CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Convocatòria de la segona etapa nacional i internacional “Llibertat i justicia per a Atenco” (Mèxic)

Divendres, 18 setembre, 2009

A la societat civil nacional i Internacional

A les 218 organitzacions de la societat civil que es van integrar a la Campanya Llibertat i Justícia per a Atenco


Qui integrem el Comité Libertad y Justícia para Atenco, impulsor de la campanya del mateix nom, acompanyant al capdavant de Pueblos en Defensa de la Tierra en la seva justa lluita per la llibertat dels 12 presos polítics, desitgem comunicar a les persones, famílies, col·lectius, organitzacions, xarxes, moviments, fronts, a la societat civil nacional i internacional aquesta crida i els demanem a totes i tots ho passin a altres mans, altres pobles, barris, centres de treball i estudi, comunitats i a tots aquells que lluiten per la llibertat i la justícia.

Aquest comitè integrat per 30 músics, religiosos, comunicadors, acadèmics, actors i actrius, per una dotzena d'organitzacions civils, solidàries i defensores dels drets humans, així com pel propi Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra volem expressar que:

1.- Arran dels esdeveniments repressius del 3 i 4 de maig de 2006 a San Salvador Atenco, 12 persones segueixen preses. L'operatiu realitzat amb enorme violència, brutalitat policíaca, violacions als drets humans i innombrables irregularitats va ser una decisió d'Estat les conseqüències del qual van ser l'assassinat de dos joves, les detencions de més de 200 persones, les vexacions, violacions i tortura sexual a prop d'una trentena de dones detingudes. El succeït a Atenco va ser una mostra primerenca de nous mecanismes i dispositius repressius. A partir d'aquests mateixos dies, innombrables persones, organitzacions i col·lectius van impulsar la mobilització nacional i internacional contra la repressió i per la llibertat dels detinguts. Gràcies a la solidaritat i persistència de milers de persones a Mèxic i el món, la majoria dels presos de l'esmentat operatiu estan avui lliures. Com resultat d'aquesta mobilització a més, la denúncia sobre els fets repressius va donar la volta al món.

2.- Gairebé tres anys després, no obstant això, 12 persones segueixen injustament preses. Ells no són presos comuns. No són delinqüents. Són presos polítics de l'Estat mexicà i només la mobilització nacional i internacional obrirà el camí cap a la seva llibertat. Per això, al febrer passat comencem la Campanya Llibertat i Justícia per a Atenco, com el mitjà per a enfortir, reorganitzar i reimpulsar la mobilització de la societat civil amb la demanda principal de la llibertat dels 12 presos polítics. Llancem una iniciativa civil, pacífica i independent que des del 17 de febrer i fins al 18 de juny passats va assolir convocar al voltant de 80 actes, fòrums, mobilitzacions, plantons i protestes, realitzades en 16 ciutats fora del país (Bilbao, Zaragoza, Montevideo, Durham, Nova York, Weymouth, París, Marsella, Barcelona, Oakland, Melbourne, Chicago, Atenes, Buenos Aires, Edimburg i La Haya, així com 8 estats de la república, a més de la Ciutat de Mèxic i la zona metropolitana.

S'han inscrit a aquesta campanya, 218 col·lectius i organitzacions estudiantils, indígenes, ciutadanes, socials i populars, de treballadors, mitjans alternatius, de defensa dels drets humans i solidàries, enfortint i ratificant el caràcter civil i independent d'aquesta iniciativa. Calculem que prop de 10.000 persones van participar directament en aquestes accions i prop de 200.000 van poder accedir a la informació de la campanya i la situació dels 12 presos polítics. La primera etapa de la campanya ha assolit fer visible novament el cas de repressió de San Salvador Atenco, ha actualitzat i informat nacional i internacionalment la situació dels 12, ha permès reimpulsar la pressió a les autoritats mexicanes, i, especialment, ha assolit rearticular la participació de la societat civil retrobant a molts dels que desitgen continuar amb la lluita per la llibertat. En suma, la primera etapa de la campanya ha estat un èxit.

3.- No obstant això, d'altra banda hem de dir, que molt aviat la situació dels presos polítics ha canviat. Nou dels dotze presos han presentat la seva demanda jurídica d'empara directa, és a dir, el seu últim recurs legal per a assolir la seva llibertat (tots injustament empresonats en el Penal de Molino de las Flores). En els pròxims mesos, el Poder Judicial decidirà sobre la seva llibertat o la ratificació de les seves condemnes, que són de més de 31 anys de presó. D'altra banda, la situació dels 3 presos del penal de l'Altiplano (Ignacio Del Valle, Felipe Alvarez i Hèctor Galindo) s'ha fet insostenible a causa de les terribles condicions d'empresonament en aquest penal d'alta seguretat; hem trobat a més, després de la investigació pertinent, que la decisió de traslladar-los a l'esmentat penal, no té cap justificació legal i administrativa. És a dir, l'Estat mexicà hauria violat les seves pròpies normes al traslladar a aquests presos de l'ordre comú a un penal d'alta seguretat.

D'altra banda, els propis presos i especialment les seves famílies viuen condicions difícils de salut, de manutenció i de comunicació, el que fa encara més urgent accelerar la pressió per la llibertat dels presos. Finalment, és indispensable recordar que encara existeixen ordres de detenció sense executar-se tant per a alguns que estan presos, com per a qui es troba en condicions de persecució política com Adán Espinoza i América Del Valle (integrants del FPDT). Ha de recordar-se que més de 50 persones segueixen en procés, encara que en llibertat. Tots els casos, tant de presos com de perseguits, com de qui ja han presentat els seus últims recursos jurídics, com de qui ho faran més endavant, seran resolts per alguna instància del Poder Judicial de la Federació.

4.- És per això, que vam avaluar que ja no n'hi ha prou amb denunciar i difondre. És necessari aixecar la mobilització nacional i internacional civil i pacífica. Si bé les accions de difusió sempre seran necessàries, ara es fa urgent la mobilització de la societat civil per a obrir el camí cap a la llibertat. Però per a això, es requereix de major participació i organització. Serà el Poder Judicial de la Federació qui decidirà sobre la llibertat dels 9 presos polítics empresonats a Molino de las Flores i serà el Govern Federal qui haurà de decidir sobre el trasllat dels 3 presos polítics de l'Altiplano a un penal proper al seu domicili. Però és només la força de la societat civil qui farà possible que els 12 presos polítics d'Atenco assoleixin la llibertat. Necessitem reimpulsar la mobilització per la llibertat.

5.- Atenco representa un cas emblemàtic i nacional. Representa l'aplicació i creació de nous delictes com el de segrest equiparat, que representa un afront i arbitrarietat, aplicable per a totes les lluites socials com dispositiu de control i repressió. L'operatiu repressiu a Atenco representa a més la impunitat, l'ofegament a través de la violència i el trencament de la legalitat per part de l'Estat. Atenco representa una ferida oberta per a tot el país, per a tota la societat civil, per a tots i totes les que lluiten per la llibertat i la justícia. Atenco no només és una preocupació per a les seves víctimes directes, sinó per a tot el país. A Atenco es juga la possibilitat que la força i la impunitat guanyin, o que la raó i la justícia ho facin. A Atenco es representen totes les lluites socials que són reprimides o que poden ser-lo. La lluita per l'alliberament dels 12 presos polítics a més de 3 anys del seu injust empresonament ens crida a totes i tots. La llibertat dels presos polítics de Atenco és una lluita nacional i internacional que ens crida a totes i tots.

És per tot això, que cridem de manera urgent a la societat civil nacional i internacional, a les 217 organitzacions que s'han integrat a aquesta campanya, a tots les persones, famílies, col·lectius, organitzacions, moviments, xarxes de tot el país, de tota Amèrica i Europa a participar en la SEGONA ETAPA de la CAMPANYA NACIONAL I INTERNACIONAL LLIBERTAT I JUSTÍCIA PER A ATENCO on demanem:

· La revisió imparcial, justa i conseqüent dels casos dels 9 presos de Molino de las Flores així com la seva llibertat immediata per ser presos polítics de l'Estat Mexicà.

· El trasllat immediat d'Ignacio del Valle, Felipe Alvarez i Hèctor Galindo a un penal proper al seu domicili.

· Cancel·lació de les ordres de detenció contra Adán Espinoza i América Del Valle.

A més de seguir lluitant per:

* La LLIBERTAT dels 12 presos polítics.

* La revocació de les sentències condemnatòries.

* El respecte irrestricte dels drets humans dels detinguts i perseguits.

* El càstig als responsables materials i intel·lectuals de la repressió i les violacions als drets humans.

* Aturar la persecució política d'América del Valle i Adán Espinoza.

* Condemnar i detenir la criminalització dels moviments socials a Mèxic.

Per a tot ells cridem:

· A les organitzacions mexicanes en l'interior del país, a donar suport i organitzar per 12 estats de la República, un recorregut per la llibertat 12 estats/12 presos polítics, on una comissió d'integrants del Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra acudiran directament per a difondre la situació actual dels presos, realitzar mobilitzacions per la llibertat, fòrums i festivals de denúncia així com per a trobar-se amb les organitzacions integrants de la campanya Libertad y Justícia para Atenco. El FPDT es trobarà a més amb mitjans de comunicació locals alternatius i comercials per a difondre aquesta campanya. El FPDT durà a més, propostes a tota la societat civil amb la qual es reuneixi en aquests 12 estats per a impulsar la lluita per la llibertat dels presos.

El recorregut es realitzarà en els següents estats i dates:

· 11, 12, 13 i 14 de setembre. Chiapas

· 26 i 27 de setembre. Veracruz

· 3 i 4 d'octubre Jalisco

· 7 al 12 d'octubre. Baja California

· 17 i 18 d'octubre. San Luis Potosí.

· 22, 23, 24 i 25 d'octubre. Guerrero.

· 31 d'octubre i 1 de novembre. Morelos.

· 4 al 8 de novembre. Coahuila i Nuevo León.

· 14 i 15 de novembre. Puebla.

· 21 i 22 de novembre. Michoacán.

· 25, 26, 27, 28 i 29 de novembre. Oaxaca.

La gira per la llibertat conclourà el 5 i 6 de desembre amb un Festival per la llibertat a San Salvador Atenco.

· A les organitzacions i col·lectius europeus, els cridem a formar un espai de coordinació per la llibertat dels presos polítics d'Atenco. A formar un espai que faciliti la cooperació i acció coordinada així com emprendre iniciatives conjuntes amb el Comité Libertad y Justícia para Atenco.

Sabem que aquesta tasca és difícil, però els demanem puguin començar un procés de consulta entre vostès per a integrar aquest possible espai i si escau, establir comunicació amb aquest comitè per a preparar noves accions per la llibertat dels 12 presos.

· A les organitzacions de la Ciutat de Mèxic i la seva zona metropolitana a mobilitzar-se davant les autoritats per a demanar el trasllat dels 3 presos de l'Altiplano i la llibertat dels 9. En el seu moment llançarem la invitació a nombroses accions per a assolir aquests dos punts.

A totes les famílies, persones a Ciutat de Mèxic, en tot el país i en altres parts del món a registrar-se com part de la campanya nacional i internacional, participar en les activitats de la gira per la llibertat, així com participar en les diferents mobilitzacions en la zona metropolitana per a demanar la llibertat dels presos.

Poden registrar-se accedint a:

www.atencolibertadyjusticia.com

Sabem que junts assolirem la llibertat i la justícia per a Atenco.

FRENTE DE PUEBLOS EN DEFENSA DE LA TIERRA

COMITÉ LIBERTAD Y JUSTÍCIA PARA ATENCO