CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Activistes inicien un procés d’Auditoria Ciutadana per a demostrar la il·legitimitat del deute, denunciar als seus responsables i exigir el NO PAGAMENT del deute il·legítim

Dimecres, 4 abril, 2012

Els dies 24 i 25 de març es va celebrar a Madrid una Trobada Estatal per a promoure el procés de auditoria ciutadana del deute amb la participació de més de 100 persones de diferents ciutats de l'Estat espanyol.

Ciutadanes, assemblees del 15-M de diferents ciutats, juntament amb altres xarxes i organitzacions socials, han constituït una Plataforma per a realitzar una Auditoria Ciutadana del Deute, que determini la seva il·legimitat. S'inicia així un procés liderat per la ciutadania per a abordar el problema del deute.

A Espanya, igual que en altres països de la perifèria europea, som testimonis de com la Crisi del Deute és utilitzada per a justificar polítiques d'ajustament i austeritat amb les quals es destrueixen els drets socials i laborals conquistats gràcies a l'esforç i la lluita de generacions passades. Amb total impunitat es retallen i privatitzen serveis públics bàsics, com l'educació, la sanitat i els serveis socials. Les ciutadanes observen amb impotència com es retarda l'edat de jubilació, es precaritzen les seves condicions de vida, es congelen les pensions i desapareixen els drets laborals.

Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute "No devem, No paguem" entenen que hi ha indicis més que suficients de il·legitimitat en el deute que el Govern espanyol, juntament amb la UE o els governs autonòmics, estan utilitzant com motiu per a tirar endavant amb una sagnant política d'austeritat. Per això s'exigeix el dret a saber, a conèixer els detalls del procés que ens ha dut a aquesta situació.

Aquesta iniciativa té entre els seus objectius l'exigència de poder decidir democràtica i sobiranament què fer amb el deute i amb el nostre futur, sense ingerència dels mercats financers, de la Comissió Europea, el BCE o el FMI.

El deute de l'economia espanyola és enorme, se situa per sobre del 400% del PIB però qui va contreure i es va beneficiar d'aquest deute? És cert que tots i totes hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, com ens repeteixen fins a la sacietat? O per contra aquest deute ha beneficiat a una minoria poderosa que continua enriquint-se amb les polítiques d'ajustaments i retallades? Estem pagant un deute que no hem generat, un deute que ha estat contreta en contra de l'interès general del poble? O simplement, són il·legítims de per si mateixos els mecanismes dissenyats per a generar deute?

Durant aquest primera trobada estatal, en la qual van participar més d'un centenar de persones, s'ha definit quin tipus d'Auditoria es vol promoure. Es tractarà d'un procés Ciutadà, obert a totes aquelles persones que vulguin participar en ell. Abordarà d'una banda l'àmbit de l'Estat espanyol com deutor, ja sigui a través del Deute públic o del Deute privat susceptible de convertir-se en pública en un futur. Es realitzarà a nivell Estatal, autonòmic i local.

El procés d'Auditoria tindrà a més una visió integral, analitzant no només qüestions econòmiques i financeres, sinó també impactes de gènere, socials, ambientals, culturals o polítics. Per altra banda, inclourà també el paper de l'Estat espanyol com creditor dels deutes d'altres països del Sud Global, així com dels deutes ecològics, socials, culturals, de gènere, polítiques i històriques que hem acumulat enfront de diversos pobles.

Des de la nova Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute "No devem! No paguem!" es participarà en mobilitzacions i lluites contra les polítiques d'austeritat, començant per la participació en la Vaga General del 29M per a denunciar una Reforma Laboral imposada sota l'engany d'un Deute del qual els treballadors no són responsables. Una Reforma Laboral que respon una vegada més als interessos d'aquells, bancs i grans empreses, que sí són responsables de la major part de l'endeutament espanyol (més d'un 65% correspon al deute d'empreses financeres i no financeres). L'engegada de la Reforma Laboral suposa que de fet siguin les treballadores les que paguin, amb sous més baixos i condicions més precàries, els deutes acumulats per les grans fortunes.

La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute “No devem! No paguem!” buscarà treballar de forma conjunta amb altres grups, organitzacions, moviments socials i sectors en lluita. El deute és el motiu pel qual Governs i Institucions Internacionals imposen retallades, privatitzacions i reformes com la Reforma Laboral o de les Pensions en el nostre país i la resta de la Perifèria europea i el Sud Global. En aquest sentit és de gran importància treballar de forma conjunta per a dir NO al pagament del deute, alhora que se segueix lluitant contra les retallades i es reverteix la Reforma Laboral.

Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute “No devem! No paguem!” es fa doncs una crida a tots i totes les ciutadanes, independentment dels seus coneixements o experiència, a participar en aquest procés d'aprenentatge col·lectiu i empoderament, que retorni als ciutadans la sobirania expropiada per la dictadura dels mercats financers.

Per a obtenir més informació sobre el procés d'Auditoria o concertar entrevistes, us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu auditoriabcn@gmail.com

Per a fer seguiment de la plataforma per twitter podeu seguir els comptes: @AuditCiudadana @AuditoriaBCN @AuditoriaMadrid

Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute “No Devem! No Paguem!”