CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Claus per a entendre la vaga general de França

Dimecres, 20 octubre, 2010

L'última vaga, en marxa des del passat 12 d'octubre, ha comptat amb l'adhesió de multitud de sectors i es renova des de llavors cada 24 hores sense data de caducitat establerta.


França fa gala de la seva tradició reivindicativa i són ja nou les convocatòries de vaga a les quals ha hagut de plantar cara el Govern del president Sarkozy en el que va d'any com resposta als seus plans d'ajustament i el seu enduriment de la normativa laboral. L'última, en marxa des del passat 12 d'octubre, es renova cada 24 hores sense data de caducitat marcada.

Els estudiants també s'han tirat als carrers, i cada vegada s'escolten més comentaris que aventuren un nou Maig del 68. La falta de combustible en gasolineres està contribuint a la paràlisi del país. Aquestes són les claus per a entendre una vaga complexa i massiva.

Des de quan està en marxa aquesta vaga?

Des del passat dia 12 d'octubre, que els sindicats van celebrar la setena vaga contra el Govern de Sarkozy aquest any. Aquell dia van muntar la manifestació més multitudinària d'aquest any a França: 1.230.000 assistents segons la policia, més de tres milions segons els organitzadors.

Fins a quan durarà?

Donada la seva peculiaritat de ser renovable cada 24 hores, és difícil determinar-lo. De moment és previsible que, com poc, les aturades continuïn fins al dimarts 19, data en la qual els sindicats han convocat mobilitzacions que suposaran la novena jornada d'aturs en el que va d'any (i la cinquena de la tardor).

Què reivindica la vaga?

La retirada d'un projecte de llei del Govern de Nicolas Sarkozy, que es debat actualment en el Senat i que pretén retardar l'edat legal de jubilació de 60 a 62 anys i l'edat a la qual ha de jubilar-se un treballador que no hagi cotitzat el temps necessari per a cobrar la pensió sencera, de 65 a 67 anys.

A quins sectors afecta?

De moment al de transports, a les refineries (sector de major pressió), educació (els estudiants de secundària es van sumar la setmana passada) i camioners. A diferència de les vagues anteriors, aquesta és per sectors i regions, i renovable indefinidament.

Quin marge té França fins a arribar a una situació de desproveïment per l'aturada de les refineries?

Segons els sindicats, les 12 refineries del país estan en vaga i tenen problemes de subministrament de cru. Deu d'elles planegen parar totalment la producció. Hi ha més de mil gasolineres, de les 13.000 amb que conta en país, sense combustible, segons van anunciar aquest dimarts les grans distribuïdores de petroli. El Govern ha donat llum verda a les petrolieres perquè usin les reserves que tenen obligació de mantenir per llei, que suposen entre 10 i 12 dies més de proveïment. Aquest període pot variar en funció del consum, que ha augmentat un 50% la setmana passada: molts francesos, previsores, han fet apilament de combustible. Les reserves governamentals de petroli, capaços d'abastir a França durant 90 dies, encara no s'han tocat. En el cas d'Espanya, les existències de seguretat mínimes equivalen a 92 dies de consum o vendes. La gestió de les reserves la realitza el Ministeri d'Indústria. Els 92 dies es reparteixen al 50% aproximadament entre les empreses i el ministeri. El primer ministre francès, François Fillon, ha advertit que en cap concepte es produirà desproveïment de combustible.

Quina ha estat la incidència de la mobilització estudiantil?

Segons el Ministeri d'Educació de França, el dijous passat hi havia 340 instituts afectats per l'aturada i les mobilitzacions; els sindicats d'estudiants van xifrar la incidència en 500. En total, hi ha entorn de 3.400 centres d'ensenyament a França.

Per què li preocupa al Govern de Nicolas Sarkozy l'adhesió dels estudiants a la vaga?

El Govern tem que les mobilitzacions es radicalitzin per la participació estudiantil. Les mobilitzacions d'adolescents van causar el dijous dia 14 diversos incidents i ferits en nombroses ciutats de França. Sarkozy no oblida, a més, les protestes estudiantils de 2006, que van obligar a retirar al Govern de Dominique Villepin una polèmica llei de contractació laboral. Precisament, Villepin declarava el dimarts passat en la televisió francesa: "Cal treure lliçons de l'experiència". Les revoltes de Maig del 68 també romanen en la ment de tots.

Com ha afectat la vaga a l'Estat espanyol?

El dia de l'inici de la vaga es van cancel·lar més de 200 vols entre Espanya i la resta d'Europa per l'aturada del personal en els aeroports gals. També s'està veient afectat el tràfic ferroviari entre Espanya i França

Hi ha hagut alguna reacció clara de Sarkozy a la vaga?

De moment, cap. El President francès ha declarat que seguirà "fins al final" amb la polèmica llei de pensions, que considera "de justícia social", i ha afegit: "Què passaria si no hi hagués diners per a pagar les pensions dels jubilats més humils?". Sarkozy ha deixat clar que no farà "cap concessió més". Es refereix a les modificacions que va introduir en el projecte de llei el passat 8 d'octubre, que suavitzaven alguns preceptes però no tocaven el nucli dur de la redacció: l'allargament de la vida laboral per a optar a la pensió de jubilació.

Kaos en la Red

www.kaosenlared.net/noticia/claves-para-entender-huelga-francia