CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El Delegat Territorial de Salut a Tarragona, Josep Mercadé, ratifica la política de retallades en la reunió amb el Grup de Treball en Defensa de la Salut Pública

Dimecres, 19 juny, 2013

El Grup de Treball en Defensa de la Salut Pública (CATAC-CTS, CGT, CUP i persones a títol individual) ha aconseguit reunir-se el 17 de juny amb el delegat territorial del CatSalut, el Sr. Josep Mercadé als Serveis Territorials de Salut, mentre una quarantena de persones mostraven el seu suport en defensa d'una sanitat universal pública i universal.

La valoració que n'ha fet el Grup de Treball és negativa ja que ha detectat opacitat en referència al patronat de la Xarxa Santa Tecla i el seu Consell d'Administració, que rep finançament públic. També valora negativament que el Delegat Territorial ignorés el número de persones que actualment treballa a Joan XXIII o la raó per la qual les ambulàncies duguin la majoria de pacients a Sta. Tecla, així com el fet que aquest no s'hagi compromès formalment a defensar els interessos de la sanitat pública i, concretament, l'hospital Joan XXIII.

El Grup de Treball li ha demanat a Josep Mercadé que l'Hospital Joan XXIII sigui l'hospital de referència a les nostres comarques i Terres de l'Ebre a la pràctica, i no només de paraula, ja que la situació actual de l'hospital és que al juliol només hi haurà un 50% dels llits en funcionament, a més de les plantes i quiròfans que fa temps que romanen tancats. Així doncs, el Grup de Treball, d'una banda ha instat al delegat territorial que es faci seva la reclamació del 100% de llits i quiròfans en funcionament, el mateix nombre de personal que a l'any 2010 i la corresponent dotació pressupostària per tal de fer-ho possible; i d'altra banda, li ha exigit una major transparència en la gestió privada dels diners públics que rep la xarxa Sta. Tecla.

Per la seva part, Josep Mercadé s'ha compromès a facilitar al Grup de Treball la llista d'espera del desembre de 2012, plantejar que GiPSS comparteixi la seva gerència amb l'ICS i que el servei d'hemodinàmica cardíaca funcioni les 24 hores al dia, 365 dies l'any.

Després de mantenir la reunió, el Grup de Treball ha denunciat que el delegat territorial ha posat molts números sobre la taula, obviant que les estadístiques sanitàries que ens facilita són enganyoses i perverses. Per exemple, l'increment d'altes no té en compte que aquestes són altes forçades que després es converteixen en reingressos; o bé que les dades sobre intervencions quirúrgiques camuflen la reducció d'intervencions, ja que es comptabilitzem com a intervencions la cirurgia menor ambulatòria (per exemple, l'extracció d'una berruga) que es es duu a terme als ambulatoris; o fins i tot les dades sobre la reducció d'urgències a Joan XXIII, que segons el delegat és d'un 0.92%, mentre que fonts sindicals asseguren que ha baixat en 25 el nombre d'urgències diàries respecte el 2012.

Paral·lelament a les estadístiques oficials, el Grup de Treball denuncia que hi ha fets que obvien el desmantellament de la sanitat pública: entre d'altres, el finançament de la sanitat privada a costa de reduir el pressupost i la qualitat de la sanitat pública; la duplicitat d'alguns serveis, com per exemple la cirurgia toràcica, que també es realitza a l'Hospital Sant Joan de Reus; l'increment del finançament de 15 llits de subaguts que abans eren de llarga durada al SocioSanitari Francolí, a costa de les retallades pressupostàries i de personal a Joan XXIII.

Per últim, el Grup de Treball ha posat de manifest la seva voluntat de treballar per a donar a conèixer l'abast de les retallades sanitàries i els seus efectes a Tarragona, i per a fer partícip a la ciutadania de la defensa d'una sanitat universal pública i de qualitat, i ha anunciat que farà totes les accions necessàries per a aconseguir-ho.

Grup de treball en Defensa de la Sanitat Pública

Tarragona, 17 de juny de 2013