CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Continua la vaga indefinida i les mobilitzacions dels treballadors de Mahle (Vilanova i la Geltrú)

Dissabte, 21 març, 2009

Els treballadors de Mahle (Vilanova i la Geltrú) continuen amb la vaga indefinida iniciada el dilluns 16 de març per protestar contra l'expedient de regulació que vol aplicar la direcció de la planta de Vilanova i la Geltrú. Divendres dia 13 s'havia acabat el termini de negociacions entre el comitè i la direcció de la fàbrica sense acord ja que les peticions d'ambdues parts són molt distants.

Durant la setmana passada, els treballadors de Mahle ja van començar a aturar la producció com a mesura de protesta per l'evolució de les negociacions de l'expedient de regulació. Critiquen l'immobilisme de la direcció en les negociacions que havien d'acabar amb l'acomiadament de 140 persones, xifra de la que s'han de restar els 35 treballadors més grans de 57 anys que seran prejubilats obligatòriament. I és que el comitè vol que els acomiadaments siguin voluntaris a través d'incentius econòmics i prejubilacions, però la direcció proposa unes quantitats econòmiques que ells consideren ridícules.

A les portes de la fàbrica, continuen, des del dia 12, els empleats i les seves famílies, que compleixen els torns de 24 hores per impedir el pas de camions, que ja no arriben, i de directius.

El comitè d'empresa de Mahle va arribar a un principi d'acord del dilluns dia 16 amb la direcció de la fàbrica per la jubilació anticipada de 35 treballadors més grans de 57 anys i per l'expedient de regulació temporal que es preveu que afecti unes 380 persones durant un màxim de 120 dies al llarg del 2009. Els representants dels treballadors van signar l'acord a les quatre de la matinada passada, després d'una llarga reunió convocada per la Inspecció de Treball. Amb els resultats de les votacions que es van fer en l'assemblea de treballadors del dia 16 –que van donar un sí a les condicions de les prejubilacions i l'ERO temporal i un no a la rescissió de contractes–, els negociadors del comitè van tancar els primers acords del conflicte laboral. Així, en breu seran jubilats de la fàbrica 35 empleats més grans de 57 anys, que mitjançant la signatura d'un conveni especial amb la Seguretat Social cobraran el 70% del seu salari amb un topall de 85.000 euros pel que fa a la indemnització. A més, l'empresa deixa la porta oberta a la resta de treballadors més grans de 55 anys perquè es puguin acollir a aquestes condicions fins al 31 de desembre del 2011.

Uns 500 treballadors de Mahle tallen la C-31 com a protesta per l'ERO

La mobilització es va acordar de manera espontània la tarda del dimecres dia 18 i va col·lapsar el trànsit local. Uns 500 treballadors de Mahle van tallar la carretera C-31, a l'altura de Vilanova i la Geltrú, com a protesta per l'expedient de regulació que manté l'empresa i que proposa acomiadar 140 persones. La plantilla va decidir de manera espontània mobilitzar-se contra l'immobilisme de l'empresa en unes negociacions que ja han esgotat el temps legal de consulta. El punt de discrepància entre les dues parts continuen sent les indemnitzacions per les rescissions de contracte, una oferta que consideren insuficient. La mobilització va col·lapsar el trànsit de la variant i l'interior de la ciutat.

La reunió que van mantenir dimarts 17 a la tarda el comitè amb la inspectora de Treball va servir perquè els representants dels treballadors presentessin el seu contrainforme, que proposa a l'empresa que incrementi les indemnitzacions per les rescissions de contracte de manera que enviant tota la plantilla a l'atur amb un ERO temporal es puguin garantir una part de les baixes que demanen. Mahle va amenaçar amb que si no s'accepten les 140 baixes que estableixen, no descarten que durant aquest any s'hagin de proposar noves mesures laborals per garantir la viabilitat de la fàbrica.

Malgrat això, des del comitè s'assegura que l'empresa no funcionarà bé si no fa el que demana el comitè, que és que es reguli tota la plantilla amb un ERO temporal i es puguin incentivar les baixes perquè durant aquest any marxin aquells treballadors que ho vulguin. Pel comitè, «Mahle no és un taller petit, és una multinacional que es pot permetre perfectament oferir alguna cosa més als seus treballadors», en relació amb les indemnitzacions que l'empresa ofereix per les rescissions, que es mantenen en 33 dies per any treballat, amb un topall de 35.000 euros.

Els treballadors es queixen de l'immobilisme de l'empresa, que fa molts dies que no varia l'oferta per les rescissions. Per això, els ànims en les assemblees cada cop estan més escalfats, malgrat el cansament d'una vaga indefinida que els porta a fer torns de 24 hores a les portes de la fàbrica per impedir el pas de camions i directius a les instal·lacions. Precisament, així es va decidir el tall de la carretera C-31, a l'altura de la carretera de l'Arboç. Uns 500 treballadors es van desplaçar fins a la variant a peu i van tallar la carretera com a mesura de pressió a l'empresa i per implicar l'opinió pública en el seu conflicte laboral.

No ha estat l'única mobilització de la setmana, accions que es decideixen en les assemblees diàries. El divendres dia 20 els treballadors han tornat a protagonitzar un tall a la C-31 i la C-15. Unes 300 persones van col·lapsar el trànsit de la ciutat i les principals artèries de la comarca amb una marxa lenta de més de dues hores, que els va portar a recórrer uns set quilòmetres per les carreteres C-31 i C-15, que van quedar tallades en tots dos sentits. El dissabte hi havia previstes un seguit d'activitats a les portes de l'empresa, entre elles les actuacions musicals de diversos grups solidaris amb la lluita. També van traslladar l'assemblea informativa que celebren cada dia a la factoria fins a la plaça de la Vila, davant l'ajuntament del municipi. En l'acte, que va aplegar unes 300 persones, el comitè d'empresa va animar els operaris i les seves famílies a mantenir la vaga i les mobilitzacions perquè no hi hagi cap acomiadat. En l'assemblea de dilluns dia 23 es parlarà de com continuar amb la lluita.

Mentre els treballadors volen incrementar la pressió sobre la direcció de Mahle al carrer, continuen a l'espera de la resposta de la Inspecció de Treball, que en un màxim de dues setmanes es pronunciarà sobre el conflicte laboral. Segons el comitè de Mahle la inspectora els ha manifestat que amb les xifres que ha presentat l'empresa, el dictament que emeti Treball serà proposar un nombre d'acomiadaments, encara que la quantitat serà menor que la de l'ERO que ha presentat Mahle i proposa la rescissió de 140 contracte, prejubilacions incloses.