que ha destapat els fets. De fet, a les cròniques de l’Ara i La Vanguardia s’informa de la convocatòria de la manifestació de divendres al final d’un text on es dóna poc marge per al dubte. Només alguns mitjans alternatius com Berguedà Llibertari o la Directa s’han fet ressò de les preguntes que es fa la família.

Tampoc cap diari aprofita per oferir una mica més de context als seus lectors i recordar que, segons un informe recent de l’ONG Centre de Documentació Contra la Tortura, en el que portem de 2011 ja han mort vuit persones als Països Catalans mentre es trobaven sota custòdia policial o penitenciària o en el transcurs d’operacions dels cossos de seguretat.

* Text extret del web Mèdia.Cat publicat el 21 de setembre