CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

CLH Tarragona: A qui responen les Administracions?

Dijous, 28 març, 2013

Aquest dimecres 27 de març els treballadors van alertar a Protecció Civil, Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana que un únic operari estava prestant serveis en el torn de nit (en contra del Pla d'autoprotecció homologat) i, per tant, existia un evident risc tant per a la pròpia empresa com per a la població de Tarragona en cas d'accident. En aquest sentit, recordar que a les instal·lacions de CLH a Tarragona s'emmagatzemen més de 100 milions de litres de benzines, gasoils i fuels i que l'empresa es troba ubicada a només 100 metres del nucli urbà.


L'empresa CLH, Compañía Logística de Hidrocarburos SA, la mateixa que ha estat portada dels mitjans locals per un abocament de querosè que ha afectat a 4000 metres quadrats (segons aquests mateixos mitjans) a escassos metres del riu Francolí, però que segons els informes dels tècnics de l'ACA no ha contaminat ni l'aigua del riu ni el terreny afectat, està duent endavant un pla de reestructuració dels torns de treball en la seva instal·lació d'emmagatzematge del polígon Francolí que, al saltar-se la normativa vigent amb aquesta reestructuració, posa en perill la seguretat dels treballadors de la companyia i de tots els habitants de Tarragona.

Aquestes mesures passen per deixar a un sol operari en els torns de Nit, Caps de setmana i Festius a càrrec d'una instal·lació amb una capacitat d'emmagatzematge de més de 100 milions de litres d'hidrocarburs que es troba a menys de 100 metres de la ciutat.

Però el desconcertant no és només que una empresa amb 147,9 milions d'euros de benefici net el 2012 pretengui portar a terme mesures com aquesta a costa de la seguretat dels que vivim als voltants de la instal·lació, el realment desconcertant són les formes en les quals ho està fent i la immobilitat d'autoritats i administracions que diuen vetllar per la nostra seguretat.

La història que passem a relatar no és ficció, és la realitat del que ha succeït en aquesta instal·lació la nit que va del 27 al 28 de Març de 2013, a pocs metres de molts de les nostres llars:

Les accions i mesures adoptades per les empreses tals com inventari d'equips, funcions de cada operari,…, encaminades a prevenir i controlar els riscos sobre les persones i els béns, i a donar resposta adequada a les possibles situacions d'emergència es detallen en el Pla d'Auto Protecció de cada empresa, que ha d'estar imprès en la pròpia instal·lació.

En el pla d'autoprotecció vigent en la Instal·lació d'Emmagatzematge de CLH figura que en el torn de Nit ha d'haver-hi un mínim de dues persones en la instal·lació. La tarda del 27 de Març, l'empresa substitueix aquest document per un esborrany que ha presentat als tècnics de Protecció Civil per a la seva homologació, però sobre el qual aquests encara no s'han pronunciat. Aquella mateixa nit, en l'interior de la instal·lació, a decisió de l'empresa, queda un sol operari a càrrec de la planta.

En vista d'aquests fets, treballadors de la instal·lació es disposen a realitzar les denúncies oportunes i heus aquí quan arriba la sorpresa. Tant Guàrdia Urbana de Tarragona, com Mossos d'Esquadra s'excusen al·legant que ni uns ni uns altres tenen competències referent a això i per tant no es presentaran en la instal·lació per a comprovar quina és la situació, a pesar que aquesta posa en perill tant al treballador que està en l'interior com als veïns de la ciutat.

El més curiós és que, si alguna persona entra en la instal·lació de forma il·legal, tant uns com uns altres s'apressen a acudir davant la possibilitat que es tracti d'un robatori o un sabotatge, és a dir, quan qui genera una situació de risc és un tercer aliè a l'empresa no dubten en mobilitzar-se, no obstant això, quan aquesta situació de risc la genera la pròpia empresa s'excusen al·legant falta de competències.

Atès que en qüestions de Seguretat en aquest tipus d'instal·lacions les competències corresponen a Protecció Civil, la següent trucada és al CECAT, confiant que a través d'aquesta via es pugui donar resposta a aquesta situació. No obstant això, la contestació obtinguda és, com a mínim tan preocupant com l'anterior. Després de realitzar una consulta amb el tècnic de Protecció Civil que es trobava de guàrdia aquesta nit, la conclusió a la qual s'arriba és la següent: si bé Protecció Civil de la Generalitat sí té les competències referent a això, no té establerts els protocols d'actuació per a respondre a situacions com aquesta, pel que les seves actuacions es reduïxen a possibilitar que se'ls enviï un mail informant del succeït, a facilitar un número de telèfon en horari d'oficina i a posar en preavís als bombers per si succeeix un Accident.

Aquesta és la realitat de la co-responsabilitat en matèria de seguretat envers la societat de CLH, l'empresa en qüestió, i aquesta és la realitat de les nostres administracions. Unes buscant augmentar els seus beneficis costi el que costi i les altres, si bé en la teoria es posicionen com guardianes de la nostra seguretat, en la pràctica són servils a l'interès privat de les primeres deixant-nos a nosaltres, tota la ciutadania, desemparats.

Qui vivim a Tarragona no escapem als desnonaments, a la degradació de la Sanitat, de l'Educació, la precarietat laboral i per si no fos poc, se li suma una irresponsable arbitrarietat més d'un grup empresarial, que compromet la seguretat de totes les empreses químiques instal·lades en la ciutat.

Anem obrint els ulls a aquesta realitat i exigim a CLH, als polítics i tècnics, en les seves respectives àrees de competències que compleixin amb les seves obligacions, que no és altra que garantir el benestar de tota la ciutadania. Qüestió que com denunciem no estan fent.

Tarragona, 28 de març de 2013.

Secció Sindical CGT CLH Tarragona