Els treballadors de Correus a Manresa s’han concentrat en contra de la mesura de contractació eventual per amortitzar places de treball
Manresa perd el servei diari de correu i el d'urgència
Els treballadors de Correus s'han concentrat en contra de la mesura de contractació eventual per amortitzar places de treball
.
"No podrem proporcionar el mateix servei que fins ara oferíem al ciutadà". Aquesta és una de les frases que no es paraven de sentir aquest matí de dimarts a la seu de Correus de Manresa, un espai que s'ha omplert de treballadors enfadats amb les mesures que la direcció de l'empresa ha imposat. Una decisió feta per augmentar l'eventualitat i, d'aquesta manera, no generar llocs de treball. De fet, dels 48 treballadors que ara formen la plantilla de Correus, 10 passaran a ser suplents, que es dedicaran a cobrir baixes i vacances dels altres repartidors. "La unitat de repartiment s'ha reconvertit, i això provoca que la capacitat de cartes i paquets que hi ha per distribuir, no pugui ser repartida diàriament com passava fins ara", ha declarat el delegat de la CGT a Correus, Luís Martínez. "El que s'ha fet és doblar la feina i com que no ens poden abaixar els salaris, aniquilen llocs de treball", ha afegit mentre s'ha lamentat del perjudici que això suposarà per la ciutadania manresana que s'haurà d'acostumar a rebre la correspondència, així com també els certificats o les cartes urgents, cada dos o tres dies, en comptes de diàriament.
"Tot això, a més, ens ho apliquen just quan estan a punt d'arribar les festes de Nadal que és quan hi ha més volum de feina", ha explicat un dels treballadors de Correus que fa més de 18 anys que hi tasca i que, a més, és una de les 10 persones que ha passat a estar en posició d'excedent. "Els que ens trobem en la meva situació, ens dedicarem a suplir les persones que fallin puntualment. Però si per exemple, hi ha alguna feina concreta en algun altre punt de la zona territorial que nosaltres abracem [fins a 25 quilòmetres de Manresa], m'hi poden enviar. I el desplaçament me l'hauré de pagar de la meva butxaca", s'ha queixat, mentre titllava com a incògnita el seu futur a llarg termini.
D'aquesta manera, afirma Martínez, "si els repartidors ja havien de distribuir correspondència en barris grans, ara encara se'ls ampliarà més la feina a causa de la redistribució dels barris", mentre afegeix que quan es redueix contractació el que es fa és perdre llocs de treball encoberts.
La paqueteria en auge
"Un dels motius que dóna la direcció davant de les mesures imposades és que el volum de correu ha baixat", declaraven alguns dels treballadors, "però la paqueteria ha pujat, i és el més car. I això és el que li interessa a l'empresa, ja que ara mateix aquest producte està en auge". En principi el servei de repartiment de paquets es fa a través de furgonetes, però quan es tracta de volums petits, són els mateixos carters qui els han de dur dins el seu carro de repartiment. "Això és un problema, perquè els repartidors tenim l'obligació de custodiar el nostre carro en tot moment. I molt fàcilment ens podem trobar que hem d'entregar un paquet a un quart pis sense ascensor. Per tant, hem de pujar el carro amb nosaltres". La mesura que proposa la direcció davant la petita quantitat de paquets que es poden encabir dins un carro de repartiment, és el de fer-lo més gros. Això ha provocat molta indignació per part dels treballadors, que han protestat: "Si el carro és més gros encara ens costarà més custodiar-lo, sobretot si ens fan entregar paquets en pisos que no tenen ascensor!".
I no només afecta a Manresa
Moltes altres seus de correus són les que han patit retallades en el personal. I temen que la cosa vagi a més. "La proposta de Correus és que en un any, a tot l'Estat Espanyol, desapareguin 15.000 persones", ha explicat Martínez, que ha afegit que "si inicialment la plantilla constava de 60.000 treballadors, ara en som uns 52.000". "Correus no s'està adaptant a la situació actual", ha denunciat.
FONT: NACIÓ DIGITAL MANRESAINFO
Més informació: