CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Coordinadora de treballadors/es del sector de la informàtica de la CGT

Diumenge, 13 desembre, 2009

La Coordinadora d'Informàtica de CGT és una iniciativa que pretén activar el sindicalisme en un sector com el de les TIC (“Tecnologies de la Informació i la Comunicació”), on les empreses del sector són, en realitat, ETT (empreses de treball temporal) tot just maquillades, sota el suposat atractiu i prestigi del treball informàtic.


Aquestes empreses practiquen una cosa que pot ser caracteritzada amb un terme encunyat a l’Estat espanyol, el “bodyshopping” -un invent similar al ja insubstituïble “fúting”-i que fonamenten els seus ingressos en la contractació temporal o per obra, a treballadors/es de poca experiència i baixes exigències salarials, que posteriorment seran “revenuts” per hores a terceres empreses, com professionals altament qualificats i amb una suposada gran experiència.

Aquesta Coordinadora Informàtica té seccions sindicals en diverses grans empreses del sector com Coritel, Atos Origin, IBM, INDRA, EDS… a més de tenir presència en l'Administració Pública, Sanitat, ADIF o en les subcontrates de REPSOL. En un sector on la precarietat, la subcontractació i la cessió il·legal de treballadors són gairebé la norma, a més d'evidenciar-se constants episodis de repressió sindical, la Coordinadora intenta articular un sindicalisme que superi la fragmentació imposada. És important ressaltar que els nivells d'afiliació a sindicats i fins i tot el coneixement dels drets laborals més elementals en el sector són molt baixos. Un model al que la Coordinadora vol imitar en alguns aspectes, pel seu caràcter cooperatiu i descentralitzat, és el moviment de programari lliure.

La Coordinadora té previst seguir fent un treball clàssic de conscienciació (repartiment d'informació en centres de treball, creació de seccions sindicals, candidatures en eleccions sindicals…), posant tots els materials que generi en la xarxa i intentat que les seves assemblees s'estenguin per tot l'estat (de moment, Barcelona, Madrid i Zaragoza, a més d’alguns delegats per altres parts de l'Estat espanyol), tenint en compte que es tracta d’un sector que s’està “proletaritzant” paulatinament, que cada vegad es veu menys a si mateix com una èlit, i que en les actuals condicions de crisi podría ser més fàcil de mobilitzar.

Pel futur de la informàtica. Contra la precarietat.

Els/les informàtics/ques fem un treball central sense el qual no podrien funcionar moltes empreses de diferents sectors (banca, telecomunicacions, transports, indústria...) Realitzem la mateixa labor que els/les nostres companys/es de les empreses matrius però a l'estar subcontractats ens imposen pitjors condicions laborals, i quan no guanyen prou, d'una puntada, ens deixen en el carrer. La subcontractació i l’externalització no només empitjoren les nostres condicions de treball, també degraden la informàtica doncs les consultores menyspreen la nostra capacitació tècnica reduint-nos a mers gestors per a així engreixar més els seus comptes i fer-nos més prescindibles. Així no hi ha carrera professional possible. Ja és hora d'organitzar-nos, abans que la informàtica i les nostres condicions laborals es degradin encara més.

Per això des de la Coordinadora d’Informàtica de la CGT lluitem per una informàtica basada en condicions de treball dignes i en la innovació tecnològica. La subcontractació i la precarietat per als directius i els empresaris.

Un conveni amb molt poques novetats

El primer conveni col·lectiu del nostre sector es va signar allà per l'any 1982. Doncs bé, 16 convenis i 26 anys després, estem com el principi, sense tenir un conveni on es reculli algun avantatge o dret millor als ja existents en l'Estatut dels Treballadors. Vaja, que el nostre conveni tot just millora el que ja hi ha.

Durant tot aquest temps la patronal (les nostres benvolgudes empreses, per a entendre'ns) s'ha anat sortint amb la seva i ha imposat sempre els seus interessos davant la ineficàcia i col·laboració dels sindicats majoritaris CCOO i UGT, que es comporten com meres comparses d'aquesta estafa.

La situació continua igual amb l'actual conveni, es segueix sense millorar les condicions de treball i l'empresa pot seguir fent el que li dóna la gana, amb els sous, la jornada de treball, l'horari… dels seus empleats. Algú entén que aquest conveni reculli les taules salarials del 2007 !! Una congelació salarial de 2 anys per la cara, que ha permès a les empreses no pujar els sous si no els donava la gana. Tot són avantatges, escolti.

Quines novetats té el nou conveni ? Poques, molt poques. Respecte a la jornada laboral i horaris:

* Un màxim de 1800 hores anuals de còmput anual o 1808 en altres casos, molt lluny de les condicions d'altres convenis d'altres sectors, per exemple, Banca (1700 hores), Arts Gràfiques (1776) o Assegurances (1700).

* Un dia més de vacances (23 laborables), però només per a alguns. Les empreses que tinguin més de 2 mesos de jornada intensiva segueixen tenint els 22 dies d'abans.

* Establiment del mes d'agost com jornada intensiva de 36 hores, curiosament el mes triat per la majoria dels empleats per a les seves vacances.

La resta de novetats recull el que ja apareix en la legislació vigent, acumulació d'hores de lactància, millores en la reducció de jornada i excedències, i el referent als plans d'igualtat, o sigui el que ja recull l'Estatut dels Treballadors que només tindrien utilitat si algun govern decidís derogar o modificar les lleis de conciliació familiar, d'igualtat o l'estatut dels treballadors.

Les últimes notícies que ens arriben parlen d'un desig de la patronal de desregular encara més el marc laboral del sector, permetent definir les condicions laborals en funció de la província. Res de nou. Això ja ho fan saltant-se a la torera les lleis laborals vigents (des del Conveni fins al propi Estatut dels Treballadors), però és nou que ho diguin tan obertament. A més segueixen amb la seva vella aspiració de carregar-se l'Antiguitat, molt molesta per a les empreses, per a tenir un major control dels sous.

Des de CGT creiem que no és moment de resignar-se. Cal seguir lluitant contra aquells, sindicats i patronal, que volen acabar a punta de boli amb els pocs drets que tenim.

I què podem fer ?

Hi ha motius sobrats per a plantejar tot tipus de mobilitzacions (des de concentracions a vagues) en contra d'una patronal crescuda i arrogant que no vol saber res de les nostres necessitats i drets, gràcies a la complicitat d'uns sindicats (els majoritaris) més pendents del seu pessebre que de les seves obligacions. Hi ha moltes coses que podem millorar:

- Aconseguir pujar els salaris, ja no només a la realitat del mercat, si no al valor real que el nostre treball i preparació acadèmica aporta a l'economia. Acabar amb la clàusula de compensació i absorció. Amb això acabaríem d'una vegada per sempre amb les pujades 0, amb les abismals diferències salarials entre empleats amb la mateixa categoria i estar a la mercè de l'empresa o del cap de torn respecte a les nostres pujades.

- Regular de manera eficaç la subcontractació i acabar amb les cessions il·legals encobertes, tan comunes en el nostre sector.

- Actualitzar les categories professionals d'una vegada per sempre. És normal que en un conveni de consultoria, no existeixi la categoria de Consultor ? És surrealista.

- Millorar les condicions de la jornada de treball, horaris, vacances, hores extres, tal com es reflecteixen en altres convenis col·lectius.

- Apostar per una formació de qualitat, amb un mínim d'hores de formació i de cursos.

- Millorar en la prevenció de riscos laborals. De vegades treballem en veritables rateres i amb equips del segle passat. I, perquè quedi clar: sense vendre cap dret a canvi ni oferir carnassa a les empreses en forma de restriccions de voluntarietat, flexibilitat mal entesa o salaris repugnants. La negociació no és mercadeig.

Des de CGT estem disposats a defensar als treballadors i ja ens estem organitzant entre totes les seccions sindicals i afiliats del sector per a aconseguir una major capacitat de lluita i resposta. L'aposta de la CGT és la de seguir creixent i creiem que només l'organització dels treballadors al voltant d'organitzacions participatives, combatives i de classe, com és la CGT, es pot evitar que aquests espectacles es segueixin perpetrant a costa dels drets del Sector.

Per a més informació: coord-informatica@cgt.org.es