CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

El govern del Marroc intenta ofegar les protestes convocades pel 20 de febrer

Dimecres, 16 febrer, 2011

El Marroc asfixia la mobilització popular

"L'acte del 20 de febrer no és una manifestació de protesta, és més, és un moviment"

"Van començar amb insults des de telèfons ocults i ja m'han amenaçat de mort", explica Osama el Jalifa, un dels organitzadors de la protesta contra el Govern que s'ha convocat al Marroc a través de Facebook per a el 20 de febrer. No és l'únic; aquest jove aturat explica a Público que tots els seus amics "estan també amenaçats".

Les autoritats del Marroc estan començant a mostrar nerviosisme davant les concentracions convocades a través de les xarxes socials i els vídeos a internet de joves que reclamen una constitució democràtica i criden a manifestar-se per això. S'estén la por a la possibilitat de contagi de les revoltes de Tunísia i Egipte, i aquesta sembla ser la principal causa de les amenaces i el creixent assetjament del que són objecte alguns bloguers marroquins. Les milers de visites al vídeo de YouTube en el qual El Jalifa convoca la marxa del dia 20 han sentat molt malament al Govern. "Han volgut que ens vegem cara a cara i, com m'he negat, m'han amenaçat de mort. També el wali (governador) de Rabat ha cridat al meu pare i li ha preguntat què vol perquè això pari", explica el jove.

Agadir, Fes, Tànger i Rabat han estat escenari de les manifestacions que s'estenen pel Marroc. Sota el lema de la solidaritat amb egipcis i tunisians, els ciutadans aprofiten per a protestar per la carestia de la vida i reclamar una constitució democràtica. Alguns han anat encara més lluny: estudiants de la Universitat Mohammed Bin Abdullah de Fes han corejat consignes molt dures equiparant la situació del Marroc amb la de Tunísia abans de la revolució que va enderrocar a Ben Alí. El resultat va ser que aquesta protesta va acabar amb 30 ferits.

"És un moviment"

Els primers intents de protesta al Marroc han estat dissolts per les forces d'ordre públic, però ara s'han organitzat per internet i ja és difícil detenir la mobilització. Avui mateix està prevista una sentada convocada també a través de Facebook, en l'avinguda Mohamed V, la principal artèria de Rabat, on es troba el Parlament. "L'acte del 20 de febrer no és una manifestació de protesta, és quelcom més, és un moviment", explica Montasser Drissi, un dels joves estudiants que treballen en la seva organització.

El sindicat Unió Marroquina del Treball, els estudiants de la Universitat de Rabat i els joves titulats en atur són els pròxims objectius del moviment. "Volem parlar amb ells, no de política, sinó de canvis socials", expliquen des de l'organització.

Conèixer la repercussió de la convocatòria és difícil, perquè molts joves s'estan mobilitzant en diferents llocs del Marroc. Sol·liciten la reforma de la Constitució de 1996, un nou Govern per a mitigar la crisi social i treball per als llicenciats aturats. A pesar de les amenaces, els líders dels dos grups d'internet que mobilitzen als ciutadans (Moviment Llibertat i Democràcia Ara i Moviment 20 de Febrer. El Poble Vol Canviar), no tenen por. Asseguren que la situació en el seu país "no és bona i una revolució és possible".

>>> Article extret del diari Público del 9 de febrer de 2011