CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Creixent mobilització a la tancada a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona en defensa de la sanitat pública

Diumenge, 9 desembre, 2012

424967_566009470082745_756601512_n.jpg

NORA MIRALLES | 07/12/2012 - Setmanari Directa

Una vuitantena de persones escolten amb atenció la xerrada sobre irregularitats en la gestió de la sanitat pública que Albano Dante, de Cafè amb Llet, els ofereix al hall de l'Hospitale de Sant Pau. Algunes usuàries de l’hospital s’aturen davant la paradeta permanent que les treballadores en lluita han col·locat a la porta de Sant Quintí, i els pregunten què és tot aquest escampall de tendes de campanya que omple el vestíbul. La majoria acaben signant el manifest en defensa de la sanitat pública que han el·laborat professionals de la salut, usuàries i activistes. Des que va començar la tancada indefinida a l’Hospital de Sant Pau –fa una setmana– s’han recollit ja més de 6.000 signatures.

Després de concentrar-se cada dimecres des de fa més de dos anys contra les retallades a l’Hospital, les treballadores de Sant Pau van decidir fer un pas endavant i iniciar un tancament indefinit, amb el suport del comitè d’empresa, en defensa dels drets laborals i socials. La gota que ha fet vessar el got ha estat la retirada de la paga de nadal, que cal recordar que no és un extra sinó una més de les 14 mensualitats que estipula el contracte, la retirada del fons social, del complement del menjador laboral triplicant el preu, de l’ajut d’escola bressol, l’anulació del complement de salari en cas de baixa per malaltia i l’acomiadament fa un mes i mig de 4 companys que estaven contractats en frau de llei, i que portaven entre 2 i 6 anys treballant al centre.

Ja fa dos anys, però, que l’Hospital –que és una concessió privada però funciona amb fons públics– està patint retallades tan greus com el tancament de 84 llits, la tisorada en farmàcia hospitalària i en pròtesis i catèters, la reducció de l’activitat a Radioteràpia, Radiologia, Medicina Nuclear i Hemodinàmica i el tancament de quiròfans, amb una reducció de 3 intervencions quirúrgiques menys al dia. “Tenim 84 llits buits i les urgències estan saturades. Es donen altes precipitades confiant que algú cuidarà aquests malalts a casa seva i les llistes d’espera s’estan allargant. Era necessari traslladar aquesta protesta al carrer, perquè afecta tota la ciutadania”, assegura Edu Lucas, treballador de Sant Pau i membre del Comitè d’empresa. I el cert és que les usuàries i veïnes del barri, i els moviments socials, han respost fins i tot per sobre de les expectatives de les treballadores.

Assembles d'entre 200 i 300 persones a migdia i vespre

L’afluència de gent que s’acosta a la tancada creix dia a dia i a les assemblees que es convoquen cada dia a les 14:30 i a les 21:30 –obertes a personal del centre i a la ciutadania– s’hi apleguen de 200 a 300 persones. L’activitat del centre, a més, és manté operativa al 100%, ja que les treballadores es van rotant per mantenir la tancada en funcionament sense perjudici de les usuàries. “Estem aconseguint una presència continuada, i tant les ciutadanes com els col·lectius dels barris i de la ciutat ens estan donant un recolzament impressionant. Vam decidir fer la tancada perquè és una lluita del dia a dia, que ens permet teixir complicitats i generar consciència per unir lluites pels drets socials, fer entendre a totes que no només fem demandes sectorials concretes, sinó que volem aturar el desballestament de la sanitat pública”, explica l’Edu Lucas.

De moment, les treballadores no han rebut cap resposta per part de la direcció de l’hospital, més enllà de reiterar la negativa a donar-los la paga de nadal, però estan disposades a continuar la lluita. De fet, aquesta setmana s’hi uniran –previsiblement- l’Hospital Clínic, que s’enfronta a la privatització- i l’Hospital de la Vall d’Hebron, que ja preparen accions en la mateixa línia.

http://www.directa.cat/noticia/exit-creixent-tancada-indefinida-sant-pau-defensa-sanitat-publica


Estocada a la sanitat pública

Redacció El Triangle
08/12/2012

Amb la tancada indefinida a l’Hospital de Sant Pau i en altres centres catalans afectats per les retallades, s’inicia un cicle d’accions en defensa d’un model sanitari públic, universal i de qualitat.

Una barreja de desànim i d’indignació es respira en el vestíbul de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Prop de 20 metges i infermeres seuen en diverses taules per no entorpir l’accés dels usuaris. Mentre uns esmorzen en silenci, altres reparteixen fulls volants o recullen firmes de suport a les seves demandes. Des del passat dijous 29 de novembre, els treballadors fan torns en protesta per les retallades que pateixen des de l’abril de 2011, les quals han deteriorat el servei sanitari fins a una situació extrema.

Durant aquest període, l’Hospital de Sant Pau ha tancat 86 llits i ha reduït l’activitat en les àrees de Radioteràpia, Radiologia, Medicina Nuclear i Hemodinàmica, alhora que ha suprimit les consultes externes 11 dies laborables l’any i els quiròfans de tarda, de manera que les llistes d’espera s’han allargat de forma alarmant. Segons el comitè d’empresa, tot plegat ha suposat la saturació del servei d’urgències, les altes precipitades i una reducció de les intervencions programades a tres diàries (713 anuals). Només ha faltat l’anunci que els eliminaran les pagues extres de Nadal i del mes de juny, perquè el malestar s’hagi estès a tot el personal sanitari, que, malgrat cobrar un salari mitjà d’entre 1.000 i 1.200 euros el mes, ha vist com se li rebaixaven les retribucions un 5%.

Degradació límit

«Aquestes retallades no sols afecten els drets laborals; també el dret a la salut de les persones», diu Lluís Sanmartí, tècnic de radioteràpia de l’Hospital. Per ell, a banda dels acomiadaments de personal, la pèrdua de les pagues extres i la reducció d’un 5% en els salaris, el pitjor són els perjudicis que s’ocasionen als malalts. «Ens han disminuït el nombre de pacients pel centre, i paguen menys per cada un que tractem», ja que, si abans Sant Pau cobria un màxim de 1.300 anuals, ara només poden atendre’n 800, la qual cosa per Sanmartín posa en risc la cura de la població. «Si una persona té càncer, tenim el deure i la responsabilitat d’atendre-la», afirma aquest facultatiu, per qui «el motiu de les aturades s’escapa de les raons econòmiques, ja que esdevé un problema de salut públic. És inadmissible que, tenint l’instrumental suficient i desenes de llits buits, hàgim de deixar molts usuaris a les llistes d’espera». Per Sanmartín, delegat sindical de la CGT, les retallades dictades pel Govern de Convergència i Unió són «una vergonya» i «un autèntic cop a la democràcia».

Igualment enutjada es mostra Assumpció Vallén, membre del comitè d’empresa per Comissions Obreres, que atribueix el tancament a les retallades que s’apliquen als treballadors «com si fóssim funcionaris, quan no ho som». Vallén hi afegeix el malestar per la retirada dels tiquets de menjador, del fons social, del servei de guarderia i d’altres elements recollits en el conveni laboral, a banda dels 86 llits i d’algunes sales de quiròfans. «Precisament avui», comenta aquesta veterana llevadora, «la falta de llits ens ha obligat a ubicar tres noies a qui hem fet cesàries en una sala ocupada per pacients operats per altres cirurgies». La delegada de CCOO considera que la progressiva precarietat del servei té a veure amb l’objectiu del Govern de privatitzar la sanitat catalana. Una tendència que, a Sant Pau, es manifesta de forma especialment colpidora, atès que les tres fundacions rectores (integrades per l’Església, la Generalitat i l’Ajuntament) «prioritzen invertir en patrimoni en lloc de fer funcionar el servei i la recerca», diu Vallén.

http://www.eltriangle.eu/cat/notices/2012/12/estocada_a_la_sanitat_publica_32883.php