CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El 26 de setembre han tingut lloc vagues generals a Euskal Herria i Grècia

Dijous, 27 setembre, 2012

Ampli seguiment de la vaga general a Euskal Herria Sud

JUANJO NORA / EUSKAL HERRIA | 26/09/2012 - Setmanari Directa

La cinquena vaga general en tres anys i mig i la segona de 2012 a Euskal Herria Sud contra la política econòmica del Partit Popular i la Troika europea està tenint un ampli seguiment a tots els sectors productius bascos, amb especial incidència a la indústria i l’ensenyament dels quatre territoris històrics, aplegant a desenes de milers de persones a les quatre manifestacions que s’han realitzat a migdia a les capitals basques.

La convocatòria de la majoria sindical basca formada pels sindicats ELA, LAB, STEE-EILAS, ESK, Hiru, EHNE, CGT i CNT, així com de nombrosos col·lectius del moviment social i popular, no ha comptat amb el suport de CCOO i UGT com a la vaga del 26 de març d’enguany. Malgrat això, les xifres donades en una primera valoració pels convocants parlen que la vaga general ha estat secundada de manera generalitzada a tota Euskal Herria.

Per territoris, la vaga ha tingut especial protagonisme a Gipuzkoa, el nord de Nafarroa i la conca d'Iruñea, pràcticament paralitzades des de primeres hores del matí. A Bizkaia i Araba la vaga s’ha sentit especialment a comarques eminentment industrials com Busturia, Lea Artibai i el Duranguesado a territori biscaí, i a la comarca d’Aiara a Araba.

Per sectors, les dades dels sindicats constaten que a la industria un 56% d’empreses han aturat la seva producció totalment i que les empreses a les que la plantilla ha secundat la vaga en un 30% o més el percentatge puja fins el 71%. Empreses referents del sector com Arcelor, CAF, Michelin, Mercedes i Volkswagen i del cooperativisme basc com Fagor i Irizar han secundat la vaga.

Transport public, ensenyament i sanitat

El suport a la vaga general ha estat molt important al transport públic, l’ensenyament –amb un 75% de seguiment i les universitats públiques paralitzades– i la sanitat, limitant-se la activitat a complir els serveis mínims decretats pels governs basc i navarrès, considerats abusius per les centrals sindicals i que, en el cas de les residències geriàtriques, residències de menors i benzineres, van ser anul·lats pel Tribunal Superior de Justícia del País Basc.

Al sector de la construcció la vaga ha estat majoritària a Gipuzkoa i molt important a la resta de territoris. També el port de Bilbo s’ha vist aturat, així com els grans mercats d’abastament com MercaBilbao i Mercabugatti a Donostia.

El seguiment a l'administració pública ha estat gairebé total a Gipuzkoa, donat el suport de la coalició Bildu a la vaga general, excepte als ajuntaments d’Eibar i Irun. A Bizkaia també s’ha fet notar aquest suport a comarques com Busturia i el Duranguesado i a l’ajuntament de Bilbao. A Araba la vaga ha estat significativa a la Diputació alabesa.

Càrregues, pilotes de goma i pots de fum

El desenvolupament de la vaga ha estat farcit d’incidents durant tot el matí amb identificacions dels piquets per part de les diferents policies, amb una vintena de detencions sota l'acusació de desordres públics i nombrosos ferits per les intervencions policíaques. També s’han produït alguns actes de sabotatge contra autobusos i vies fèrries, barricades i contenidors cremats. A Bilbo una persona ha estat ferida al matí per l’Ertzaintza –a un ull amb una pilota de goma– a les immediacions d’El Corte Inglés, mentre un piquet informatiu es concentrava davant el centre comercial.

Els incidents més greus han succeït a Gasteiz i Iruñea durant les massives manifestacions que han recorregut el centre de les quatre capitals basques que han aplegat a 105.000 persones en conjunt. A la capital de la CAV l’Ertzaintza ha carregat al mig de la manifestació, trencant-la en dues i a Iruñea la policia espanyola en coordinació amb la policia foral ha carregat amb pilotes de goma i pots de fum contra la cua de la manifestació, produint moments de terror entre les manifestants i nombrosos contusionats entre els quals hi ha un noi de catorze anys –amb el cap obert per una pilota de goma– i un periodista del diari Berria. A Nafarroa hi han hagut catorze detencions durant el matí.

A Bilbo i Donostia les manifestacions han transcorregut amb total normalitat, reunint a desenes de milers de persones. Per la tarda es desenvolupen noves manifestacions a les quatre capitals i a les capçaleres de comarca des de les 18 hores.

Per la seva part, el Govern Basc i la patronal Confebask coincideixen en xifrar el seguiment de la vaga en un 20% al sector privat i un 25% al sector públic a la CAV. El Govern Foral només ha donat dades del seguiment a l’administració pública navarresa, calculant en un 13% el personal que ha seguit la vaga general.

http://www.directa.cat/noticia/seguiment-massiu-participatiu-vaga-general-euskal-herria-sud

>>> Podeu llegir també la crònica de la vaga publicada al diari Gara:
Paro mayoritario y multitudes en las calles contra los recortes
http://www.gara.net/paperezkoa/20120927/364270/es/Paro-mayoritario-multitudes-calles-contra-recortes


Una nova vaga general escalfa l'inici del nou curs polític a Grècia

DAVID BOU | 27/09/2012 - Setmanari Directa

Grècia va tornar a viure una nova jornada de vaga general dimecres 26 de setembre, en una nova temptativa per intentar paralitzar les mesures d'austeritat que la coalició de govern formada per Nova Democràcia, PASOK i Esquerra Democràtica, estan pactant aquesta setmana amb els representants de la Troika de cara a complir els objectius de dèficit del present any i les noves exigències dels organismes internacionals.

La mobilització va quedar allunyada, en seguiment als centres de treball i combativitat al carrer, de les convocatòries que es van produir ara fa un any, tot just abans dels cicles electorals que van quasi paralitzar les protestes la passada primavera. Tot i això, l'impacte de la vaga va ser destacable principalment a l'administració pública, a l'hora que va tornar a passar de puntetes a un sector clau de l'economia com és el petit comerç.

De bon matí, es van reproduir per tota la geografia grega les manifestacions convocades pels tres principals sindicats hel·lens, el del sector públic i el sector privat, GSSE i ADEDY respectivament, i la plataforma sindical del KKE (Partit Comunista Grec), anomenada PAME. La imatge de la plaça Syntagma semblava més buida que de costum perquè en aquesta ocasió les accions no es van centralitzar tant a Atenes, sinó que d'altres importants nuclis urbans del país com Salònica, Ioanninna o Irakli, van prendre més protagonisme.

50.000 manifestants a Atenes

A Atenes, on es concentra més de la meitat de la població del país, cinquanta mil persones van prendre els carrers participant en alguna de les múltiples convocatòries anunciades. Així doncs, no només les centrals sindicals esmentades anteriorment van aglutinar el malestar de la societat, sinó que les assemblees veïnals, el moviment anarquista i antiautoritari, les bases de Syriza i d'altres grups de l'esquerra extraparlamentària com ara Antarsya, van evidenciar que encara queda molt de camí per recòrrer, per crear un moviment popular ampli i unitari que pugui tombar el model social imposat pels poders ecònomic i polític.

104 retencions a comissaria i 25 detencions

La presència policial va ser asfixiant des de l'inici de la jornada, repetint-se la tàctica d'identificacions i detencions preventives fins i tot a grups sencers de manifestants que es dirigien en transport públic al l'epicentre de la capital. L'ús indiscriminat de gasos lacrimògens per dissoldre la protesta al davant del parlament de Syntagma, va desencadenar uns disturbis que es van saldar amb cent quatre retencions a comissaria, vint-i-cinc persones detingudes amb càrrecs i quatre ferides.

Tot apunta que aquesta tornarà a ser una tardor calenta a Grècia, però el ritme frenètic amb el que es precipiten els esdeveniments i la fractura social existent, fan imprevisible fer una predicció a curt o mitjà termini. El que és segur és que les protestes i el nivell de conflictivitat anirà en augment, a l'espera de noves vagues generals que s'afegeixin a les commemoracions anuals de la matança de la Politècnica d'Atenes el 17 de novembre i de la mort del jove Alexis Grigoropoulos el 6 de Desembre. El nou curs ha començat amb la lluita com a resposta a la tragèdia que sumeix el país en la misèria quotidiana.

http://www.directa.cat/noticia/una-nova-vaga-general-escalfa-nou-curs-politic-grec

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció