CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El cas de Mumia Abu-Jamal i altres històries de Filadèlfia

Dilluns, 19 desembre, 2011

La passada setmana coneixíem la notícia de la commutació de la pena de mort que pesava sobre l'activista afroamericà Mumia Abu-Jamal per la cadena perpètua. Recorde el rostre de Mumia en enganxines i cartells, haver llegit sobre la seua història quan era adolescent, i haver escoltat alguna de les seues intervencions radiofòniques des de la presó que es pot trobar a la xarxa. Mumia fou condemnat a mort l'any 1982 acusat de matar un policia a Filadèlfia. El seu cas va estar envoltat de polèmica i ha sigut denunciat per ONGs com Amnistia Internacional per les irregularitats del procés. Mumia, que va militar al Partit dels Panteres Negres i exercia de periodista, sempre s'ha declarat innocent, i inclús alguns dels testimonis que van declarar en contra seua van admetre després haver sigut pressionats per la policia.

Caldria contextualitzar els fets en la Filadèlfia dels anys 70 i principis dels '80 per entendre les tensions entre la comunitat afroamericana i la policia, entre els activistes i el poder. La lluita pels drets civils als Estats Units d'Amèrica, un país on el racisme havia sigut llei i on els moviments socials com el liderat per Marthin Luther King (que lluità pels drets civils de les minories però també contra la guerra de Vietnam) eren atacats impunement per grups de racistes blancs i per la policia, la rebel·lió era imprescindible. El cas de Rosa Parks, la dona negra que l'any 1955 es va rebel·lar contra la segregació racial als autobusos de Montgomery (Alabama), on els negres s'havien de seure darrere, i tot el moviment pels drets civils que s'hi originà, n'és un bon exemple.

I malgrat que els fets sobre el cas Mumia van ocórrer fa 30 anys a milers de kilòmetres d'ací, les societats occidentals segueixen sovint patrons similars en determinats aspectes, i tant el control social com en les tècniques de criminalització i atac a la dissidència, el corporativisme dins els cossos de seguretat de l'Estat o la manca de garanties dels ciutadans davant la maquinària del poder són encara, lamentablement, realitats que compartim a Filadèlfia i a la resta del món. Però res no s'entén si no s'explica el context i els antecedents.

Per seguir llegint l'article, accedir a enllaços amb més informació i veure alguns vídeos i fotografies, aneu al bloc:

http://fireandwords.blogspot.com/2011/12/el-cas-de-mumia-abu-jamal-i-altres.html

* Miquel Ramos és músic, periodista i activista valencià.