Éxit de la jornada reivindicativa pels drets de les persones migrants i el tancament dels CIE’s
En el dia d’acció global contra el racisme i pels drets de les persones migrants, refugiades i desplaçades s'han realitzat actes de protesta el 18 de desembre a un centenar de ciutats d’arreu del món, entre elles Barcelona. A l’Estat espanyol s’han organitzat accions en nou ciutats en el marc de la campanya estatal pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers, els “Guantánamos” europeus, a la que donen suport gran quantitat d'organitzacions pels drets humans i col·lectius d'immigrants.
A Barcelona la jornada, s'ha iniciat a les dotze del migdia a la plaça Universitat amb una performance escenificant “les redades i detencions racistes (veritables caceres humanes)”, les reclusions a Centres d'Internament d'Estrangers (CIE), i les expulsions en vols regulars de diferents companyies aèries. Tot seguit, s'ha iniciat la manifestació sota el lema “No som mercaderies d'usar i llençar” que ha recorregut els carrers del centre de la ciutat. Durant el recorregut s'ha fet una parada al Departament de Benestar i Família per denunciar les recents pràctiques del govern de CiU que sota la falsa acusació de frau han denegat ajuts socials a més de 5000 famílies en situació precària. Els convocants denunciaven que “és el mercat el que destrueix llocs de treball, retira PIRMIs, fa fora famílies de casa seva, retalla i privatitza els serveis públics, paga els festins de la banca amb els diners de tots, i espolia els països abocant-los a l’emigració”.
A partir de les 16.30h, els manifestants s'han dirigit al Centre d'Internament d'Estrangers de la Zona Franca, conegut per la polèmica mort d'un intern en aïllament fa poc més d'un any i les denúncies per la situació d'amuntegament i les pèssimes condicions sanitàries denunciades en vàries ocasions pel propi Sindicat de la Policia Nacional (SUP). A la concentració, hi han participat més de tres centes persones que sota el crit “Cap persona és il·legal. Tanquem els Centres d'Internament” han denunciat els tractes inhumans que reben les persones que hi són preses pel sol fet de no tenir la situació administrativa regularitzada. Finalment, s'han llegit cartes amb testimonis de persones preses al CIE que varen ser deportades el dijous passat, justament en la mateixa setmana que es celebra la Declaració Universal dels Drets Humans i el Dia Mundial del Treballador Migrant. Cal remarcar que en aquest cas es tracta d’ordres judicials d’internament i expulsió contra persones que ostenten una clara situació d’arrelament, amb més de quatre anys d’empadronament.
Les entitats i organitzacions de la jornada reivindicativa del 18 de desembre a Catalunya són: Moviment del 15-M, Campanya pel tancament dels CIEs, Papers i drets per a tothom, Cornellà sense fronteres, AEDI, Colectivo 1 de marzo, Edifici15o i Colectivo Maloka.
Més informació: Juan (633380172)
18desembrebcn(arroba)gmail.com
http://18desembrebcn.blogspot.com/
Barcelona, 19 de desembre.
http://www.cgtcatalunya.cat/spip.php?article=6330
A Barcelona la jornada de lluita pels drets de les persones migrants acaba amb una protesta al CIE Zona Franca
MARC RUDE | 19/12/2011 - Setmanari Directa
El18 de desembre es va celebrar una jornada de lluita global contra el racisme, pels drets de les persones migrants i contra els Centres d'Internament d'Estrangers (CIE's). Coincidint amb el Dia Internacional de l'Immigrant, festivitat oficialista amb un cert aire folklòric, arreu del món s'han realitzat accions per tal de denunciar les nombroses injustícies que pateix aquest col·lectiu.
A Barcelona els actes han començat a les 12 del migdia, amb una manifestació que ha aplegat unes 200 persones, convocades per la Campanya pel Tancament dels CIE's, el Moviment 15-M, Papers i Drets per a Tothom, Cornellà sense Fronteres i altres col·lectius. La marxa, que ha reunit activistes de tots els orígens i edats, ha sortit de plaça Universitat i ha circulat pel centre de la ciutat amb un tarannà festiu, amenitzada per grups de percussió i performance diverses. Set furgons d'antiavalots han seguit de prop els esdeveniments, un desplegament que les convocants han qualificat de desproporcionat vistes les dimensions i el caràcter de la protesta.
La manifestació ha baixat per la Rambla i ha entrat al barri Gòtic per fer una primera parada a la plaça de Sant Jaume, girant després per Via Laietana fins arribar a la Barceloneta, on s'ha aturat davant la Conselleria de Benestar Social i Família. Durant el recorregut s'han pogut escoltar consignes com “cap persona és il•legal” o “tancarem/cremarem els centres d'internament”; també ha estat molt corejada l'original proposta de que “deportem a polítics i banquers”. Per acabar, el grup ha portat les seves reivindicacions fins a les portes del Parlament, al parc de la Ciutadella, on s'ha realitzat un dinar popular.
Després de l'àpat, l'acció s'ha traslladat a l'entrada del CIE de Zona Franca, on els manifestants s'han desplaçat amb autobús des de la plaça d'Espanya. Allà s'ha realitzat un acte per tal de denunciar la vulneració de drets que comporten l'existència i el funcionament d'aquests centres, demanant la seva clausura immediata. Es volia fer coincidir la concentració amb l'hora que els interns poden rebre visites, de les 17 a les 19h, però la direcció del CIE havia canviat deliberadament l'horari de visites al matí per tal d'evitar qualsevol 'feedback' entre dins i fora dels murs.
El manifest unitari parla d'una 'greu situació'
Les organitzacions convocants han elaborat un manifest on es parla de la greu situació en la que sobreviuen moltes persones migrants a casa nostra, aguditzada per una crisi econòmica que ha comportat que 1 de cada 3 nouvinguts es trobi en situació d'atur. La falta d'oportunitats laborals té un especial impacte sobre el col•lectiu, ja que necessiten un contracte per tal de gestionar els papers de la residència. A la vegada, les administracions -el govern de CiU al capdavant- eliminen prestacions i subsidis, cosa que comporta la misèria per moltes famílies
Especialment emotiva ha estat la lectura de dos escrits realitzats per joves senegalesos que van ser deportats el 15 de desembre en un dels anomenats “vols de la vergonya”, després d'estar empresonats al CIE de la Zona Franca. Mamadou descrivia així les condicions que va viure entre les reixes del centre “aquí estamos aburridos, llevamos tiempo pensando cuándo y cómo será tu destino. Nos duchamos con agua fría que llega hasta los huesos, comida fría e insuficiente con riesgo de recibir un palo en la cara por el mínimo gesto de quejarte por tus derechos”.
Per tal de garantir la igualtat de drets, el discurs de la protesta ha enfatitzat la necessitat d'acabar amb les pràctiques discriminatòries que duen a terme les institucions, començant per la Llei d'Estrangeria i les conseqüències que se'n deriven, S'ha exigit l'aturada de les redades policials arbitràries on a les persones migrants “se'ns converteix en criminals pel nostre simple aspecte i color i sóm detinguts sense haver comès cap delicte, pel simple fet de no tenir els papers en regla”, el tancament dels CIE's “pitjor que presons, autèntics Guantànamos en la falsament democràtica Europa” i la fi de les expulsions.