CEAS-Sàhara condemna novament els acords militars de l’Estat espanyol amb el Marroc
La recent decisió del Govern espanyol d'oferir “Llanxes Torpederes”, sumat al regal de “llançadores de bombes de fragmentació” al Marroc i de la venda de 200 milions d'euros en vehicles blindats, suposen un fet d'extrema gravetat, que no afavoreix per res el diàleg, que es diu es pretén fomentar per a solucionar d'una forma justa i pacífica el conflicte. Des de CEAS-Sàhara volem condemnar aquesta política d'acords militars amb el Marroc que duu realitzant el Govern aquests últims anys, unit a aquest nou oferiment, que encoratja la intransigència marroquina i contribueïx a mantenir per la força l'ocupació il·legal d'un territori que segueix pendent de descolonització.
Aquesta actuació va en “contra del codi ètic” de comerç d'armes de la UE amb altres països, contra la Llei de Comerç d'Armes aprovada a la fi de l'any 2007 pel congrés dels Diputats, que prohibeix expressament la venda d'armes a països en conflicte, o en els que es violin els Drets Humans, i entre ells figura el Marroc, que és permanentment denunciat quant a la violació dels drets humans i segueix en conflicte permanent en l'antic Sàhara espanyol.
També volem fer una crida urgent a l'opinió pública espanyola, a les seves institucions i a les seves organitzacions polítiques i sindicals, i al propi Govern d'Espanya, perquè es paralitzin immediatament aquests contractes o regals militars, ja que constituïxen un desafiament a la pau i la seguretat en tota la regió.
Les reiterades declaracions del Govern espanyol en favor de l'enteniment entre les parts o les recents manifestacions del ministre d'Afers exteriors, Miguel Ángel Moratinos, sobre el respecte del dret a l'autodeterminació dels saharauis no poden ocultar que, lluny de la neutralitat que tantes vegades proclama, el Govern s'ha inclinat per rearmar a l'exèrcit marroquí davant la possibilitat d'un guerra en el Sàhara, així com per enfortir la impunitat del Marroc en un territori en el qual, segons les resolucions de l'ONU, Espanya no ha deixat de ser formalment la Potència Administradora.
Durant més de 30 anys, el Marroc ha incomplit sistemàticament les resolucions de l'ONU sobre el Sàhara Occidental, s'ha burlat descaradament de la comunitat internacional al negar-se a aplicar acords que anteriorment havia signat, cada dia viola els Drets Humans al detenir, torturar i empresonar a saharauis l'únic delicte dels quals és reclamar que es respecti la legalitat internacional. I tot això ho segueix fent amb el silenci còmplice del Govern espanyol.
El Marroc és un país en conflicte permanent, amb immenses mancances democràtiques i un complicadíssim equilibri intern, denunciat per les més diverses organitzacions defensores dels Drets Humans i que, a més, també manté reivindicacions territorials amb tots els seus altres veïns. És intolerable que, en aquestes circumstàncies, al nostre Govern no se li hagi ocorregut altra cosa que enfortir la seva capacitat ofensiva, prevalent amb això la seva impunitat i intransigència i pertorbant els esforços de pau desplegats per la Comunitat Internacional.
Coordinadora Estatal d'Associacions Solidàries amb el Sahara (CEAS - SAHARA)